Το πρόβλημα θα το έχει το ΚΙΝΑΛ

Περπατώντας πολλά χρόνια «το κουρμπέτι» του πολιτικού ρεπορτάζ ο Τάσος Ευαγγελίου είναι επόμενο να κατάλαβε αμέσως όσα συνέβησαν στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και τα συνόψισε στο χθεσινό του άρθρο σε μια αράδα: «Επεδίωκαν εσωκομματική αποσυμπίεση, οδηγήθηκαν στη σύγκρουση». Με μια φράση, τα είπε όλα. Παρόλα αυτά όμως, μας δημιουργήθηκαν κάποιες απορίες.

Ακόμα και αν αποδώσουμε στη στρατηγική επιλογή της αποσυμπίεσης την παρέλαση όλης αυτής της τοξικής γραφικότητας από το βήμα του συνεδρίου, κάποιες τοποθετήσεις ήταν ακραίες, με κάθε μέτρο και κριτήριο. 

Η σύνεδρος που μιλούσε εξ ονόματος των αντιεμβολιαστών και επιτέθηκε σε ένα από τα ελάχιστα σοβαρά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τον εκ μεταγραφής από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθ.Γρηγόρη Γεροτζιάφα, επαναλαμβάνοντας τη φράση «Εμείς οι ανεμβολίαστοι», ζητώντας να συνεργαστούμε ως χώρα με τη Ρωσία στην παραγωγή εμβολίων δεν είναι δυνατόν να έχει θέση και λόγο σε συνέδριο κόμματος εξουσίας.

Δεν υπηρετείς την πολυφωνία δίνοντας τον λόγο στην παράνοια και την ψευδοεπιστήμη. Ούτε στο συνέδριο της Ελληνικής Λύσης δεν θα ακούγαμε τέτοια τοποθέτηση, με αυτό μάλιστα το ύφος.

Πιο σοβαρή η περίπτωση του πρώην βουλευτή Νίκου Μανιού. Δεν είναι μόνο ότι αποκάλεσε τον πρωθυπουργό «Ιμπραήμ», είναι ότι κάλεσε τον Στρατό να ανατρέψει την κυβέρνηση, καταλύοντας το πολίτευμα. Και αυτό το εκστόμισε κάποιος που είχε δώσει όρκο να φυλάσσει το Σύνταγμα και τους νόμους.

Και δεν φτάνει ότι ο κ. Μανιός αυτά τα είπε, είναι ότι εισέπραξε ένα θερμό χειροκρότημα από τους συνέδρους.

Είναι γραφικοί ή επικίνδυνοι;

Από τη στήλη αυτή επισημαίνουμε πολύ συχνά ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν ότι εχθρεύονται τον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος. Οι αμεσοδημοκρατικές αναφορές του κ.Τσίπρας είναι πολλές και συχνές. Από την αμεσοδημοκρατία όμως μέχρι του σημείου να καλείται ο Στρατός να ανατρέψει μια κυβέρνηση και η πρόταση αυτή να γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα υπάρχει κάποια απόσταση η οποία καλύπτεται με χαρακτηριστική ευκολία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζει να αντιμετωπίζει τα λεγόμενα των αντιπάλων του κυριολεκτικά, να πιάνεται από κάθε κουβέντα και να κάνει την τρίχα, τριχιά. Λέξεις όπως «ακροδεξιά», «φασισμός», τις έχει στο τσεπάκι και τις πετάει καθημερινά ως χαρακτηρισμούς στους πολιτικούς του αντιπάλους οι οποίοι ούτε που έχουν διανοηθεί να εκστομίσουν κουβέντες όπως αυτές του κ. Μανιού.

Μάλιστα, στη Νέα Δημοκρατία, όποιος έχει παρεκτραπεί έχει φύγει την επόμενη στιγμή με τις κλωτσιές και το κόμμα εκδίδει και ανακοίνωση με την οποία τον ξεφτιλίζει στο Πανελλήνιο.

Η ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γραφικός ή επικίνδυνος έχει μια αξία να απαντηθεί όταν επαναφέρει το αίτημα για προοδευτική διακυβέρνηση.

Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει βέβαια και μαζί και ο ΣΥΡΙΖΑ να θεωρεί προοδευτικούς τους αντιεμβολιαστές και τις προσκλήσεις στο Στρατό να επέμβει. 

Άλλωστε, με αυτά και με αυτά, το πρόβλημα δεν το έχει ο δημοσκοπικά καθηλωμένος ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΙΝΑΛ το έχει. Οι επόμενοι μήνες θα έχουν ενδιαφέρον.