Το οικονομικό πραξικόπημα

Το οικονομικό πραξικόπημα

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Ο λόγος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, απέρριψε το ενδεχόμενο συνολικής ρήξης, ήταν ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια κατάσταση τόσο χαοτική, που να μην μπορεί να ελεγχθεί με δημοκρατικά μέσα. Γεγονός που θα απονομιμοποιούσε πρόωρα την κυβέρνηση και το “αριστερό εγχείρημα”.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις Δραγασάκη, που φανέρωσαν πλήρως την έλλειψη σεβασμού στους θεσμούς και την ευκολία υιοθέτησης ακραίων πρακτικών, την γλυτώσαμε φτηνά, διότι το μόνο που φοβήθηκαν, ήταν την “πρόωρη απονομιμοποίηση” της κυβέρνησης και του αριστερού εγχειρήματος τύπου Βενεζουέλας. Για όσους παρακολουθούσαν από κοντά τις εξελίξεις και για όσους έχουν ξεφυλλίσει το βιβλίο του Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, τίποτα από όλα αυτά δεν ήταν άγνωστο.

Ο καθηγητής από το Τέξας, που είχε αναλάβει το συντονισμό του συμβουλίου Βαρουφάκη από τον Μάρτιο του 2015, έχει περιγράψει το περίφημο Plan B, με λεπτομέρειες στο βιβλίο του “Καλώς όρισες στη μαρτυρική αρένα” των εκδόσεων Πατάκη. Και μόνο αυτό το Plan B, ήταν από τη φύση του ένα οικονομικό πραξικόπημα το οποίο δεν θα μπορούσε εκτελεστεί αν δεν υπήρχε ταυτόχρονα περιορισμός σε δικαιώματα και ελευθερίες. Στον επίλογο του βιβλίου ο συγγραφέας δηλώνει απογοητευμένος που το σχέδιο τελικά δεν εφαρμόστηκε.

Οι ανατροπές στην οικονομική και κοινωνική ζωή του τόπου θα ήταν τόσο βίαιες και παράδοξες, που η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης θα αποτελούσε μονόδρομο στη στρατηγική των οπαδών του Μαδούρο. Πως θα μπορούσε να διαφορετικά; Θα μπορούσε ποτέ σε περιβάλλον κανονικότητας, για γίνει εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος; Θα μπορούσε ποτέ σε περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας, να προχωρήσει η εθνικοποίηση των τραπεζών; Θα μπορούσε σε περιβάλλον ελευθερίας, να γίνει επιστράτευση των ομάδων υπαλλήλων του δημοσίου; Θα μπορούσε ποτέ σε περιβάλλον ομαλότητας, να καλύπτεται η καταβολή μισθών και συντάξεων από υποσχετικές επιστολές τύπου I.O.U; Όχι βέβαια!

Τα κλειστά υποκαταστήματα των τραπεζών, η ευνόητη εσωτερική παύση πληρωμών, η αθέτηση πάσης μορφής εμπορικών συναλλαγών, η εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων, η κατάσχεση των λογαριασμών των καταθετών, οι λεηλασίες σε καταστήματα τροφίμων και καυσίμων, θα απαιτούσαν την άμεση παρέμβαση των μηχανισμών του στρατού και της ασφάλειας.

Είναι σίγουρα ευτυχές το γεγονός πως έστω και την τελευταία στιγμή δεν ολοκληρώθηκαν οι ολοκληρωτικές ονειρώξεις των εγχώριων μαδουριστών. Αυτό όμως δεν σημαίνει, πως όλο αυτό το σκηνικό που είχαν σχεδιάσει οι κυβερνητικοί, δεν έχει αφήσει σημάδια στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου. Οδήγησε τους πολίτες της χώρας σε μια εμφυλιοπολεμική ιδεολογική αντιπαράθεση, που δύσκολα μπορεί να επουλωθεί, καθώς τα συνθήματα και οι ιαχές αποτελούν το ψωμί και το βούτυρο της κυβερνητικής προεκλογικής καμπάνιας. Κύλησε επίσης την οικονομία, στην ανυποληψία, στην αφερεγγυότητα και στον εκφυλισμό των δημιουργικών μηχανισμών της.

Με όρους πολιτικούς, οι επίδοξοι μαδουρίσκοι μας γύρισαν πίσω στις μέρες του εμφυλίου. Με όρους οικονομικούς, μας οδήγησαν στο να προσπαθούμε εναγωνίως να επιστρέψουμε στα επίπεδα του 2014, μετά από μια πενταετή πορεία στην επενδυτική έρημο.

--

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.