Το Beat, με λίγα και απλά λόγια

Το Beat, με λίγα και απλά λόγια

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Παρακολουθώντας τις διαδικασίες της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα ταξί, οι εντυπώσεις ήταν ανάμικτες. Η γελοιότητα των επιχειρημάτων, μαζί με την άγνοια του τρόπου που κινείται η οικονομία και οι επιχειρήσεις, προκάλεσαν στην αρχή γέλιο που κατέληξε όμως σε θλίψη. Η πραότητα του κ. Δρανδάκη και η ενδελεχής ανάλυση των δεδομένων που παρουσίασε η Beat, φάνταζε ως πολυτέλεια στην ευτελή διαδικασία καφενειακού επιπέδου που επικρατούσε. Δυστυχώς, η ομάδα των παραγόντων της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου δεν χρειαζόταν τις εξωγήινες επεξηγήσεις της Beat για το τι σημαίνει start up, μέτοχος, τζίρος, κέρδη, εκκαθαρίσεις καρτών και λοιπά, που ηχούσαν ως Σουαχίλι στα αυτιά των κυβερνητικών εισηγητών. Χρειαζόντουσαν απλά λόγια. Λόγια της πιάτσας.

Το γράφουμε λοιπόν απλά. Το Beat είναι ένα σύστημα ραδιοταξί! Με τη διαφορά, πως δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα οι κυρίες των τηλεφωνικών κέντρων. Με τη διαφορά, πως δεν ακούγεται στη ραδιοσυχνότητα το: «Από Παπάγου για Γαλάτσι, κανείς;» ή το «Ετερος στο σημείο;» ή το «Κέντρο, εγώ έφτασα πρώτος, όχι ο 401». Με τη διαφορά, πως δεν «παίρνει την κούρσα» ο οδηγός σύμφωνα με την επετηρίδα της κοντινότερης απόστασης. Με τη διαφορά, πως την «κούρσα» δεν την επιλέγει ο οδηγός του ταξί. Αυτά συμβαίνουν στα συμβατικά ραδιοταξί. Το Beat είναι ένα διαφορετικό σύστημα ραδιοταξί.

Ο πελάτης του Beat είναι παραδομένος στην τεχνολογία. Επιλέγει τη διαδρομή. Επιλέγει όποιο όχημα επιθυμεί. Επιλέγει τον οδηγό σύμφωνα με τις κριτικές των άλλων ή τις δικές του εμπειρίες. Γνωρίζει το όχημα. Γνωρίζει τον οδηγό. Επιλέγει ελεύθερα. Βαθμολογεί τον οδηγό. Αξιολογεί την υπηρεσία. Είναι λοιπόν ένα σύστημα ραδιοταξί, όπου ο καταναλωτής επιλέγει ελεύθερα και αξιολογεί.

Ελεύθερη επιλογή και αξιολόγηση, λοιπόν! Είναι προφανές πως αυτές οι δύο έννοιες συντάραξαν τους οπαδούς των ρυθμισμένων αγορών, της προστασίας των «δικαιωμάτων», του «προοδευτικού πρόσημου» και της «κοινωνικής ανάπτυξης». Αυτές οι δύο έννοιες, που εναντιώνονται στο παλαιό σύστημα που δεν επιθυμεί να αφήσει ούτε μια μικρή ακτίδα φωτός να φωτίσει το σκοτάδι της οπισθοδρόμησης και του κρατικού ελέγχου. Το σύστημα που εχθρεύεται την καινοτομία, τις αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις, την πρόοδο και την προκοπή. Το σύστημα που παραμένει φοβικό, συντηρητικό, απροσάρμοστο.

Το Beat συμβολίζει τον πολιορκητικό κριό που απειλεί αυτό το σύστημα, καθώς κάνει καθημερινή πράξη την ελευθερία της επιλογής και την αξιολόγηση.

* Το άρθρο δημοσιεύθηκε στον Φιλελεύθερο της Παρασκευής 23 Μαρτίου.