Τα λεφτά των άλλων

Του Θανάση Χειμωνά

Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο» δημιουργήθηκε στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας ως μια εναλλακτική προοδευτική φωνή, στο πνεύμα που πρέσβευε ο τότε ΣΥΡΙΖΑ. Αν εξαιρέσεις κάνα-δυο «τοξικούς» παραγωγούς κατάφερε να κρατήσει ένα επίπεδο όλα αυτά τα χρόνια και να μην συμπαρασυρθεί από την ηθική κατάρρευση του κόμματος της Κουμουνδούρου το οποίο και παραμένει ο μοναδικός ιδιοκτήτης του.

Η Αυγή είναι ένα κομμάτι ιστορίας. Πάλαι ποτέ επίσημο όργανο του ΚΚΕ Εσωτερικού και αργότερα του Συνασπισμού-θρυλική εφημερίδα της Αριστεράς έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς κάποιες από τις πιο αξιόλογες και προοδευτικές πέννες της χώρας. Δυστυχώς και αντίθετα με το «Κόκκινο», η Αυγή ακολούθησε μέχρι κεραίας την «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ με ορισμένα άρθρα και πρωτοσέλιδα να θυμίζουν την Αυριανή των late 80's και early 90's.

Σήμερα, «Στο Κόκκινο» και Αυγή διάγουν βίους παράλληλους καθώς βρίσκονται στα όρια της αποσύνθεσης. Οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες. Κάποιοι από αυτούς, αφού είδαν και απόειδαν, υπέβαλαν την παραίτησή τους κάτι που έκαναν και οι διευθυντές καθώς και άλλα στελέχη και των δύο μέσων. Ο ραδιοφωνικός σταθμός και η επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ υπολειτουργούν με ελάχιστα άτομα να προσπαθούν απλήρωτα να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα την στιγμή που ακροατές και αναγνώστες μειώνονται μέρα με τη μέρα. Η απαξίωση είναι απόλυτη και το «λουκέτο» φαντάζει ως η μόνη σχεδόν λύση.

Πόσο διαφορετικά είναι τα πράγματα στην ΕΡΤ! Εκεί οι εργαζόμενοι πληρώνονται (και πολύ σωστά) στην ώρα τους. Όταν βέβαια μιλάμε για «εργαζόμενους» αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται. Η δουλειά στα τέσσερα (σύντομα πέντε) κανάλια της ΕΡΤ «βγαίνει» από καμιά οχτακοσαριά άτομα συν κάποιους συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί για να «κλείσουν τρύπες». Υπάρχουν ωστόσο περίπου άλλοι  2000 νοματαίοι οι οποίοι επαναπροσελήφθησαν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ «ξανάνοιξε» την ΕΡΤ (βασικά ξαναονόμασε έτσι την ΝΕΡΙΤ του Σαμαρά) και επίσης πληρώνονται κανονικότατα. Για τι πράμα ακριβώς; Θα σας γελάσω…

Δεν είναι οξύμωρο; Άνθρωποι λίγο πολύ «του κόμματος» που δουλεύουν σαν σκυλιά και κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες να μένουν απλήρωτοι τη στιγμή που αργόσχολοι κηφήνες (οι οποίο μάλιστα είχαν αρχικά διοριστεί από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ)  πληρώνονται αδρά για το τίποτα.

Η απάντηση στο «αίνιγμα» είναι βέβαια απλή: Οι «εργαζόμενοι» στην ΕΡΤ δεν πληρώνονται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά από τους φόρους ΣΟΥ, φίλε αναγνώστη. Σε αυτούς η κυβερνησάρα μας είναι γαλαντόμα γιατί τους συντηρεί με τα λεφτά των άλλων. Αντίθετα αν ο Τσίπρας και η παρέα του αποφασίσουν να πληρώσουν τους εργαζόμενους σε «Κόκκινο» και Αυγή πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και γιατί να το κάνουν άλλωστε; Δεν τους χρειάζονται πια. Η «δουλειά» γίνεται μια χαρά με τα διάφορα «ανένταχτα» συριζοτρόλ. Τα οποία, όντας φρεσκοδιορισμένα στο Δημόσιο, πληρώνονται επίσης από τα λεφτά των άλλων. Από τα λεφτά σου.