ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ: Τι έλεγαν το 2015 και τι σήμερα

ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ: Τι έλεγαν το 2015 και τι σήμερα

Των Νίκου Ρώμπαπα και Κωνσταντίνου Σαραβάκου*

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Ιουλίου στο ΚΕΦίΜ αναλύσαμε ποσοτικά τις προεκλογικές ομιλίες των τριών μεγάλων κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ. Επικεντρωθήκαμε στις 30 συχνότερες αναφορές στις προεκλογικές ομιλίες κάθε αρχηγού κόμματος και συγκρίναμε τα αποτελέσματα με τα αντίστοιχα των προεκλογικών ομιλιών του Ιανουαρίου του 2015**.

Ξεκινώντας από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα διαπιστώνουμε πως από το 2015 έχουν αλλάξει πολλά. Οι πέντε συχνότερες αναφορές του το 2015 ήταν Ελλάδα, ΣΥΡΙΖΑ, Ευρώπη, Σαμαράς και κοινωνία, ενώ το 2019 οι πέντε πρώτες συχνότερες αναφορές του είναι Ελλάδα, σήμερα, ανάπτυξη, πολίτες, κοινωνία. Η Ελλάδα μπορεί να παραμένει η κυριότερη αναφορά του Πρωθυπουργού σε σχέση με το 2015, ωστόσο η Ευρώπη, τα μνημόνια, οι δεσμεύσεις και το χρέος δίνουν την θέση τους σε εργασία, επιχειρήσεις, δημόσιο και ανάπτυξη. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η εμφάνιση της πατρίδας και του έθνους το 2019 εν συγκρίσει με το 2015 όπου οι όροι βρίσκονταν στο περιθώριο.

Αλέξης Τσίπρας 2015: Οι 30 συχνότερες αναφορές

ΕΚΛΟΓΕΣ 1

Αλέξης Τσίπρας 2019: Οι 30 συχνότερες αναφορές

ΕΚΛΟΓΕΣ 2

Οι προεκλογικές ομιλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη το 2019 φαίνεται να έχουν αρκετά διαφορετικά σημεία αναφοράς σε σχέσεις με εκείνες του Αντώνη Σαμαρά το 2015. Οι πέντε συχνότερες αναφορές του Αντώνη Σαμαρά το 2015 ήταν Ελλάδα, Ευρώπη, ανάπτυξη, σήμερα και φορολογία ενώ το 2019 οι πέντε πρώτες συχνότερες αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι Ελλάδα, επιχειρήσεις, εργασία, φορολογία και επενδύσεις. Η Ελλάδα παραμένει η κυριότερη αναφορά και των δύο αρχηγών της ΝΔ, όμως η αναφορά στην Ευρώπη και το σήμερα αντικαθίσταται από την εργασία και τις επενδύσεις. Ο όρος Μακεδονία μπαίνει στο προσκήνιο το 2019 ενώ το κράτος, το χρέος και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρούν.

Αντώνης Σαμαράς 2015: Οι 30 συχνότερες αναφορές

εκλογεσ 3

Κυριάκος Μητσοτάκης 2019: Οι 30 συχνότερες αναφορές

ΕΚΛΟΓΕΣ 4

Το ΠΑΣΟΚ του 2015 πλέον έχει ενσωματωθεί στο ΚΙΝΑΛ το 2019 και η σύγκριση αφορά τις προεκλογικές ομιλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2015 και της Φώφης Γεννηματά το 2019. Οι πέντε συχνότερες αναφορές του Ευάγγελου Βενιζέλου το 2015 ήταν ΠΑΣΟΚ, Ελλάδα, έθνος, Ευρώπη και δημοκρατία ενώ το 2019 οι πέντε πρώτες συχνότερες αναφορές της Φώφης Γεννηματά είναι Ελλάδα, κοινωνία, Τσίπρας, επενδύσεις και επιχειρήσεις. Από όλες τις ομιλίες που εξετάζουμε μόνο στις προεκλογικές ομιλίες του Ευάγγελου Βενιζέλου η Ελλάδα δεν είχε την πρώτη θέση στην συχνότητα αναφοράς. Αντιθέτως η Φώφη Γεννηματά αναφέρεται στην Ελλάδα συχνότερα από όλες τις άλλες έννοιες. Επίσης μετατοπίζει το βάρος των αναφορών από το έθνος, την δημοκρατία και την κοινωνία, στον Τσίπρα, τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις. Ενδιαφέρουσα αλλαγή παρουσιάζει η υποχώρηση της αναφοράς στις τράπεζες και την διαπραγμάτευση και η αντικατάσταση τους με την ΝΔ και τον Τσίπρα, τους δύο της αντιπάλους.

Ευάγγελος Βενιζέλος 2015: Οι 30 συχνότερες αναφορές

ΕΚΛΟΓΕΣ 5

Φώφη Γεννηματά 2019: Οι 30 συχνότερες αναφορές

ΕΚΛΟΓΕΣ 7

Τέλος σε ό,τι αφορά γενικότερα την ατζέντα των εκλογών του Ιανουαρίου του 2015 και του Ιουλίου του 2019 οι αναφορές έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό. Η Ευρώπη, το χρέος, οι τράπεζες και η διαπραγμάτευση έχουν φύγει από τον προεκλογικό διάλογο και η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις, την εργασία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και το δημόσιο. Οι αναφορές στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο ενώ το έθνος και το κράτος διατηρούν ένα μειωμένο αλλά βασικό σημείο αναφοράς.

2015: Οι 30 συχνότερες κοινές αναφορές των τριών κομμάτων

2019: Οι 30 συχνότερες κοινές αναφορές των τριών κομμάτων

ΕΚΛΟΓΕΣ 8

*Ο Νίκος Ρώμπαπας είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ και ο Κωνσταντίνος Σαραβάκος είναι Πολιτικός Επιστήμονας, Ερευνητής του ΚΕΦίΜ.

**Για την ανάλυση των συχνότερων αναφορών χρησιμοποιήσαμε το ποσοστό συχνότητας, δηλαδή το πόσο συχνά εμφανίζεται μία λέξη σε σύγκριση με το σύνολο των λέξεων του κειμένου. Μετά την εξαγωγή των ποσοστών συχνότητας πραγματοποιήθηκε ομαδοποίηση για όλα τα βασικά παράγωγα κάθε βασικής έννοιας που προέρχονται από την ίδια ρίζα (πχ οι λέξεις ελληνικός, Ελληνίδα, ελληνόπουλο ομαδοποιήθηκαν στην αναφορά Ελλάδα).

Ταυτόχρονη δημοσίευση με τον Φιλελεύθερο