Σώθηκε ή δεν σώθηκε η ΔΕΗ;

Σώθηκε ή δεν σώθηκε η ΔΕΗ;

Παλεύω μέρες τώρα, κύριε Πρόεδρε, να μη γράψω για τη ΔΕΗ. Σηκώνομαι το πρωί, ανοίγω τον «Φιλελεύθερο» και νιώθω ένα αίσθημα ανακούφισης που δεν βλέπω τυπωμένο αυτό που θα ήθελα να γράψω για τη ΔΕΗ. Φταίει και ο κύριος Δημήτρης. Φανατικός αναγνώστης της στήλης, όπως δήλωσε. Ο οποίος με συνάντησε στην έξοδο ενός ωραίου ταβερνείου και μου επισήμανε ότι το πρώτο πράγμα που κάνει το πρωί είναι να διαβάσει τη στήλη, αλλά την ίδια ώρα εξέφρασε την ανησυχία ότι προσφέρουμε επιχειρήματα στον… εχθρό. Όπως και να το κάνει κανείς, έπειτα από μία τέτοια μεταγαστρονομική εμπειρία, μία τάση αυτολογοκρισίας την αποκτάει ο δύσμοιρος…

Σώθηκε ή δεν σώθηκε η ΔΕΗ; Ακούγοντας τον υπουργό της Ενέργειας, τον φίλτατο τον Κωστή τον Χατζηδάκη, μπορώ να πάω στο σαλόνι του σπιτιού μου, να ανοίξω στο τέρμα τα στέρεο να παίζουν Carmina Burana και στο μεταξύ να έχω ανοίξει όλα τα κλιματιστικά. Κι επειδή είμαι παιδί που έχω περπατήσει στους δρόμους της… Γένοβας πριν γεννηθούν τα μωρά του Αλέξη, αυτά που λέει η Γκρέτα δεν με φοβίζουν. Μπορώ άφοβα να αφήνω το αποτύπωμά μου στον πλανήτη. Αυτό που δεν μπορώ, κύριε Πρόεδρε, είναι να πληρώνω τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και άλλων χρεοκοπημένων -επί της ουσίας- κρατικών επιχειρήσεων.

Είναι λοιπόν σίγουρος ο Κωστής ότι την έσωσε τη ΔΕΗ; Ότι δηλαδή δεν θα με σηκώσουν άρον άρον από το κρεβάτι μου για να μου ζητήσουν να βρω το πορτοφόλι μου και να πληρώσω όσο όσο μία ακόμη διάσωση α λα Ολυμπιακή; Δεν ξέρω εσείς τι θυμάστε, κύριε Πρόεδρε, από την Ολυμπιακή. Εγώ θυμάμαι ένα καλό παλικάρι που έπαιρνε έναν μισθό μαμούθ για να εργάζεται στην ταβέρνα της μητέρας του στη Σαντορίνη! Το πλήρωσα το παλικάρι δύο φορές. Μία με τους φόρους μου και μία για τις πολύ καλές υπηρεσίες που μου πρόσφερε εκείνη την ώρα. Διότι η αστακομακαρονάδα του ήταν εξαιρετική. Ε, λοιπόν, δεν έχω πάει εδώ και δέκα χρόνια στη Σαντορίνη. Είμαι όμως απολύτως βέβαιος ότι θα έχει κρεμάσει στον έναν τοίχο του μαγαζιού το πορτρέτο του Κωστή…

Η ΔΕΗ ήταν έτοιμη να «σκάσει» πριν από δύο μήνες και τώρα σώθηκε! Να με συγχωρείτε, αλλά σε όποιον διαχειριστή κρίσης το πω, θα σκίσει τα διπλώματά του! Για να μη σας πω ότι θα πέσει σε μαύρη κατάθλιψη.

Η αλήθεια είναι ότι καταφέρατε να μη σκάσει άμεσα η ΔΕΗ. Να κερδίσετε χρόνο για να μπορέσετε να βρείτε λύσεις. Σήμερα ένα ομολογιακό, αύριο η είσπραξη οφειλομένων, την επομένη η πώληση ενός περιουσιακού στοιχείου και στο τέλος η ιδιωτικοποίηση. Το ζητούμενο είναι να μην πληρώσει ο φορολογούμενος για άλλη μια φορά τον λογαριασμό. Όπως έγινε με την Ολυμπιακή ή με τον ΟΣΕ.

Να είμαστε δίκαιοι! Αυτό που έχετε καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι σημαντικό. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί το μπαράζ δηλώσεων του φίλου Κωστή. Η ΔΕΗ, κύριε Χατζηδάκη, είναι η μεγαλύτερη βόμβα που κρύβει στον κόρφο της αυτή η κυβέρνηση. Ο Θεός της Ελλάδος να βοηθήσει να μη σκάσει…

Μία εταιρεία με ετήσιες ζημιές της τάξης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ δεν δικαιούται να καλέσει τους μετόχους της τα Χριστούγεννα σε πάρτι. Όσο για τα στελέχη που την έφεραν σε αυτή την κατάσταση; Πρέπει να κάνουν κάθε βράδυ τον σταυρό τους, μην τυχόν και αρχίσει κάποια έρευνα για τα πεπραγμένα.

Έχει δίκιο ο κ. Χατζηδάκης όταν λέει στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τους περισσεύει το θράσος. Αλλά ο Κωστής το χάνει το δίκιο του με τις δηλώσεις του. Τη μία η εταιρεία χάνεται και την άλλη σώζεται. Αλήθεια, τι θα βγει να πει αν η εταιρεία συνεχίσει το κατρακύλισμα; Εκτός αν είναι απολύτως σίγουρος ότι αυτό αποκλείεται. Σε μία τέτοια περίπτωση, όμως, αναλαμβάνει πλήρως την πολιτική ευθύνη για ό,τι συμβεί. Αν η κατάσταση στην εταιρεία δυσκολέψει στη συνέχεια, τι θα πει; Ότι χρεοκοπεί και πάλι η εταιρεία που σώθηκε, αφού κινδύνευσε να χρεοκοπήσει και πάλι νωρίτερα. Περιττό να πούμε ότι έτσι δίδει άφεση αμαρτιών, άθελά του, στη διοίκηση Παναγιωτάκη.

Κύριε Πρόεδρε, πολλές φορές η σιωπή είναι προτιμότερη. Ας τελειώσουν το έργο τους οι αρμόδιοι υπουργοί και στη συνέχεια ας βγουν να μας πουν αν ο ασθενής επιβίωσε ή όχι της εγχείρησης. Η ΔΕΗ είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζετε. Δεν είναι από εκείνα τα θέματα που αξίζει τον κόπο να τα βάλει κανείς στον φούρνο μικροκυμάτων της μικροπολιτικής και στη σφαίρα της διαφημιστικής του προβολής. Η κυβέρνησή σας θέλει να αφήσει το στίγμα της σοβαρότητας. Η ΔΕΗ είναι μία καλή ευκαιρία!

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]

Στηρίζουμε τον Κυριάκο, ελέγχουμε την εξουσία. Εμένα μου αρέσει αυτό. Άλλοι στήριζαν την αλλαγή, εμείς τον Κυριάκο! Ξέρω, θα είμαστε και δυσάρεστοι. Και η εξουσία δεν είναι φίλη με τους δυσάρεστους. Αλλά δεν ψάχνουμε φίλους. Ανθρώπους να προχωρήσουν τις μεταρρυθμίσεις αναζητούμε...

Όσοι θέλετε να το διαβάσετε νωρίτερα στον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το πρωί στα περίπτερα.