Το πόρισμα της ντροπής

Το πόρισμα της ντροπής

Του Μένιου Κορομηλά*

Την Πέμπτη δημοσιεύτηκε το Πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» σχετικά με την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια.

Φυσικά, όλοι εμείς στη ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, τη φοιτητική οργάνωση της χώρας, δεν είχαμε καμία απολύτως προσδοκία ότι η παρούσα κυβέρνηση επιθυμεί να αντιμετωπίσει πραγματικά το παραπάνω ζήτημα, αφού και στο παρελθόν πολλάκις έχει αποδείξει τις προθέσεις της να μετατρέψει τις ιδεοληψίες της σε κανονικότητα. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κείμενο ξεπερνά τα όρια του θράσους και αποτελεί προσβολή απέναντι στη φοιτητική κοινότητα της χώρας.

Ακόμα και αν ένας μαθητής είχε κληθεί να γράψει έκθεση ιδεών για το ζήτημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια, αναμφίβολα θα πρότεινε πιο αποτελεσματικά μέτρα. Θα ήθελα, λοιπόν, να αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες από τις προτάσεις που τράβηξαν την προσοχή μου.

Πρώτα από όλα, μια πραγματικά απαράδεκτη πρόταση, αντιπροσωπευτική της ιδεοληψίας που κυριαρχεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αυτή για την σύσταση Μόνιμης Επιτροπής Διαπραγμάτευσης με τους καταληψίες και πολύ περισσότερο η πρόταση να δίνεται άδεια στους τελευταίους να κρατούν νόμιμα χώρους υπό κατάληψη. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο αναγνωρίζεται η κατάληψη ως ένα νόμιμο και θεμιτό μέσο διεκδίκησης αιτημάτων αλλά παράλληλα παρέχεται η προτροπή για ακόμη περισσότερες καταλήψεις στο μέλλον.

Είναι επίσης σκανδαλώδης η διάκριση στην οποία προβαίνει η επιτροπή μεταξύ εγκλημάτων υψηλής και χαμηλής απαξίας, σαν να υπάρχει κάποιο άρθρο του Ποινικού Κώδικα που λέει ότι πρέπει να διώκονται μόνο τα πρώτα και όχι τα δεύτερα, καθώς για τα τελευταία αναφέρεται ως τρόπος αντιμετώπισης η δημιουργία φόρουμ (!) σε κάθε πανεπιστήμιο.

Από εκεί και πέρα, είναι απορίας άξιο πώς η παραχώρηση άδειας σε ανθρώπους που έχουν καταλάβει δημόσια περιουσία και τη λυμαίνονται αποτελεί μέσο περιορισμού της παραβατικότητας. Είναι γνωστό σε όλους ότι τέτοια στέκια αποτελούν κοιτίδες διάδοσης πάσης φύσης παραβατικών πράξεων. Η επιτροπή θέλει να τους δώσει νόμιμη έδρα;

Είναι τόσο απροκάλυπτα εχθρική προς την νομιμότητα η επιτροπή, που δεν τολμά να μιλήσει για καταστολή ούτε καν στο εμπόριο ναρκωτικών: Στο πιο κεντρικό σημείο της Αθήνας, έξω από την είσοδο της Νομικής στην οδό Μασσαλίας, γίνεται καθημερινά διακίνηση ναρκωτικών και η επιτροπή μιλάει για «πρωτοβουλίες για την αποδιάρθρωση της αγοράς ναρκωτικών γύρω από τα ΑΕΙ (εστίαση στον έλεγχο της προσφοράς)». Αν δεν ήταν τόσο βαθιά απάνθρωπο, θα ήταν ίσως κωμικό.

Θα μπορούσε κανείς εύλογα να αναρωτηθεί αν ακόμα και η παρούσα κατάσταση στα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπιστεί. Τολμώ να πω με βεβαιότητα πως τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν εντυπωσιακά, όχι όμως με αυτήν την κυβέρνηση, η οποία αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει θέσει ως βασικό στόχο την υποβάθμιση των ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη μετατροπή τους σε χώρους επαναστατικής γυμναστικής.

Σε αυτή της την προσπάθεια η κυβέρνηση έχει μόνους συμμάχους τις πολιτοφυλακές των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα, έχει απέναντί της την συντριπτική πλειοψηφία όχι μόνο των φοιτητών, αλλά και όλων των πολιτών, που απαιτούν κατάργηση του ασύλου ανομίας, θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας, που θα επεμβαίνει αυτεπάγγελτα σε περίπτωση τέλεσης αυτόφωρων εγκλημάτων. Αυτή είναι και η αταλάντευτη θέση της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ, όπως έχει εκφραστεί και δικαιωθεί με κάθε ευκαιρία.

Οι φοιτητές και οι οικογένειές τους έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν αμέτρητες θυσίες σε όλα τα επίπεδα για να σπουδάσουν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους στερεί το δικαίωμα στη μόρφωση και την υγιή κοινωνικοποίηση και πολιτικοποίηση. Και κανείς φυσικά δεν έχει το δικαίωμα να ενθαρρύνει ή να υποθάλπει τέτοιες αντικοινωνικές πράξεις. Λίγη ντροπή δεν θα έβλαπτε, κύριοι της επιτροπής.

*Ο κ. Μένιος Κορομηλάς είναι Γραμματέας ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Πανεπιστημίων.