Στις χώρες υψηλού κινδύνου και επίσημα η Ελλάδα

Στις χώρες υψηλού κινδύνου και επίσημα η Ελλάδα

Στο «κόκκινο» βρίσκεται από χθες η Ελλάδα και στον υγειονομικό χάρτη της Ευρώπης, καθώς τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα των τελευταίων ημερών μας έφεραν στη θέση του υψηλού κινδύνου.

Παρόλα αυτά, η δυναμική της επέλασης του ιού συνεχίζεται, με αποτέλεσμα ο ημερήσιος δείκτης πραγματικής αναπαραγωγής του ιού Rs να αυξομειώνεται από 2 σε 3,04 και σε 2,04 τις τελευταίες τρεις ημέρες. Είναι δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τον φυσικό δείκτη αναπαραγωγής του (Ro 2 - 3,4), με αποτέλεσμα να εξαπλώνεται πλήρως χωρίς τα υφιστάμενα μέτρα να τον περιορίζουν στο ελάχιστο.

Με τη δυναμική αυτή λοιπόν, είναι ζήτημα χρόνου να περάσει η χώρα μας και στις χώρες πολύ υψηλού κινδύνου, όπως συμβαίνει με το Βέλγιο, την Τσεχία, Γαλλία, Ολλανδία, Ισπανία, Γερμανία κλπ.

Ήδη οι θάλαμοι στις κλινικές COVID γεμίζουν και ξεπερνά η πληρότητά τους το 50% πανελλαδικά, ενώ οι κλίνες εντατικής για τη νόσο έχουν πληρότητα πάνω από 60%. Όσο για τις λοιπές κλίνες εντατικής από χειρουργεία και άλλες πολύ σοβαρές ασθένειες βρίσκονται κι αυτές σε πολύ υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα να αξιοποιούνται πλέον και οι κλίνες εντατικής του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να καλυφθούν οι ασθενείς.

Τα νέα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Πρωθυπουργός, περιλαμβάνουν περιορισμούς στο συγχρωτισμό των πολιτών κυρίως για διασκέδαση. Η λογική αυτή στοχεύει στη μείωση του κινδύνου προσβολής, σε αντιπαραβολή με τον υποχρεωτικό συγχρωτισμό που παρατηρείται στα μαζικά μέσα μεταφοράς για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων που χρειάζεται να μεταβούν στη δουλειά τους.

Σημαντική έμφαση θα δοθεί στον έλεγχο των μέτρων που θα αποφασιστούν και για αυτό ενεργοποιούνται όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, και εκτός της Αστυνομίας συμπεριλαμβάνονται πλέον και οι αντίστοιχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης με την Δημοτική Αστυνομία όπου υπάρχει, αλλά και τον ελεγκτικό μηχανισμό της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο ιός δείχνει να εξαπλώνεται ανεπηρέαστος από τα ισχύοντα μέτρα, γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εφαρμογή τους. Ταυτόχρονα όμως, οι χειρισμοί για τον περιορισμό της δυναμικής που έχει αναπτύξει ο ιός, πρέπει να είναι πολύ λεπτοί, προκειμένου να καμφθεί η πανδημία με μέτρα ανεκτά και κλιμακούμενα, προκειμένου να φτάσουμε στα Χριστούγεννα, ασφαλείς.

Γιατί στην περίπτωση που ληφθούν πολύ αυστηρά μέτρα, όπως ένα lockdown τύπου Γαλλίας, αρχικά θα φέρει την επιδιωκόμενη μείωση κρουσμάτων, για όσο διαρκεί. Όμως με το σταδιακό άνοιγμα πριν τα Χριστούγεννα, που αναγκαστικά αυξάνεται η κινητικότητα, υπάρχει περίπτωση αναζωπύρωσης μέσα στην περίοδο των εορτών, με ολέθρια -τότε- αποτελέσματα.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) η δυναμική του ιού εντείνεται διαρκώς και σε συνέχεια τις τελευταίες 98 ημέρες.

Η δυναμική αυτή, οδήγησε το Κέντρο να ανεβάσει το όριο πολύ υψηλού κινδύνου στα 150 ημερήσια κρούσματα ανά 14ήμερο ανά 100.000 πληθυσμού, διατηρώντας το όριο του υψηλού κινδύνου στα 60 ημερήσια κρούσματα ανά 14ήμερο ανά 100.000 πληθυσμού. Αντίστοιχα ανέβασε το υψηλό όριο θετικότητας των διενεργούμενων τεστ σε πάνω από 4% από 3% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Οι αντίστοιχοι δείκτες στη χώρα μας φτάνουν πλέον στο 73,8 κρούσματα και στο 4,4% ο δείκτης θετικότητας, ενώ αντίστοιχα στα υψηλά επίπεδα που έχουν οριστεί από το Κέντρο, βρίσκονται η κάλυψη κλινών ΜΕΘ, όπως επίσης και ο δείκτης θνησιμότητας με 11,9 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού με όριο τους 10 θανάτους.