Τα προεόρτια του πάρτι!

Τα προεόρτια του πάρτι!

Αυτό που συνέβη με την MIG είναι χαρακτηριστικό γι'' αυτό που μπορεί να δούμε να συμβαίνει στην χώρα αν όλα πάνε καλά. Μία εταιρεία που μέχρι πριν δύο χρόνια ήταν στα αζήτητα και τα δάνειά της απείλησαν με σοβαρές περιπέτειες την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς, έγινε την τελευταία εβδομάδα η νύφη που ξαφνικά την ήθελαν όλοι! Τι συνέβη;

Το πρώτο είναι ότι η εταιρεία έχει μία διοίκηση που εργάστηκε για να παραμείνουν οι θυγατρικές της σε πορεία ανάπτυξης και να μην επηρεαστούν από την κακή εικόνα του ισολογισμού της μητρικής. Επίσης, προσπάθησε να ελαφρύνει τον δανεισμό της ρευστοποιώντας περιουσιακά στοιχεία στις καλύτερες δυνατές αποτιμήσεις, δεδομένων και των συνθηκών της αγοράς. Με άλλα λόγια, υπήρξε μία διοίκηση που προσπάθησε να κάνει την δουλειά της. Είναι σημαντικό. Χωρίς αυτό δεν θα μπορούσε σήμερα να συζητήσει ο οποιοσδήποτε επενδυτής με την Τράπεζα Πειραιώς.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι οι ξένοι επενδυτές «αγοράζουν Ελλάδα». Αγοράζουν προοπτικές. Τα ίδια funds συζητούσαν επί πολλούς μήνες με την Τράπεζα Πειραιώς και την διοίκηση της MIG. Αλλά δεν έκαναν το αποφασιστικό βήμα, να κάνουν μία δεσμευτική πρόταση. Αυτό συνέβη αμέσως μετά από τις εκλογές. Στην MIG έφτασε όχι μία πρόταση, αλλά τρεις!

Είναι ένα παράδειγμα, συμβολικό, υπό μία έννοια. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε δημιουργήσει ένα μεγάλο ελληνικό fund, την MIG, αγοράζοντας μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις. Και με αυτό τον τρόπο «πούλησε» το project στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, συγκεντρώνοντας το μυθικό ποσό των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πούλησε «Ελλάδα». Έλεγε, «θέλετε να αγοράσετε ένα καλάθι με σημαντικές ελληνικές εταιρείες; Αγοράστε MIG». Η MIG αγόρασε την ΔΕΛΤΑ του Δασκαλόπουλου, την Singular, τα καράβια του Παναγόπουλου, το Υγεία, ένα ξενοδοχείο στην Λευκωσία και άλλα. Δεν ήταν όλες οι εξαγορές πετυχημένες. Ούτε και έγιναν στις καλύτερες αποτιμήσεις για τους μετόχους της MIG, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων και εκ των πραγμάτων. Ωστόσο, η δημιουργία της MIG ήταν μία ωραία ιδέα. Από αυτές ο Ανδρέας είχε πολλές…

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά funds κινούνται δραστήρια για να κάνουν δουλειές στην Ελλάδα. Είναι οι πρώτες ενδείξεις. Οι μύγες που μας τσιμπάνε εκνευριστικά στην αυλή, επειδή έρχεται βροχή. Και θα έρθει βροχή επενδύσεων! Αρκεί η κυβέρνηση να κάνει την δουλειά της και η αντιπολίτευση να σοβαρευτεί.

Στο σημείο αυτό, όμως, υπάρχει και ένας αστερίσκος! Τα funds είναι οι πρώτοι επενδυτές που φτάνουν, θέλοντας να εκμεταλλευτούν την αλλαγή της τάσης. Οι μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις θα φτάσουν στην συνέχεια, εφόσον εφαρμόσουμε μία φιλελεύθερη πολιτική. Στο μεταξύ, πολλά περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες (από υπερχρεωμένες επιχειρήσεις) θα βγουν στο σφυρί. Η περίπτωση της MIG ανέδειξε τις αδυναμίες του συστήματος σε τέτοιες περιπτώσεις. Με άλλα λόγια, πρέπει να θεσμοθετηθούν κανόνες που θα διασφαλίζουν ότι όλα θα γίνονται με απόλυτη διαφάνεια και με ίσους όρους για όλους τους ενδιαφερόμενους. Στην MIG αυτό έγινε γιατί δεν γίνονται – ακόμη- deals κάθε μέρα. Όταν η τάση αυτή, όμως, ισχυροποιηθεί, το «πρόβλημα» θα γίνει περισσότερο φανερό. Το θέμα είναι να προλάβουμε… παρασπονδίες με τρεις κανόνες: Διαφάνεια, διαφάνεια, διαφάνεια.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]