Το χρώμα της αισιοδοξίας

Το χρώμα της αισιοδοξίας

Του Βασίλη Ξυπολυτά*

Σε έναν μήνα η χώρα μας αλλάζει επιτέλους σελίδα. Για όλους όσους ασχολούμαστε με τα κοινά, αυτό ήταν ξεκάθαρο εδώ και καιρό. Ωστόσο η επιβεβαίωση ήρθε όταν ο χάρτης της Ελλάδας άλλαξε «χρώμα» στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όμως πάνω και πέρα από κομματικές αποχρώσεις, ο χάρτης της Ελλάδας βάφτηκε στα χρώματα της αισιοδοξίας, της όρεξης για πραγματική δουλειά, της αξιοκρατίας, της ουσιαστικής προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο. Στις 7 Ιουλίου οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, όλοι μαζί, θα αφήσουμε πίσω την Ελλάδα των ψεμάτων, την Ελλάδα που η μετριότητα και η ανικανότητα ανταμείβονται, ενώ η ικανότητα και η αριστεία περιθωριοποιούνται και η προσπάθεια σχεδόν απαγορεύεται. Θα πούμε όχι στην αναλγησία, στην ανευθυνότητα, στις λογικές των επιδομάτων φτώχειας, στα «ματωμένα» πλεονάσματα και στον «Πολακισμό» που μας ταλαιπώρησαν.

Ο χάρτης της Ελλάδας άλλαξε χρώμα, γιατί τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο ελληνικός λαός άκουσε και βίωσε μόνο ψέματα. Γιατί κάθε μέρα έβλεπε την ελπίδα που του υποσχέθηκαν να καταρρέει. Γιατί πίστεψε σε ψεύτικες ελπίδες.

Όμως νομοτελειακά η ώρας της κρίσης έρχεται. Και η κοινωνία μαζικά και με ξεκάθαρο τρόπο αποδοκίμασε το ψέμα. Κι όμως εκείνοι που αποδοκιμάστηκαν αντί να κάνουν αυτοκριτική έσπευσαν να τα βάλουν με τους πολίτες. Ότι τάχα κάτι δεν καταλαβαίνουν καλά! Γι' αυτό έρχεται η αλλαγή με τόση ορμή. Γιατί η ανοχή στο θράσος έχει όρια. Γιατί η αξιοπρέπεια δεν ανέχεται «50ευρα» και ελεημοσύνες που βαφτίζονται προεκλογικά «13η σύνταξη», ούτε να σου λένε ότι είσαι ανόητος επειδή δεν καταπίνεις άλλα παραμύθια.

Με την ψήφο του, ο κόσμος, οι νέοι άνθρωποι σε όλη τη χώρα, αποφασίσαμε ότι αναζητούμε μία διαφορετική Ελλάδα, θετική, φωτεινή, με αξίες και όραμα. Είπαμε ένα ηχηρό «όχι» σε εκείνους που θέλουν τις γενιές που βρίσκονται στο απόγειο της παραγωγικότητάς τους και τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, ομήρους ενός κράτους που υπερφορολογεί, που «τιμωρεί» την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Μιας δημόσιας διοίκησης που μας πληγώνει χλευάζοντας εκείνους που προσπαθούν, ενώ την ίδια στιγμή πριμοδοτεί εκείνους που παρανομούν. Ενός κράτους που εν τέλει μας διώχνει μακριά από τον τόπο μας για την αναζήτηση της πολυπόθητης ελπίδας.

Όλα αυτά όμως τα αφήνουμε πίσω μας με στόχο να μην επιστρέψουμε ποτέ. Τώρα με την ψήφο μας είπαμε -και θα ξαναπούμε στις 7 Ιουλίου- «ναι» στην αλήθεια, στην κοινή λογική, στον ρεαλισμό, στην πρό(σ)κληση της σκληρής δουλειάς για να βελτιώσουμε άμεσα το σήμερα και να χτίσουμε το αύριο που μας αξίζει. Θα πούμε ναι, στην πολιτική πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη για να κάνουμε την καθημερινότητά μας πιο ανθρώπινη, πιο δίκαιη, πιο ασφαλή και να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αποκάλεσε τις εκλογές του Ιουλίου «μάχη των μαχών» και -εν μέσω πανικού- θα τη δώσει με το γνωστό ανάλγητο, ανελέητο, προβοκατόρικο ύφος του προκειμένου να κρατηθεί εκείνος και οι φίλοι του στην εξουσία. Κάνοντάς το, ήδη, πουλάνε στον κόσμο φόβο, ψεύδη και διχαστικά διλήμματα. Όμως έχουν ήδη κριθεί. Αρνητικά. Εμείς, δεν θα τους ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Ο Κυριακός Μητσοτάκης έχει δώσει το στίγμα. Εμείς, θα δώσουμε -και πάλι- έναν ήπιων τόνων αγώνα με ήθος και αξιοπρέπεια για να επιστρέψει το χαμόγελο και η αισιοδοξία σε όλους και όλες που ονειρευόμαστε μια Ελλάδα όμορφη, από όλες τις απόψεις. Γιατί η δική μας γενιά, δεν ικετεύει ούτε υφαρπάζει. Διεκδικεί, δουλεύει, πετυχαίνει.

x

*Ο κ. Βασίλης Ξυπολυτάς είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στον Βόρειο Τομέα Β Αθηνών.