Θέλουν να σύρουν τη ΝΔ από την κορυφή στο περιθώριο

Θέλουν να σύρουν τη ΝΔ από την κορυφή στο περιθώριο

Η απλή αναλογική είναι ο μοναδικός τρόπος για να μην ξαναδεί η χώρα κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Μπορεί να δούμε κυβερνήσεις συνεργασίας, μεγάλους και μικρούς συνασπισμούς, αλλά όχι αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίθετα, το πιο πιθανό με την απλή αναλογική είναι να κυριαρχήσει η κεντροαριστερά για τα επόμενα 10 - 15 χρόνια. Αυτό είναι το διά ταύτα της σημερινής αντιπαράθεσης για τις υποκλοπές. Το πώς δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έπρεπε να πάει στη Βουλή τον Σεπτέμβριο και να καταθέσει νόμο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Κανονικά. Κάτω από άλλες συνθήκες. Αλλά αυτό δεν είναι πλέον εφικτό. Ή πιο σωστά δεν θα είναι εύκολο. Όχι μετά από τα όσα γίνονται και κυρίως μέσα από τον θόρυβο που προκαλείται.

Κατά τα φαινόμενα θα πάμε στις δεύτερες εκλογές με τον νόμο Γεραπετρίτη. Κι επειδή τα πράγματα έχουν ως έχουν, δύσκολα θα υπάρξουν δεύτερες εκλογές. Με άλλα λόγια, η απλή αναλογική έρχεται για να μείνει. Το γιατί το Μαξίμου επέλεξε στις πρώτες ημέρες της παντοδυναμίας του τον νόμο Γεραπετρίτη, εξηγεί πολλά απ' όσα συμβαίνουν σήμερα.

Ας προσπαθήσουμε, όμως, να δούμε το τοπίο της επόμενης ημέρας. Και κυρίως πώς ξεπερνιέται η κοινή λογική που ακολουθείται σε όλο τον πλανήτη και θέλει το πρώτο κόμμα να ηγείται σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Αν το ζητούμενο είναι η «διαμόρφωση προοδευτικής πλειοψηφίας» και μάλιστα «ενάντια στο παρακράτος της δεξιάς», τότε μια χαρά γίνεται και εξαιρείται η ΝΔ από την επόμενη κυβέρνηση. Και αν δεν φτάνουν οι ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, βαφτίζονται οι ΑΝΕΛ του μέλλοντος κεντρώο κόμμα και μας προκύπτει μια ωραία ατμόσφαιρα α λα 2015. Κι αυτό που επιδιώκεται σήμερα από διαφόρους στην κεντροαριστερά που ακολουθούν το πνεύμα του λαλιωτισμού ή καλύτερα του παλιού σκληρού ΠΑΣΟΚ, είναι ακριβώς αυτό: Η διαμόρφωση ενός αντιδεξιού μετώπου. Ενός μετώπου που θα δικαιολογήσει την αυριανή διαμόρφωση των νέων «πλειοψηφιών».

Τα πράγματα θα διευκολυνθούν αφάνταστα αν η ΝΔ διασπαστεί στα δύο, στα τρία ή στα τριάντα δύο κομμάτια. Διευκολύνει σε αυτό ένα «σκάνδαλο» σε συνδυασμό με την απλή αναλογική. Αλλά κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Μπορεί γι' αυτό να χειρίστηκε η κυβέρνηση Τσίπρα το Μακεδονικό όπως το χειρίστηκε. Να είχε και τότε τις ίδιες προσδοκίες. Αλλά δεν του βγήκε του Αλέξη τότε, δεν θα του βγει και σήμερα. Ως προς την ενότητα της ΝΔ ο λόγος.

Για τις προοδευτικές πλειοψηφίες και τα λοιπά, θα χρειαστεί να πέσει ακόμη πολύ νερό στον μύλο της ανωμαλίας. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η σκανδαλολογία έχει αποτέλεσμα όταν είναι σύντομος ο χρόνος της αντιπαράθεσης. Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης έχουν πολλές ελπίδες αν πάμε άμεσα σε εκλογές και η σκανδαλολογία μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Αν οι εκλογές γίνουν του χρόνου, η προσπάθειά τους αδυνατίζει. Αδυνατίζει, αλλά δεν εξαφανίζεται. Όχι όσο υπάρχει απλή αναλογική.

Το ότι διάφοροι προσπαθούν να πείσουν αυτές τις ημέρες τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάει άμεσα σε εκλογές είναι αξιοπερίεργο. Σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κόμματος που εκπροσωπούν, αλλά και της πατρίδας.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]