Τα πήγατε καλά, αλλά…

Τα πήγατε καλά, αλλά…

Κύριε Πρόεδρε, εμείς οι κοινοί θνητοί αρεσκόμαστε στις στατιστικές. Πόσα γκολ έβαλε η τάδε ομάδα, πόσα γκολ έφαγε, ποιος παίκτης συγκέντρωσε τις περισσότερες κόκκινες ή κίτρινες κάρτες, πόσα κόρνερ εκτελέστηκαν, πόσα φάουλ και ούτω καθεξής. Και στατιστικές κάνουμε για τα πάντα! Πόσα ξοδέψαμε στις φετινές διακοπές σε σχέση με άλλες χρονιές, πόσα μπάνια κάναμε, πόσες βουτιές. Λογικό, λοιπόν, είναι να έχουμε ξεκινήσει τις στατιστικές και για την κυβέρνησή σας. Εσείς έχετε να κυβερνήσετε, εμείς να σας μετρήσουμε πόσο καλά το κάνετε.

Σας έχουν ήδη πει ότι ο απολογισμός του πρώτου μήνα είναι καλός. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι αρχηγοί θέλουν να ακούν μόνο καλά νέα. Γι'' αυτό και οι περισσότεροι αγγελιαφόροι διαγράφουν το μήνυμα που ακολουθεί μετά το «αλλά». Ας πούμε ότι το μήνυμα λέει: «Τον πρώτο μήνα τα πήγατε αρκετά καλά, αλλά υπήρξαν και ορισμένα προβλήματα που θα πρέπει να τα μελετήσετε». Οι περισσότεροι αγγελιαφόροι, λοιπόν, σταματούν πριν από το «αλλά». Λένε σκέτο «τον πρώτο μήνα τα πήγατε αρκετά καλά». Αποφεύγουν να δουν την αντίδραση του ηγεμόνα στο άκουσμα της δεύτερης πρότασης: «Αλλά υπήρξαν και ορισμένα προβλήματα που θα πρέπει να τα μελετήσετε».

Το παρελθόν έχει δείξει ότι οι συνάδελφοί τους που είπαν ολόκληρη την πρόταση δεν είχαν καλό τέλος. Αλλά εσείς δεν είστε τέτοιος. Απόδειξη ότι σπεύσατε ήδη να κάνετε την πρώτη σας διορθωτική κίνηση. Να αλλάξετε τον διευθυντή του γραφείου Τύπου του Μαξίμου. Τη θέση του Κωνσταντίνου Ζούλα κατέλαβε ο Δημήτρης Τσιόδρας. Δεν τα πήγατε καλά στην επικοινωνία. Σας έλειπε ο κεντρικός σχεδιασμός στην επικοινωνία. Στον τομέα αυτόν ήσασταν ανέλπιστα κακοί. Τέλος πάντων, σπεύσατε και το μαζέψατε. Αν ο κ. Τσιόδρας θα τα καταφέρει, αυτό είναι κάτι που θα το μετρήσουμε προσεχώς. Ένας άνθρωπος, πάντως, που έχει στο παρελθόν περάσει από το ΚΚΕ και έχει επιβιώσει από όλες τις φυλές του φιλελευθεράτου, έχει πιθανότητες να τα πάει καλά.

Δεν θα σας πω για το φάουλ του Κώστα του Καραμανλή. Ούτε για το γραφικό των διαρροών του υπουργείου Τουρισμού για το Airbnb. Αυτά είναι τα προφανή, Αυτά που είδαμε όλοι. Κι είμαι σίγουρος ότι ήταν και θέματα άμεσης επέμβασης από τη μεριά σας. Εμένα, κύριε Πρόεδρε, δεν μου αρέσει ο καταιγισμός των δηλώσεων από δύο υπουργεία: Το Ενέργειας και το Παιδείας. Ακούμε πολλές δηλώσεις, πολύ περισσότερες από εκείνες που θα έπρεπε.

Δεν έκαναν καλή εντύπωση οι αρχικές δηλώσεις της κυρίας Κεραμέως για τη άμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάθε χρονιά τα σχολεία, για να βρεθούμε μετά στο σημείο που ήταν και οι προηγούμενοι: «Οι προσλήψεις θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου». Ούτε και η διαρροή της διάταξης για το άσυλο ήταν σωστή.

Να σας πω, κύριε Πρόεδρε, πού είναι το πρόβλημα. Επικοινωνιακό είναι κι εδώ. Ο κ. Ρουσόπουλος μάζευε τους υπευθύνους των γραφείων Τύπου των μεγάλων υπουργείων κάθε μέρα στις 8 το πρωί στο Ζάππειο. Δεν είναι ότι δεν είχε κάτι άλλο να κάνει. Ή ότι του άρεσε να ξυπνάει από τις 6 κάθε πρωί. Είναι ότι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να γίνει η δουλειά. Για να ελέγχεται η ροή της πληροφορίας προς τα έξω. Αν το είχατε εφαρμόσει και είχε ενημερωθεί ο αρμόδιος (ο κ. Πέτσας ή ο κ. Ζούλας), δεν θα είχαν γίνει τα φάουλ σε αυτό το υπουργείο.

Ο Κωστής ο Χατζηδάκης είναι ένα άλλο κεφάλαιο. Οι συνεχείς αναφορές του στη ΔΕΗ αρχίζουν και κουράζουν. Τη μια μέρα «ζει - δεν ζει η ΔΕΗ», την άλλη «θέλει στις επόμενες μέρες 700 εκατομμύρια η ΔΕΗ» κ.λπ. Τις μεγαλύτερες αλήθειες να λέει, στο τέλος τις «σκοτώνει» διαμέσου της επαναλήψεως. Ας του πείτε του κ. Χατζηδάκη να δώσει μια συνέντευξη Τύπου, να τα πει όλα και να τελειώνουμε. Κι αν υπάρχουν υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάσταση να τους στείλει στον εισαγγελέα. Για να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος του καθενός. Διότι τώρα και όπως το κάνει ο Κωστής, βγαίνει ο κάθε πονεμένος και σας χρεώνει προσπάθεια «απαξίωσης» της ΔΕΗ. Εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι!

Να είμαστε δίκαιοι! Υπήρξαν και υπουργοί που αυτές τις πρώτες ημέρες κινήθηκαν άνω του μέσου όρου. Ο Άδωνις με την ταχύτητα με την οποία αντιμετώπισε θέματα του υπουργείου του και κυρίως το Ελληνικό. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης για τη σοβαρότητα που έχει επιδείξει από τις πρώτες κιόλας ημέρες της δράσης του. Μακάρι να βρίσκατε έναν - δυο ακόμη σαν κι αυτόν για να τους βάζατε στην πολιτική. Και βέβαια ο «αστυνόμος» Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επιτέλους η αστυνομία μπαίνει και βγαίνει στα Εξάρχεια. Έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις μπαχαλάκηδων και ο πόλεμος δεν έχει ακόμη κηρυχτεί από το «ανεξάρτητο κράτος των Εξαρχείων». Ούτε και θα κηρυχτεί…

Στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο, κύριε Πρόεδρε, μην ξεχάσετε να πείτε δύο πράγματα: Πρόκειται για μαραθώνιο και όχι για αγώνα ταχύτητας. Και δεύτερον, λιγότερες δηλώσεις. Θα τα ξαναπούμε σχετικά στον απολογισμό του πρώτου διμήνου!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.