Τα ναυάγια της σημερινής κυβέρνησης τα γνωρίζουμε...

Δεν θα αποχωριζόμουν κάτι πολύτιμο για να διαβάσω την αξιολόγηση των υπουργών του επίμονου εργάτη του Μαξίμου Άκη Σκέρτσου. Στην συνείδηση του κόσμου πολλοί υπουργοί μετρήθηκαν, ζυγίστηκαν και βρέθηκαν ελλιποβαρείς. Δεν περιμένουν να διαβάσουν κάποιου είδους εισαγγελική απόφαση για να μάθουν τι είδαν και τι άκουσαν όλο αυτό τον καιρό. Τα υποψήφια θύματα του ανασχηματισμού έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν. Δεν είναι λίγο πράγμα να αποχαιρετά κανείς την dolce vita...

Αυτή η κυβέρνηση έχει αναμφίβολα στις τάξεις της περισσότερα ικανά στελέχη από άλλες κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κλήθηκε να διαχειριστεί δύο μεγάλες κρίσεις, την υγειονομική και την εθνική στον Έβρο και τα πήγε εξαιρετικά. Γι αυτό και το γνωστό άρθρο του κ. Τσίπρα για το τι θα έκανε αυτός τώρα αν ήταν κυβέρνηση μοιάζει με απειλή προς άτακτους παίδες για να φάνε όλο το φαγητό τους.

Εμείς ως φιλελεύθεροι άνθρωποι δεν μπορούμε να ησυχάσουμε επειδή η ομάδα διαθέτει δύο καλούς αμυντικούς, έναν καλό μεσαίο και δύο παικταράδες κυνηγούς που βγάζουν γκολ από το πουθενά. Δεν μας είναι αρκετό να κερδίζουμε με τα χέρια κάτω ομαδούλες που έχουν για σούπερ σταρ κάτι ανύπαρκτους που τους μάζεψαν το βράδυ από τα μπαρ και τους καφενέδες για να κατέβουν στο πρωτάθλημα. Εμείς θέλουμε ενδεκάδα για champions league! Κι ας μας λένε γι αυτό γκρινιάρηδες. Θέλουμε να μπαίνουμε στο γήπεδο και όλο το παιγνίδι να μοιάζει με συμφωνική ορχήστρα.

Ο ανασχηματισμός θα γίνει. Θα είναι δομικός; Σαρωτικός; Ο Παπανδρεϊσμός μας άφησε κληρονομιά πολλούς επιθετικούς προσδιορισμούς που λειτουργούν με όρους ψυχοθεραπείας για τα πλήθη. Στα χρόνια του σοσιαλισμού ο μάγος της φυλής – ηγέτης άλλαζε τα προσωπεία των ηρώων στην σκηνή, δίνοντας στο κοινό την αίσθηση της ανανέωσης και της ελπίδας, ότι θα έβλεπαν στην συνέχεια ένα καλύτερο θέαμα από αυτό που τους είχε ήδη κουράσει. Επί της ουσίας το κοινό καταλάβαινε την απάτη έπειτα από λίγο, οπότε και ο “μάγος” θα έπρεπε να βρει έναν νέο προσδιορισμό για να περιγράψει την πιο απλή πολιτική πράξη μιας κυβέρνησης: Τον ανασχηματισμό. Αν κάτι θα πρέπει να αναγνωρίσουμε στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι σε αυτό τον τομέα ήταν τουλάχιστον ειλικρινής. Δεν επιχείρησε τα μελοδραματικά του Ανδρέα Παπανδρέου, αποδεχόμενος την αλήθεια αρχής εξαρχής.

Η διαφορά του σοσιαλισμού από τον φιλελευθερισμό είναι ότι στην εποχή του ορθού λόγου προσπαθούμε να είμαστε πιο ουσιαστικοί. Σημασία δεν έχει να συγκινηθούν τα πλήθη, αλλά να κάνει κάποιος την δουλειά. Το πρόβλημα δεν είναι να αλλάξει ένας ανύπαρκτος υπουργός για να έρθει στην θέση του ένας άλλος επίσης ανύπαρκτος. Αλλά να αξιολογηθούν σωστά οι άνθρωποι για την δουλειά που έχουν κάνει και στο τέλος να προσπαθήσουμε να αντικαταστήσουμε αυτούς που δεν μπορούν με άλλους που μας υπόσχονται ότι θα μπορέσουν.

Αρκετοί υπουργοί αισθάνονται ανασφαλείς να αναζητούν την επιβεβαίωση στις οθόνες των τηλεοράσεων ή σε “περίεργες” έρευνες δημοφιλίας. Καλά κάνουν και ανησυχούν. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν ανησυχούν για το αν έχουν κάνει καλά την δουλειά τους. Μακάρι να συνέβαινε αυτό! Η αυτογνωσία είναι το πρώτο στάδιο για την αυτοβελτίωση. Αν ήταν σε θέση να κρίνουν το έργο τους, θα γίνονταν και καλύτεροι υπουργοί. Αλλά δεν είναι αυτός ο καημός τους. Το πρόβλημά τους είναι μην τυχόν και χάσουν την “καλή ζωή”, τις προσκλήσεις σε κοινωνικές εκδηλώσεις από μεγιστάνες του πλούτου. Αυτά που κοροϊδεύαμε επί ΣΥΡΙΖΑ τα λουζόμαστε κανονικότατα. Σε αυτούς, λοιπόν, δεν πρέπει να υπάρξει δεύτερη ευκαιρία. Δεν τους χρειαζόμαστε και δεν μας χρειάζονται. Υπό αυτή την έννοια ο ανασχηματισμός θα είναι πράγματι λυτρωτικός. Κι αν δεν είναι; Σε αυτή την περίπτωση η ίδια η κυβέρνηση θα έχει πρόβλημα. Δεν θα βγει το έργο! Με μία οικονομική κρίση σαν κι αυτή που έχουμε μπροστά μας χρειάζονται άνθρωποι που θα μπορούν να κάνουν την δουλειά. Αν η δουλειά δεν γίνει, τότε η κυβέρνηση δεν θα έχει πολλή ζωή μπροστά της. Η επιτυχία στην διαχείριση των δύο κρίσεων θα έχει ξεχαστεί! Έτσι είναι ο κόσμος, άδικος. Έτσι ήταν πάντοτε.

Τώρα που το ξανασκέφτομαι, έχει σημασία να έχει κάνει σωστή αξιολόγηση ο Άκης Σκέρτσος. Από αυτή θα κριθεί η επιτυχία της επόμενης κυβέρνησης. Τα ναυάγια της σημερινής τα γνωρίζουμε...

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]