Σενάριο πρώτο: ΝΔ 29%, ΣΥΡΙΖΑ 25%, ΚΙΝΑΛ 15%

Να βάλουμε κάτω πιθανά εκλογικά ποσοστά; Ας πούμε ότι στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, η ΝΔ θα πάρει 29%, αυτό είναι το κακό σενάριο για το κυβερνόν κόμμα. Αυτό θα σημάνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει πάρει ένα 24-25% και το ΚΙΝΑΛ ένα 13-15%. Τι θα σημάνει αυτό; Η μία εκδοχή λέει ότι ο Κυριάκος θα κάτσει σ’ ένα τραπέζι με τον Ανδρουλάκη, διότι η πιθανότητα αυτοδυναμίας με δεύτερες εκλογές δε φαίνεται εφικτή. Η άλλη εκδοχή λέει ότι έτσι κι αλλιώς θα επιδιώξει δεύτερες, άλλο να μπεις σε συμμαχική κυβέρνηση με 110 βουλευτές κι άλλο με 140.

Σ’ αυτό το πρώτο (δυσμενές για τη ΝΔ) σενάριο, ο έτερος Καπαδόκης πως θα αντιδράσει; Για τον Ανδρουλάκη λέω πάντα, ο Τσίπρας δεν παίζει σε καμιά εκδοχή εκτός κι αν έρθει πρώτος, οπότε θα πάει αυτός σε δεύτερες εκλογές κι ας λέει σήμερα συμμαχικά και συνεργατικά πράγματα. Η λογική λέει ότι σ’ αυτή την περίπτωση ο Νίκος θα κάτσει με ειλικρίνεια στο τραπέζι με τον Κυριάκο, διότι θα προτιμήσει να πάρει μέρος σε μια κυβερνητική συμμαχία με το ΚΙΝΑΛ των 50 βουλευτών, παρά να ξαναπάει σε κάλπες στις οποίες θα πάρει 30.

Σ’ αυτό το σενάριο, ο Ανδρουλάκης έχει όμως διάφορους σκοπέλους. Πρώτον, πως θα πείσει τους οπαδούς του ότι δεν είναι Καμένος, όπως διατυμπανίζει; Αν μόλις ανακοινωθεί το αποτέλεσμα αυτός φτιάξει κυβέρνηση με τη Δεξιά, δε θα προδώσει όλο αυτό το αφήγημα του περί «αυτόνομης πορείας»; Πώς θα ισορροπήσει αυτό που ο ίδιος έσπειρε συστηματικά; Ένας μόνο τρόπος υπάρχει. Όχι, επιβάλλοντας προγραμματικές θέσεις στην κυβέρνηση (σ’ αυτό κανείς δε θα δώσει σημασία), όχι βάζοντας πολλούς δικούς του υπουργούς, αλλά απαιτώντας να οριστεί άλλος πρωθυπουργός, όχι ο Μητσοτάκης.

Αυτό θα είναι μια σοβαρή κίνηση, μόνο που ο Κυριάκος προφανώς δε θα δεχτεί κάτι τέτοιο. Πώς το 15% θα ορίσει πρωθυπουργό παραμερίζοντας το 29%; Άρα, ένας τέτοιος όρος θα οδηγήσει κατ’ ευθείαν σε ναυάγιο και σε νέες εκλογές. Τις οποίες ποιος θα χρεωθεί; Ο Μητσοτάκης ή ο Ανδρουλάκης; Και στις οποίες τι θα γίνει; Με τη μικρή διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, δε θα υπάρξει ο φόβος να ξανασυγκροτηθεί το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και οι ψηφοφόροι του Νίκου να ξανατρέξουν στον Κυριάκο για να μην επανέλθει ο Τσίπρας;

Συνεπώς, στο κακό για τη ΝΔ σενάριο, τα διλήμματα θα κατατρύχουν πολύ περισσότερο τον Ανδρουλάκη απ’ όσο τον Κυριάκο. Ο Μητσοτάκης, στην πραγματικότητα θα μείνει ανυποχώρητος μόνο στο θέμα της δικής του πρωθυπουργίας, όλα τα άλλα δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να τα συζητήσει. Ο Ανδρουλάκης να δούμε ως που είναι διατεθειμένος να φθάσει…

(Αύριο, το ευμενές για την ΝΔ σενάριο)