Θρύψαλα η αστική αυτοπεποίθηση του Τσακαλώτου

Δεν είναι εύκολο για τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να χωνέψει το στήσιμο των προεδρικών που οδήγησε τις μετοχές του μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ στο ναδίρ και την ελεύθερη πτώση του στην επετηρίδα της Κεντρικής Επιτροπής. Οποιοσδήποτε θα αισθανόταν οργή και πίκρα αν οι σύντροφοι τον υποχρέωναν, από την πρωτιά του 2016, να βλέπει τις πλάτες του Χρήστου Σπίρτζη και του Γιάννη Ραγκούση το 2022.  

Η ισχυρή επίδραση της αριστεροσύνης και του ριζοσπαστισμού του, ολοένα και φθίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μαζί δοκιμάζεται και η αστική αυτοπεποίθησή του. Αυτοπεποίθηση, την οποία επέδειξε στον αρχηγό του σε λάθος χρόνο και με άκομψο τρόπο, κάτι που, από την πρώτη στιγμή, δεν του βγήκε σε καλό.

Πρώτα, τον περιέλαβαν οι σκληροί του προεδρικού συστήματος -βλέπε Π. Πολάκης- και στη συνέχεια τη σκυτάλη παρέλαβαν, οι «λογαριασμοί συμμόρφωσης» χαρακτήρων στο twitter. Οι λογαριασμοί έκλεισαν στην ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή. Και επειδή ο αριστοκρατικός Ευκλείδης δεν είχε ποτέ το θράσος που χρειάζεται για να τα βάλει με τον πρόεδρο ή τους Ηρακλειδείς του - εξάλλου, όποτε το έκανε δεν έμεινε «ατιμώρητος» -  κάπου πρέπει να ξεσπάσει. Κάπως πρέπει να επανασυστηθεί στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και να σβήσει το αποτύπωμα της εσωκομματικής του ήττας. 

Τι καλύτερο από το να τα βάλει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναν εκπρόσωπο της τάξης του! 

Ο κ. Τσακαλώτος βρήκε αποκρουστικό ότι ο πρωθυπουργός είπε σε μια ομάδα νέων ότι στην Ελλάδα η οικογένεια και οι φίλοι κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και πως το κόστος ζωής παραμένει χαμηλότερο σε σχέση με τις ΗΠΑ και πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. 

Μα δεν είναι αυτό αδιαμφισβήτητη απόδειξη ότι ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένα νεοφιλελεύθερο... τέρας που θέλει να καταστρέψει το κοινωνικό κράτος και να βαθύνει ακόμα περισσότερο τις χαράδες των κοινωνικών ανισοτήτων;  

Το λάθος του Μητσοτάκη είναι ότι δεν επικαλέστηκε κι αυτός, το ταψί με τα γεμιστά,  αυτό το ευρηματικό ευφυολόγημα στο οποίο είχε καταφύγει η υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει ότι διαθέτει τη συνταγή στήριξης του κοινωνικού κράτους. 

 Κρίμα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρεί ότι με το τίποτα και με Πολάκεια ρητορική θα ξανακερδίσει τη θέση που απώλεσε στην καρδιά των συντρόφων του και θα καταφέρει να πλήξει την αστική αυτοπεποίθηση Μητσοτάκη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παραιτηθεί.