7ος χρόνος, ημέρα 2148η
Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2021

Σοβαρευτείτε! Ο τόπος δεν χρειάζεται εκλογές

Αναζωπυρώθηκαν τα σενάρια για εκλογές το φθινόπωρο. Τα επιχειρήματα υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες είναι γνωστά και δεν θα τα επαναλάβω. Νομίζω πως αυτή η επιλογή είναι πολιτικό λάθος που εκφεύγει από τα όρια ενός κακού τακτικού χειρισμού. Πάντα οι πρόωρες εκλογές είναι μια απόφαση στρατηγικού χαρακτήρα που την λαμβάνει ο εκάστοτε πρωθυπουργός.

  1. Κάθε πρόωρη εκλογική αναμέτρηση απαιτεί και μια πειστική επιχειρηματολογία προς τους πολίτες. Στην περίπτωσή μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι θα μας πει; Θέλω να με ξαναψηφίσετε για να ολοκληρώσω το πρόγραμμά μου; Μα, έχεις μια ισχυρή πλειοψηφία 158 εδρών. Ποιός σε εμποδίζει να εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου μέχρι το καλοκαίρι του 2023; Είσαι παντοδύναμος εσωκομματικά και έχεις ένα σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Ολοκλήρωσε το έργο σου και στο τέλος της τετραετίας θα σε κρίνουμε.
  2. Θα είναι λάθος –αν βέβαια η πανδημία κοπάσει μέσα στο φθινόπωρο—ευθύς αμέσως να έχουμε τουλάχιστον ένα δίμηνο προεκλογικής εκστρατείας για τις διπλές εκλογές. Αν όλα πάνε κατ΄ευχήν με τις παραλλαγές του Covid, αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια γρήγορη οικονομική ανάκαμψη, με μια έκρηξη των επενδύσεων και κυρίως επιτάχυνση του ρυθμού των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση με την πλειοψηφία που έχει και το σημαντικό αλώβητο πολιτικό κεφάλαιο που διαθέτει, έχει την πολιτική νομιμοποίηση να διαχειρισθεί αυτή το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης. Από το φθινόπωρο του 2021 ως την λήξη της θητείας της κυβέρνησης είναι περίπου είκοσι μήνες, χρόνος επαρκής για την παραγωγή έργου.
  3. Ο πρωθυπουργός έχει κτίσει το προφίλ ενός μετριοπαθούς, σοβαρού, θεσμικού πολιτικού. Αυτό το εισπράττουν οι αγορές, το διεθνές οικονομικό σύστημα και οι ηγέτες των κρατών με σημαντική οικονομική επιρροή. Θα ήταν κρίμα να θολώσει αυτό το προφίλ με την άνευ λόγου και αιτίας προσφυγή σε πρόωρες κάλπες. Οι αγορές θέλουν σταθερότητα και σοβαρότητα. Απεχθάνονται την αβεβαιότητα και τους τακτικιστικούς χειρισμούς.
  4. Όπως βλέπει ο αναγνώστης δεν έχω αναφερθεί καθόλου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ένας σοβαρός πολιτικός ηγέτης δεν καθορίζει τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις του με βάση τους κομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων ή με γνώμονα πώς θα εξουδετερώσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ηγέτες κινούνται με μοναδικό κριτήριο των αποφάσεών τους το συμφέρον της πατρίδας, όπως το εννοούν αυτοί. Εξάλλου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμωρία για τον ΣΥΡΙΖΑ από το να τον υποχρεώσεις να παραμείνει άλλους είκοσι μήνες στην αντιπολίτευση και να εξακολουθήσει να τρέχει να συμμαζεύει τις δηλώσεις του Πολάκη, του Φίλη ή της κάθε Ελεφάντη.
  5. Ακούω το επιχείρημα πως με τις πρόωρες εκλογές του φθινοπώρου θα αποφύγει την αναμενόμενη κυβερνητική φθορά. Κατ΄αρχάς αυτό δεν είναι δεδομένο. Διαχειρίσθηκε την πανδημία αβρόχοις ποσί και στο επόμενο χρονικό διάστημα θα έχει να διαχειρισθεί το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης με τις μοχλεύσεις του και τις μεταρρυθμίσεις που εγκρίνει το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας. Διαμαρτυρίες, διαδηλώσεις, κλπ υπάρχουν σε όλες τις δημοκρατικές χώρες. Όσο και να ενταθούν το φθινόπωρο από τους επαγγελματίες διαδηλωτές, η ηγεμονία της κυβέρνησης δεν απειλείται.

Τούτων δοθέντων, εκτιμώ πως ο μόνος δρόμος για την κυβέρνηση είναι αυτός της σκληρής και σοβαρής δουλειάς μέχρι το καλοκαίρι του 2023.