Σσσς... μας ακούνε άνεργοι, εργαζόμενοι και μικρές επιχειρήσεις

Σσσς... μας ακούνε άνεργοι, εργαζόμενοι και μικρές επιχειρήσεις

Του Ζαφείρη Βάλβη*

Στην συζήτηση για την Οικονομία που έλαβε χώρα προχθές στην Βουλή, πρωταγωνιστές ήταν οι συντάξεις. Θα κοπούν οι συντάξεις ή δεν θα κοπούν; Προσοχή, μιλάμε για συζήτηση για την Οικονομία. Εδώ και 8-9 χρόνια, το κύριο βάρος της πολιτικής συζήτησης πέφτει στις συντάξεις (επειδή οι συνταξιούχοι αποτελούν την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος).

Όχι στους ανέργους, όχι στους εργαζόμενους που πληρώνουν εισφορές, όχι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεινοπαθούν να τα βγάλουν πέρα, όχι στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά στις συντάξεις. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ έχουν ξεπεράσει τα 30 δις ευρώ, τα κόκκινα δάνεια είναι στα 90 δις ευρώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία έχουν αυξηθεί κατά 70 δις ευρώ τα χρόνια της κρίσης. Και όμως στην συζήτηση για την Οικονομία στην Βουλή, το κυρίαρχο θέμα ήταν οι συντάξεις. Εκτός θέματος η συζήτηση. Μα γι' αυτό χρεοκόπησε η χώρα, επειδή η πολιτική συζήτηση είναι εκτός θέματος.

Και έτσι, μ' αυτά και μ' αυτά το 2018 είμαστε στο ίδιο ακριβώς επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης που ήμασταν και το 2009, που και τότε για τις συντάξεις μιλούσαμε, και το 2012 για τις συντάξεις μιλούσαμε και το 2015 για τις συντάξεις μιλούσαμε και σήμερα για τις συντάξεις μιλάμε. Κάθε εποχή έχει το διακύβευμά της, την δεκαετία του '70 ήταν η αποκατάσταση της δημοκρατίας, του '80 ήταν η κοινωνική συνοχή, του '90 ήταν η προετοιμασία για την παγκοσμιοποίηση, του 2010 είναι η οικονομική επιβίωση.

Την άλλη δεκαετία θα είναι άλλο το διακύβευμα, αλλά αυτήν την δεκαετία είναι η οικονομία. Και όταν η ανεργία των νέων φθάνει στο 47%, όταν ο μέσος μισθός είναι λίγο μεγαλύτερος από την μέση σύνταξη, όταν η αναλογία των εργαζομένων προς τους συνταξιούχους είναι περίπου 1,3 προς 1, όταν 100.000 περίπου ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κλείσει τα λογιστικά τους βιβλία τα τελευταία χρόνια, όταν η φυγή των εργαζομένων στο εξωτερικό, και μάλιστα των πιο μορφωμένων, έχει φθάσει το μισό εκατομμύριο, όταν η γήρανση και το δημογραφικό αποτελούν το νούμερο ένα πρόβλημα της χώρας, όταν συμβαίνουν όλα αυτά και εξακολουθεί σε μια συζήτηση για την Οικονομία η βασική πολιτική αντιπαράθεση να είναι για τις συντάξεις, τότε υπάρχει πολιτικό πρόβλημα.

Για να μην μπούμε και στο επικοινωνιακό σόου με την σημερινή κυβέρνηση να τα βρίσκει όλα υπέροχα και να κάνει αντιπολίτευση στον εαυτό της λέγοντας ότι δεν θα κόψει τις συντάξεις που έχει νομοθετήσει και έχει υπογράψει πέντε-έξι φορές, και την σημερινή αντιπολίτευση, μην ξέροντας πώς να αντιδράσει σε μια κυβέρνηση που αντιπολιτεύεται τον εαυτό της, να φέρνει τροπολογίες και προτάσεις νόμου για την μη περικοπή τους.

Όσο δε οι συνταξιούχοι ακούνε μία τον ένα μια τον άλλον και προτιμάνε το ένα ή το άλλο ή το τρίτο κόμμα (ξεχνώντας πως ό,τι τους έχουν υποσχεθεί έχει αποδειχτεί ψέμα), τόσο οι νεότεροι στρέφονται αλλού, δεν ξέρω που, όπου κρίνει ο καθένας τους πάντως όχι στο ένα ή το άλλο ή το τρίτο στρέφονται αλλού, δεν ξέρω πού ο καθένας όπου κρίνει, πάντως όχι στο ένα, στο άλλο ή στο τρίτο κόμμα αλλά σε κάτι άλλο πιο ακραίο ή σε πιο αποχή.

Και κάπως έτσι θα φθάσουμε στον Αύγουστο και θα βγούμε από τα μνημόνια, σε απλή μετάφραση θα λήξει το πρόγραμμα χρηματοδοτικής στήριξης, δηλαδή θα σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να μας δίνουν χρήματα, αλλά θα εξακολουθούμε να είμαστε σε εύθραυστη (αν όχι κακή) οικονομική κατάσταση και να κάνουμε σπέκουλα με τις συντάξεις.

Διότι τις πολιτικές συζητήσεις τις ακούνε -εκτός από τους συνταξιούχους- και οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Και αν όλοι αυτοί σηκωθούν και φύγουν από την χώρα, τότε ούτε μέλλον θα υπάρχει, ούτε συντάξεις. Αν το κύριο θέμα της πολιτικής συζήτησης δεν μετατοπιστεί από τις συντάξεις στην μείωση της ανεργίας, στην στήριξη του ενεργού πληθυσμού της μεσαίας τάξης και στην συγκράτηση των νέων στην χώρα για να μην συνεχιστεί η φυγή μισού εκατομμυρίου στο εξωτερικό, τότε η χώρα δεν έχει μέλλον. Και δεν νομίζω ότι οι συνταξιούχοι δεν νοιάζονται για τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους, το αντίθετο μάλλον.


*Ο κ Ζαφείρης Βάλβης είναι ΜΒΑ, Μηχανολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π., Υπ. Διδάκτωρ Πα.Πει., Επιστημονικός συνεργάτης στο ΠΟΤΑΜΙ