Την φάγανε την μπούφλα...

Του Νίκου Φιλιππίδη

Μια κακή συμφωνία που θα κλείσει γρήγορα είναι καλύτερη από μια καλύτερη συμφωνία που θα κλείσει αργότερα, έλεγε πριν από μερικούς μήνες ο Γιώργος Χουλιαράκης.

Τελικά η κυβέρνηση, αποδεικνύεται με στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας κάθε μέρα, έκλεισε μια κακή συμφωνία, όχι απλά αργότερα αλλά κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή.

Χτες ένα κείμενο με την υπογραφή του Mario Draghi αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΚΤ, σε απάντηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή. Ο ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, με τρόπο ωμό και ξεκάθαρο, έκλεισε την πόρτα της Ελλάδας για την ποσοτική χαλάρωση, καθώς όπως με δικά του λόγια περιέγραψε:

-«οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ολοκληρώσουν πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους»

-«τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθούν να μην επαρκούν για την ορθή αξιολόγηση της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών»

-«έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους»

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ στην απάντηση του, μιλάει και για το επιτόκιο μιας πιθανής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, επισημαίνοντας ότι συνδέεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις της κυβέρνησης. Λεει χαρακτηριστικά ότι, «η βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργούσε την ικανότητα απορρόφησης υψηλότερου επιτοκίου». Αν δηλαδή πετύχει ή όχι ως προς το επιτόκιο μια πιθανή έξοδος στις αγορές, αποδίδεται από τον ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη, στην επίτευξη από την κυβέρνηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.

Αυτά σε ότι αφορά το αποτέλεσμα της συμφωνίας του Eurogroup σε σχέση με την ένταξη της Ελλάδας στο QE και πιθανή της έξοδο στις αγορές.

Η συμφωνία αποδεικνύεται ωστόσο «ανοικτή» και από μια άλλη σημαντική παράμετρος των αποφάσεων. Τα τελευταία 24ωρα κερδίζει έδαφος στην γερμανική κοινή γνώμη ότι η απόφαση συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι προσχηματική, απλά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες Schaeuble στο γερμανικό κοινοβούλιο καθώς δεν πληροί την προϋπόθεση πλήρους συμμετοχής με χρηματοδότηση.

Δώδεκα ημέρες μετά την απόφαση του Eurogroup, το μόνο που έχει επιβεβαιωθεί είναι η αρχική εντύπωση που είχε αφήσει η ανάγνωση της. Δηλαδή ότι το μόνο θετικό από αυτήν, ήταν το κλείσιμο και μόνο της συμφωνίας. Άλλωστε από τότε η μια «μπούφλα» διαδέχεται την άλλη..