Το «πατρικό» του Χίτλερ ανοίγει ξανά

Το «πατρικό» του Χίτλερ ανοίγει ξανά

Οι αυστριακές αρχές ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δώσουν ξανά ζωή στην πατρική κατοικία του Χίτλερ. Το κίτρινο γωνιακό σπίτι στη βόρεια πόλη Μπράουναου (Braunau) στα σύνορα με τη Γερμανία όπου ο Αδόλφος γεννήθηκε στις 20 Απριλίου 1889, περιήλθε στο αυστριακό δημόσιο το 2016.

Όμως, η μοίρα του κτιρίου 800 τ.μ. με γκαράζ, αποτέλεσε αντικείμενο μακράς νομικής διαμάχης με την ιδιοκτήτρια του σπιτιού που έληξε μόλις πέρυσι. Έπειτα από συζητήσεις - και πολλές διαφωνίες - για την τύχη της κατοικίας, τελικά πάρθηκε η απόφαση να μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα.

Το αυστριακό αρχιτεκτονικό γραφείο «Marte.Marte», επιλέχθηκε μεταξύ 12 υποψηφίων για να υλοποιήσει τον σχεδιασμό και τις απαραίτητες τροποποιήσεις στο ακίνητο. Η κυβέρνηση αναμένει ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ και θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2023.

«Μια νέα σελίδα ξεκινά για την οικία ενός δικτάτορα και μαζικού δολοφόνου», σημείωσε εμφατικά ο υπουργός Εσωτερικών Karl Nehammer στους δημοσιογράφους, δείχνοντας την πρόθεση των αρχών να ξεχαστεί η ιστορία του κτιρίου.

ΧΙΤΛΕΡ

Αρχικά, το υπουργείο Εσωτερικών πίεζε να γκρεμιστεί το σπίτι, αλλά αντέδρασε πλήθος πολιτικών και ιστορικών. Το ανώτατο δικαστήριο της Αυστρίας αποφάσισε πέρυσι ότι η Gerlinde Pommer, στην οικογένεια της οποίας ανήκε στο σπίτι για σχεδόν έναν αιώνα, είχε δικαίωμα αποζημίωσης περίπου 810.000 ευρώ.

Η Πόμερ ενοικίαζε το ακίνητο στο δημόσιο από τη δεκαετία του 1970. Η κυβέρνηση το είχε μισθώσει για 4.800 ευρώ το μήνα και το χρησιμοποιούσε ως κέντρο για άτομα με αναπηρία. Το συμφωνητικό όμως έσπασε η Πόμερ το 2011, όταν αρνήθηκε να προχωρήσει σε ανακαινιστικές εργασίες, ενώ δεν δέχτηκε να το πουλήσει στο αυστριακό δημόσιο.

Έκτοτε, το κτίριο παρέμενε άδειο. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι μετατράπηκε σε προσκύνημα των απανταχού υποστηριχτών του Χίτλερ – συνήθως στα γενέθλιά του - κι αντίστοιχα, ακραίων διαδηλωτών. Συχνά μάλιστα ο χώρος γινόταν πεδίο μάχης ανάμεσα στις δύο πλευρές. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η επιλογή της κυβέρνησης να μετατρέψει το σπίτι σε αστυνομικό κέντρο.

Αν και μεγάλο μέρος της αρχικής κατασκευής θα παραμείνει ανέπαφη, σε τίποτε δεν θέλουν οι αρχές να θυμίζει τον γενέθλιο τόπο του Αδόλφου. Ακόμη και η αναμνηστική πλάκα έξω από το κτίριο θα αφαιρεθεί και θα μεταφερθεί σε μουσείο. Για την ιστορία να πούμε ότι ο ηγέτης του εθνικοσοσιαλισμού πέρασε μόνο λίγο χρόνο στο σπίτι, καθώς η οικογένεια Χίτλερ μετακόμιζε συνεχώς.