Στον Σχοινιά γίνεται εθνικό έργο

Στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά - Μαραθώνα, εκεί που κάποτε άκμαζαν αυθαίρετες ταβέρνες τύπου «Η τρύπια βάρκα» και ο αέρας μύριζε τηγανητό καλαμαράκι, σήμερα υπάρχουν ξύλινες και μεταλλικές «κούνιες» φυσικής και τεχνητής αναδάσωσης. Το σπάνιο δάσος της κουκουναριάς και της χαλέπιας πεύκης το σώζει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε και το νομικό οπλοστάσιο των Βρυξελλών.

Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ενώ εξέπνεε η προθεσμία για παραπομπή στο ευρωδικαστήριο, γκρεμίστηκαν τα αυθαίρετα κτίσματα μέσα στο δάσος. Επί διακυβέρνησης Ν.Δ υποστηρίζεται η προσπάθεια το δάσος και η ευρύτερη προστατευμένη περιοχή, να μετατραπεί στην πράξη και όχι στα χαρτιά όπως συνήθως, σε Εθνικό πάρκο.

Για την αξία των εθνικών πάρκων στη ζωή του πλανήτη, υπάρχει μια υπέροχη σειρά ντοκιμαντέρ στο Netflix, την οποία παρουσιάζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εκεί μαθαίνεις, πώς ένας βραδύπους με ένα άθλιο πράσινο τρίχωμα, χωμένος σε κάποιο εθνικό πάρκο, δίνει στους επιστήμονες πληροφορίες για την παραγωγή φαρμάκων ακόμη και για τον καρκίνο.

Στο Σχοινιά μέσω ΕΣΠΑ, έχει εγκατασταθεί ένα πιλοτικό δίκτυο πειραματικών επιφανειών και αναγεννητικών κέντρων κουκουναριάς. Μικρές εκτάσεις έχουν περιφραχθεί με καλόγουστες ξύλινες περιφράξεις, και εκεί έχουν φυτευτεί δενδρύλλια κουκουναριάς. Στα σημεία που  έχουν ξεφυτρώσει με φυσικό τρόπο νεαρές κουκουναριές, αυτές προστατεύονται από ένα μεταλλικό πλέγμα.  Μπάρες και αλυσίδες – επιτέλους - εμποδίζουν την πρόσβαση των αυτοκινήτων μέσα στο δάσος.

 Τα δέντρα, γέμισαν πουλιά. Ορισμένα εξαιρετικά σπάνια για το μάτι του Αθηναίου, τα οποία φέρουν και ειδικό δακτύλιο σήμανσης στο πόδι, άρα καταγεγραμμένα και προστατευόμενα.

Καλαίσθητες ξύλινες πινακίδες, αραιά τοποθετημένες κατά μήκος της ακτής, ενημερώνουν τον επισκέπτη ότι βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Σχοινιά - Μαραθώνα και του παρέχουν σε σύνοψη, εύληπτη πληροφόρηση για το δάσος και την ανάγκη προστασίας του. Για την κουκουναριά που εξαπλώνεται στα δυτικά του δάσους και τη χαλέπια πεύκη που συναντάται στα ανατολικά. Για τον υγρότοπο που φιλοξενεί πάνω από 240 είδη πουλιών και είναι μεταναστευτικός σταθμός το Φθινόπωρο και την Άνοιξη.

Για τη Χερσόνησο της Κυνοσούρας και το λόφο της Δρακονέρας, για τα υποθαλάσσια λιβάδια της ποσειδωνίας, που δημιουργούνται μόνο σε πεντακάθαρα νερά.  Οι πληροφορίες γραμμένες στα ελληνικά, στα αγγλικά και στον κώδικα μπράιγ για τους συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα όρασης. Διαθέτουν επίσης ένα μικρό κενό, στο οποίο αφού τοποθετήσεις το κινητό σου μπορείς να έχεις μια λήψη αντίστοιχης αισθητικής μιας καρτ ποστάλ! 

Αξιοπρόσεκτο ότι δεν έχουν βανδαλιστεί με χουλιγκάνικα συνθήματα, love και καρδούλες.  

Στο Εθνικό Πάρκο του Σχοινιά- Μαραθώνα εκδράμουν οικογένειες, ζευγάρια με τα κατοικίδια τους, παρέες νέων ανθρώπων για πικ νικ και παιχνίδια, άνθρωποι λίγο μεγαλύτεροι που απολαμβάνουν το περπάτημα στην παραλία.

 Όλα ελευθέρα, όλα δωρεάν. Ένας παράδεισος, προσβάσιμος σε όλους. Ένας χώρος πολύτιμος που δεν επιτρέπεται να επαφίεται στην ευαισθησία των επισκεπτών και τη φροντίδα των λιγοστών φροντιστών του.

Ας αφιερώσουν λίγο χρόνο τα ΜΜΕ, περικόπτοντας τη νοσηρή Πισπιριγκειάδα να αναδείξουν τι γίνεται στο Σχοινιά, κινητοποιώντας τους υπεύθυνους για τα προβλήματα που παραμένουν.

Υπάρχουν καταγεγραμμένα παράπονα ότι οι φύλακες που διαθέτει ο φορέας διαχείρισης και το προσωπικό του αρμόδιου δασαρχείου δεν επαρκούν. Οι φόβοι είναι εύλογοι και για την προσβασιμότητα της Πυροσβεστικής αν χρειαστεί, γιατί δεξιά και αριστερά  βρίσκονται παρκαρισμένα εκατοντάδες αυτοκίνητα όσων κάνουν το μπάνιο τους.

Εφόσον αναγνωρίζουμε ότι είναι «εθνικής» σημασίας η διαφύλαξη του δάσους και του υγροτόπου, αυτή ΟΦΕΙΛΕΙ να μεταφράζεται σε σχέδιο, μέσα και ανθρώπους.