Σοφιστές και δοκησίσοφοι

Σοφιστές και δοκησίσοφοι

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Αν και Χριστουγεννιάτικα, είναι κομμάτι άχαρο να γράφω (και να διαβάζετε) για τέτοια πράγματα. Χθες που είδα τον Αλέξη και τον Ραγκούση να βγαίνουν στις τηλεοράσεις δεν μπόρεσα να μην θαυμάσω την εξαίσια αντιστροφή της λογικής που κατοικοεδρεύει στα λόγια τους. Τύφλα να ''χουν οι σοφιστές και οι δοκησίσοφοι.

Κατά την ανάλυση των Συριζαίων, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβάλλει την αστυνομοκρατία και τον εκφασισμό στην χώρα, κόντρα στην πλειοψηφική θέληση της κοινωνίας και κάνοντας μακροπρόθεσμη ζημιά στον εαυτό της. Και το κάνει μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει το ακροδεξιό κομμάτι της κόμματος που συγκατοικεί γεμάτο δυσθυμία με το νεοφιλελεύθερο μισό του.

Έτσι εξηγείται –κατά Τσίπρα, Ραγκούση, Ζαχαριάδη και Κυρίτση- η πλήρης επικράτηση των «σερίφηδων» της ΕΛΑΣ, που δίχως τον παραμικρό συνταγματικό ενδοιασμό δέρνουν, ψεκάζουν, κουκουλώνουν, ροπαλιάζουν και εξευτελίζουν πολίτες που δεν φταίνε σε τίποτε, που είναι εντελώς αθώοι. Το κάνουν συστηματικά, συνειδητά και με σχέδιο, έτσι λένε οι φωστήρες της αντιπολίτευσης.

Κάθε κυβέρνηση που κάποτε θα κριθεί σε εκλογές θα το απέφευγε αυτό όπως ο διάολος το λιβάνι, καθότι ο κοσμάκης με την πρώτη ευκαιρία θα την στείλει στο πυρ το εξώτερο. Μόνο ο Κυριάκος πάει κόντρα στο ρεύμα και στην λογική, αποφασίζοντας να αυτοκτονήσει πολιτικά, με το συστηματικό και άνευ λόγου καταχέριασμα μιας κοινωνίας που τον ψήφισε και τον στηρίζει. Κοντολογίς, ο Σύριζα δεν λέει τον Κυριάκο ακροδεξιό, τον λέει παράφρονα.

Αμ έλα που δεν είναι. Διότι η αντίστροφη ανάλυση, αυτή που οι Συριζαίοι αποφεύγουν να βγάλουν στον αφρό, λέει τα ακριβώς ανάποδα πράγματα. Δεν είναι ο Κυριάκος που με την ακροδεξιά πρακτική του κολακεύει την φασίζουσα πτέρυγα της ΝΔ, είναι ο Αλέξης που με την αναρχοσυνδικαλιστική του αντιπολίτευση αποπειράται να κολακεύσει την ακροαριστερή πτέρυγα του Σύριζα.

Κι αν ο Κυριάκος υποτίθεται ότι έχει πρόβλημα με την δεξιά πτέρυγα της ΝΔ λόγω μεταναστευτικού και χρειάζεται ένα αντίβαρο, τι αντίβαρο χρειάζεται άραγε ο Αλέξης απέναντι στην ακροαριστερή του (έσω και έξω) κομματική του πτέρυγα, που τον βλέπει να κάνει υπαρχηγούς του κάθε Σημιτικό και Γιωργακικό που μισούσαν; Εδώ σε θέλω.

Ο Αλέξης ονομάζει «λωρίδα της Γάζας» το Μαρούσι (που το μετέτρεψαν σε εμπόλεμη ζώνη οι μπαχαλάκηδες που επιτέθηκαν και όχι η αστυνομία που αμύνθηκε), ελπίζοντας ότι έτσι θα συγκρατήσει τους ακροαριστερούς που βλέπουν να παραμερίζονται από τον σκληρό πυρήνα εξουσίας του Σύριζα. Βεβαίως, μ' αυτή την πολιτική τα βάζει με την πλειοψηφία του κόσμου που ζητά εφαρμογή των νόμων.

Δεν τον νοιάζει τον Αλέξη επί του παρόντος. Τώρα κλείνει τρύπες. Αργότερα θα τα βολέψει. Το εκκρεμές Τσίπρα θα πηγαινοέρχεται ανεμπόδιστα από την αριστερή στην δεξιά πλευρά του φάσματος, εκείνος να ναι καλά. Αν και κάνει ένα μικρό λαθάκι. Νομίζει ότι είναι ο παλιός Τσίπρας που έπαιζε το ίδιο άνετα και με τα φρικιά των Εξαρχείων και με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ του Καμένου. Δεν έχει αντιληφθεί πως ούτε ο ίδιος Τσίπρας είναι, ούτε με την ίδια κοινωνία έχει να κάνει.