Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγάλη πρόκληση για το νέο έτος

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η μεγάλη πρόκληση για το νέο έτος

Η αυγή του νέου έτους βρίσκει τη χώρα μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Η πανδημία, η διαχείριση των οικονομικών συνεπειών της και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι μεγάλα ζητήματα, κατά τη γνώμη μου όμως δεν αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για την χώρα το 2021. Η διαμόρφωση της τελικής πρότασης για το Ταμείο Ανάκαμψης (ΤΑ), αλλά κυρίως ο τρόπος διαχείρισης των χρημάτων που θα εισρεύσουν στη χώρα, είναι το μεγάλο στοίχημα που μπορεί να καθορίσει την πορεία της στο απώτερο μέλλον.

Το ΤΑ έχει τέσσερις άξονες. Την μετάβαση σε μια περισσότερο «πράσινη» οικονομία, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την ενίσχυση της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής και τέλος τις ιδιωτικές επενδύσεις, την ενίσχυση της διαφάνειας και τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των δημοσίων οικονομικών. Συνολικά στη χώρα μας θα εισρεύσουν 32 δισ. ευρώ.

Από το ύψος των χρημάτων αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία του εγχειρήματος για την Ελλάδα. Κι άλλες φορές όμως έχουν επιχορηγηθεί κονδύλια από την ΕΕ τα τελευταία 40 χρόνια. Τι είναι αυτό που κάνει την περίπτωση του ΤΑ ιδιαίτερα σημαντική; Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που θα προσπαθήσω να εξηγήσω.

Καταρχάς, οι πόροι θα πρέπει να κατευθυνθούν σε συγκεκριμένους τομείς που η πατρίδα μας υστερεί. Η Υγεία, η Παιδεία, η Δικαιοσύνη και η Κατάρτιση είναι μερικοί από τους τομείς που αναμένεται να εκσυγχρονιστούν, να συγκλίνουν με τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και τελικά να δημιουργήσουν καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Επίσης, η αξιοποίηση της “πράσινης” οικονομίας θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος αλλά και νέες θέσεις εργασίας.

Τα χρήματα που θα διατεθούν για την βελτίωση των δεξιοτήτων και την ενίσχυση της απασχόλησης, θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για την είσοδο των πολιτών στην αγορά εργασίας με καλύτερους όρους ανταγωνιστικότητας. Ειδικά η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων θα βοηθήσει στη μεγέθυνση του ΑΕΠ συνολικά. Είναι γεγονός ότι στο σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των οικονομιών, οι ψηφιακές δεξιότητες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο.

Για μένα, όμως, ο σημαντικότερος λόγος που το ΤΑ είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας είναι άλλος. Για να το αξιοποιήσουμε επαρκώς θα πρέπει να αλλάξουμε! Τι εννοώ; Καταρχάς έχουμε υποβάλλει στην ΕΕ ένα σχέδιο αξιοποίησης με ορόσημα και παραδοτέα. Έχουμε περιγράψει επαρκώς το που θα κατευθύνουμε τα χρήματα. Επίσης, το ΤΑ δε θα το διαχειριστούμε όπως το ΕΣΠΑ, για λόγους ταχύτητας και ευελιξίας. Ήδη έχει συγκροτηθεί μια task force υπό τον πρωθυπουργό, αλλά έχει συγκροτηθεί και μια Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού στο Υπουργείο Οικονομικών που θα «τρέξει» όλο το project σε σφιχτά χρονικά πλαίσια και που θα διαλυθεί στο τέλος του 2026, με την ολοκλήρωση του ΤΑ.

Κατά συνέπεια η εντός μικρού σχετικά χρόνου αξιοποίηση τόσο πολλών χρημάτων δε θα σημαίνει μόνο επιτυχία για την ελληνική οικονομία. Θα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα πως η Ελλάδα άλλαξε και μπορεί η δημόσια διοίκηση να λειτουργεί όπως σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Με σχέδιο, με πρόγραμμα, με ευελιξία και με μετρήσιμους στόχους. Η υποδοχή της πρότασής μας μέχρι τώρα για το ΤΑ έχει συγκεντρώσει θετικά σχόλια στους κύκλους της ΕΕ. Είναι μεγάλη πρόκληση λοιπόν, αυτό που αρχίσαμε περίφημα, να καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε θριαμβευτικά! 

*Ο Τάσος Γαϊτάνης είναι εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.