Το Χρηματιστήριο δείχνει τον δρόμο

Το Χρηματιστήριο δείχνει τον δρόμο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανεβαίνει, προσελκύοντας σημαντικούς επενδυτές από το εξωτερικό. Η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς είναι ένα κρίσιμο τεστ που δείχνει, σε αυτή την πρώτη φάση, ότι τα μεγάλα σπίτια του εξωτερικού ποντάρουν στην ανάπτυξη. Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου που αναμένεται να κρατήσει τουλάχιστον όσο θα εξελίσσεται το σχέδιο ανάκαμψης. Η Οικονομία είναι το κλειδί για το μέλλον της χώρας. Και το Χρηματιστήριο ο καθρέπτης. Όπως ήταν πάντα!

Το πλέον σημαντικό είναι ότι στη χώρα κατευθύνονται κεφάλαια μεγάλων οίκων και όχι μόνο κερδοσκοπικών funds. Θα πει κάποιος ότι τα χρήματα είναι χρήματα και ότι έχουν σε κάθε περίπτωση την ίδια αξία. Δεν είναι έτσι ακριβώς! Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια φεύγουν με ταχύτητα μεγαλύτερη από εκείνη που εισέρχονται σε μία αγορά. Δεν είναι παράγοντας σταθερότητας.

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δυσκολεύεται να ξεπεράσει τις 1.000 μονάδες. Οι 1.000 μονάδες από μόνες τους δε λένε κάτι. Είναι το επίπεδο που «αξίζει» στη σημερινή εικόνα της Οικονομίας, παρότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός των εταιρειών της πραγματικής οικονομίας βρίσκονται σε επίπεδα αποτίμησης αισθητά υψηλότερα σε σύγκριση με την περασμένη φορά που ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 1.000 μονάδες. Και αντίστοιχα οι ξένες αγορές έχουν τα τελευταία χρόνια υπεραποδώσει επειδή τους το επέτρεψαν οι Οικονομίες τους. Ο Γενικός Δείκτης, λοιπόν, δε θα σημειώσει άνοδο επειδή οι αμερικανικοί δείκτες έχουν πολλαπλασιάσει την αξία τους και οι ελληνικοί δήθεν πρέπει να ακολουθήσουν. Ο γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα ανέβει επειδή θα το επιτρέψει η ανάπτυξη της Οικονομίας και μόνο.

Τα χρήματα που αναμένεται να επενδυθούν στην Ελλάδα στα επόμενα χρόνια είναι σημαντικά σε σχέση με το μέγεθος της Οικονομίας μας. Δεν υπάρχει πιθανότητα να μην επηρεαστούν θετικά οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι έπειτα από 4 χρόνια ο γενικός δείκτης θα είναι και πάλι στις 1000 μονάδες και με δεδομένο ότι θα έχουν συνολικά επενδυθεί 30, 40 ή 60 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο «κίνδυνος» που υπάρχει έχει σχέση με τα επίπεδα τιμών των ξένων χρηματιστηριακών τιμών, αλλά και πάλι η Αθήνα έχει καλές πιθανότητες να αντέξει σε μία διεθνή χρηματιστηριακή κρίση.

Η Οικονομία είναι το κλειδί όλων των εξελίξεων για το μέλλον της χώρας. Μία πλούσια χώρα μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο επίπεδο ζωής στους πολίτες της. Έτσι θα επιστρέψουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό. Έτσι θα αυξήσουμε τη δυνατότητα της χώρας να περιφρουρήσει τα δικαιώματά της και να αυξήσει την αμυντική της ικανότητα. Το Χρηματιστήριο είναι ο καθρέπτης. Αλλά η ανάπτυξη δεν αφορά μόνο το Χρηματιστήριο. Αφορά τους μισθούς, τις τιμές των ακινήτων, αφορά την καθημερινή μας ζωή.

Η πανδημία τελειώνει. Τα χρήματα του Ταμείου έρχονται. Από το Φθινόπωρο η Ελλάδα θα είναι μία άλλη χώρα. Αυτό βλέπουν τα μεγάλα σπίτια του εξωτερικού και ποντάρουν στην ελληνική αγορά. Κι είμαστε ακόμη στην αρχή!