Το «νέο» θα έρθει στην κεντροαριστερά, όπως συνέβη και στην κεντροδεξιά

Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αγαπάει τις εκπλήξεις τύπου 2015. Θέλει μία σχετική πολιτική ομαλότητα και κυβερνήσεις που να αγαπούν την επιχειρηματικότητα. Κι ενώ το θέμα φαίνεται να έχει κλείσει από τα δεξιά, το ζητούμενο πλέον είναι οι εξελίξεις στην αριστερά. Κι επειδή δεν υπάρχει σώφρων άνθρωπος που να πιστεύει ότι ο Καρανίκας θα μπορούσε να γίνει ο σημαιοφόρος της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, ο κλήρος πέφτει στο ΚΙΝΑΛ. 

Μπορεί να μοιάζει με κοινότυπο κάτι του τύπου «οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ έχουν εξαιρετική σημασία για την ίδια την χώρα», αλλά αποδίδει πλήρως την αλήθεια. Ένα νέο και ισχυρό ΚΙΝΑΛ αλλάζει πλήρως το πολιτικό σκηνικό στην χώρα.  Στέλνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε πιο φυσιολογικά επίπεδα σε σχέση με αυτό που πραγματικά αντιπροσωπεύει, δημιουργεί μία ισχυρή αντιπολίτευση που πιέζει την κυβέρνηση να παρουσιάσει έργο και δημιουργεί ένα κλίμα ασφάλειας στην επιχειρηματική κοινότητα. Όποιος κι αν είναι ο νικητής των εκλογών, δεν υπάρχει κίνδυνος για τα επιχειρηματικά τους πλάνα. 

Η παλαιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να δει την συνταξιοδότησή της μέσα από την εκπλήρωση των επαναστατικών αρχών του ΠΑΚ και της πρώτης περιόδου της διακυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Γι' αυτό και συναινούν στην μετατροπή του ΚΙΝΑΛ σε μία συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον τρόπο αυτόν μπλοκάρουν τις πολιτικές εξελίξεις. Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εκπροσωπήσει την κεντροαριστερά, ούτε το σημερινό ΚΙΝΑΛ να γίνει το ΠΑΣΟΚ του παρελθόντος. Χρειάζεται κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό. Μπορεί να το εκφράσει ο Ανδρέας Λοβέρδος; Ο Παύλος Γερουλάνος; Σίγουρα όχι η Φώφη Γεννηματά! 

Η κατάσταση έχει φτάσει κοντά στο αδιέξοδο. Γι' αυτό και ο κόσμος του ΚΙΝΑΛ θα είναι αυτός που τελικά θα επιβάλλει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τις εξελίξεις στον χώρο της κεντροαριστεράς. Όπως έγινε και με την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κόσμος της ΝΔ επέβαλε μία άλλη πορεία στο κόμμα από εκείνη που επιθυμούσαν οι βαρώνοι. Ακριβώς επειδή αυτό ήταν το συμφέρον της χώρας. Η χώρα ζητάει ένα άλλο πολιτικό σκηνικό. Και να μην έχουν αμφιβολία οι κλειδοκράτορες της ντουλάπας με τους σκελετούς. Αυτό το «άλλο», το «νέο», θα έρθει και στην κεντροαριστερά, όπως ήρθε και στην κεντροδεξιά! 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]