Στην Νέα Δημοκρατία δεν ταιριάζουν συμπεριφορές Πολάκη

Στην Νέα Δημοκρατία δεν ταιριάζουν συμπεριφορές Πολάκη

Του Σάκη Μουμτζή

Τα γεγονότα είναι γνωστά. Κυβερνητικός αξιωματούχος εξύβρισε πολιτικό πρόσφυγα, μέσω του διαδικτύου, και η Νέα Δημοκρατία τον διέγραψε πάραυτα από το κόμμα.

Νομίζω πως ο πρωθυπουργός ήθελε να στείλει ένα μήνυμα πως συμπεριφορές Πολλάκη δεν έχουν θέση στην Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία ήταν, είναι και θα είναι μια μεγάλη παράταξη του μέτρου και της πολιτισμένης συμπεριφοράς απέναντι σε όλους τους συνανθρώπους μας.

Εγέρθηκαν πολλές ενστάσεις για το ποιον και τις δηλώσεις του Ιρανού πρόσφυγα, που προκάλεσαν την προσβλητική αντίδραση του κυβερνητικού στελέχους, το οποίο, σημειωτέον, καθ΄όλο το προηγούμενο διάστημα είχε διακριθεί για την μαχητικότητα του στον αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Πέρα από τις προσπάθειες να βρεθούν ελαφρυντικά, ίσως και δικαιολογίες για την συγκεκριμένη συμπεριφορά, θα πρέπει να γίνει σαφές, πως όσο και να προκληθεί, ένα κυβερνητικό στέλεχος δεν παρεκτρέπεται.

Δεν επιτρέπεται να πέσει στο επίπεδο αυτού που τον προκαλεί, λόγω ή έργω. Πολύ δε περισσότερο όταν είναι πολιτικός πρόσφυγας, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών και πολιτικών του προτιμήσεων.

Αυτοί οι άνθρωποι, καταδιωγμένοι, βρίσκονται σε μια προφανή αδυναμία. Ενα κυβερνητικό στέλεχος, οπλισμένο με όλη την ισχύ που απορρέει από το αξίωμα του, οφείλει να προσεγγίζει αυτούς τους ανθρώπους με κατανόηση και συμπόνια. Ο,τι και να πουν, μπορεί να αιτιολογηθεί από το καθεστώς της πίεσης κάτω από το οποίο βρίσκονται.

Η συμπεριφορά ενός κυβερνητικού στελέχους, σε τελική ανάλυση, χαρακτηρίζει όλη την κυβέρνηση. Και μια κυβέρνηση που εκφράζει και ένα σημαντικό τμήμα της Κεντροαριστεράς, δεν μπορεί να επιτρέψει τέτοιες συμπεριφορές να ακυρώσουν την φυσιογνωμία της.

Αλλωστε, και ο ίδιος ο «δράστης», αναγνώρισε δημοσίως το λάθος του.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να γίνει μια διευκρίνηση για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Οι παράνομες πράξεις των μεταναστών και των προσφύγων θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα, σύμφωνα με τους νόμους του Ελληνικού κράτους.

Πολύ δε περισσότερο, οι καταλήψεις κρατικών κτιρίων ή οι αποκλεισμοί του σιδηροδρομικού δικτύου και των εθνικών οδών.

Ολα αυτά θα πρέπει να πατάσσονται άμεσα.

Αυτή οφείλει να είναι η αντίδραση ενός κράτους που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες του. Σε καμία περίπτωση αυτό το έργο δεν μπορεί να το αναλάβουν με προσβλητικές δηλώσεις τους μεμονωμένα κυβερνητικά στελέχη.

Υπάρχουν τα αρμόδια όργανα προς τούτο.

Η αγανάκτηση που πολλές φορές δημιουργείται στην κοινή γνώμη από έκνομες συμπεριφορές των προσφύγων-μεταναστών, σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να βρει την ανταπόκριση της σε υβριστικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.

Η Νέα Δημοκρατία ήρθε για να διδάξει νέο πολιτικό ήθος, μετά την λαίλαπα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Τουλάχιστον γι΄αυτό την ψήφισαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, από άλλους πολιτικούς χώρους, που την έδωσαν και την αυτοδυναμία.

Η Νέα Δημοκρατία όταν υπερασπίζεται το ιδεολογικό της προφίλ, δεν δίνει εξετάσεις απέναντι σε κανένα, πολύ δε περισσότερο απέναντι στην Αριστερά, της οποίας τον αήθη χαρακτήρα ζήσαμε επί 54 μήνες.

Η Νέα Δημοκρατία, ήρθε για να παραδώσει μαθήματα πολιτικού ήθους, κάτι που οφείλουν να το αντιληφθούν όλα τα στελέχη της που ασκούν εξουσία.

Και ένα από το κύρια χαρακτηριστικά του νέου πολιτικού ήθους είναι, πως ποτέ δεν προσβάλλουμε έναν συνάνθρωπο μας που βρίσκεται σε προφανή αδυναμία, ό,τι και να έχει πει.

Αν έχει παρανομήσει, υπάρχουν τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας που θα επιληφθούν του θέματος.

Νομίζω πως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.