Ρουμανία: Η αγορά ακινήτων, Εφορία vs Facebook & Google και νέες υποθέσεις διαφθοράς

Ρουμανία: Η αγορά ακινήτων, Εφορία vs Facebook & Google και νέες υποθέσεις διαφθοράς

Του Γρηγόρη Παπαγεωργιάδη*

Ρουμάνος Πρωθυπουργός προς Ford: «Εκτός από συμβατικά, κατασκευάστε στη Ρουμανία και ηλεκτρικά αυτοκίνητα»

O Ρουμάνος πρωθυπουργός κ. Dacian Ciolos διαβεβαίωσε τη γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία Ford πως το Ρουμάνικο Κράτος θα παρέχει οτιδήποτε χρειάζεται στην περίπτωση που αποφασίσει να επεκτείνει την παραγωγική της βάση στη χώρα με την κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στο εργοστάσιο της στην Κραϊόβα.

«Θέλουμε το εργοστάσιο στην Κραϊόβα να επεκταθεί σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με το Ρουμάνικο Κράτος, με βάση τα συμφέροντα της Αμερικάνικης εταιρίας και της τοπικής κοινωνίας» είπε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο κέντρο προωθημένης έρευνας της Ford στο Detroit.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί αυτό το διάστημα στις ΗΠΑ ο Ρουμάνος Πρωθυπουργός θα συναντήσει πολιτικούς και επιχειρηματίες, ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση και με τον Αμερικάνο Αντιπρόεδρο κ. Biden.

ΥΓ. Ήδη από το 2008, η Ford παράγει στη Ρουμανία το μοντέλο B-Μax καθώς και τους κινητήρες Ecoboost. Σχεδόν το σύνολο της παραγωγής της εξάγεται στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερα από άλλα 70 εργοστάσια έχουν δημιουργηθεί κοντά στο εργοστάσιό της Ford.

ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπουν ανάπτυξη 4,2% το 2016

Ανέβασε περαιτέρω η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ρουμανίας το 2016, στο 4,2%, ενώ το ίδιο έκανε και για το 2017, στο 3.7%. Η Ρουμανία παραμένει η χώρα με το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και στην εαρινή πρόβλεψη.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένας από τους λόγους ανάπτυξης είναι η αύξηση της κατανάλωσης που ήταν αποτέλεσμα της σημαντικής μείωσης του ΦΠΑ (από το 24% στο 9% στα τρόφιμα και από 24% στο 20% για τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες) και τη γενικότερη μείωση της φορολόγησης.

ΥΓ. Αντίστοιχες προβλέψεις έκανε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που θεωρεί όμως πως οι βουλευτικές εκλογές το φθινόπωρο καθώς και η διεθνείς συγκυρίες μπορεί να επηρεάσουν την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. 

Οι προοπτικές της Ρουμανικής αγοράς ακινήτων από τη MORE Real Estate Services

Τις προοπτικές της αγοράς Real Estate στη Ρουμανία κλήθηκε να παρουσιάσει η εταιρία More Real Estate Services κατά τη διάρκεια επιχειρηματικής αποστολής που πραγματοποιήθηκε από το Εμπορικό Τμήμα της Πρεσβείας του Βελγίου στη Ρουμανία.

Η παρουσίαση βασίστηκε στα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ρουμανίας και τους δείκτες της μεγαλύτερης ιστοσελίδας στο χώρο των ακινήτων της Ρουμανίας, www.imobiliare.ro  που κατ' αποκλειστικότητα παραχωρήθηκαν στη More (www.more-group.eu) για την παρουσίαση στη συγκεκριμένη εκδήλωση.

Απευθυνόμενος σε περισσότερους από 50 επιχειρηματίες / επενδυτές από το Βέλγιο και τη Ρουμανία, ο εκπρόσωπος της MORE ανέλυσε διεξοδικά την σημερινή κατάσταση στην αγορά της Ρουμανίας και παρουσίασε τα στοιχεία που πιστοποιούν την ύπαρξη επενδυτικών ευκαιριών:

- στην κατασκευή διαμερισμάτων στο Βουκουρέστι και σε άλλες μεγάλες πόλεις, με αποδόσεις από 15 – 20% ετησίως

- στις επενδύσεις σε ακίνητα εισοδήματος με αποδόσεις που ξεκινούν από το 7% ετησίως.

ΥΓ. Για περισσότερες πληροφορίες και την παρουσίαση μπορείτε να απευθυνθείτε στον επιμελητή της στήλης.

Υπό δημοπράτηση 2 νέα υπόγεια πάρκινγκ στο Βουκουρέστι, με παραχώρηση

Άλλες 495 θέσεις στάθμευσης στο κέντρο του Βουκουρεστίου, την περιοχή Dorobanti (το «Κολωνάκι» του Βουκουρεστίου) και την περιοχή κοντά στο πάρκο Cismigiu. Το συνολικό κόστος για τα δύο πάρκινγκ εκτιμάται στα 17 εκατομμύρια ευρώ και ο διαγωνισμός προβλέπει σύμβαση παραχώρησης για 49 χρόνια (2 χρόνια για τον σχεδιασμό και την κατασκευή, 47 χρόνια για τη λειτουργία).

ΥΓ. Περισσότερα πάρκινγκ ετοιμάζονται στο Βουκουρέστι και άλλες μεγάλες πόλεις, μετά το επιτυχημένο παράδειγμα του πρώτου υπογείου πάρκινγκ στο Βουκουρέστι (πλατεία Universitate) που λειτουργεί με εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία.

Ρεκόρ… μποτιλιαρίσματος στο Βουκουρέστι

Η γνωστή εταιρία Tom Tom πραγματοποίησε πρόσφατα μία παγκόσμια έρευνα αναφορικά με τις κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν στις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου. Στη σχετική λίστα το Βουκουρέστι βρέθηκε στις πρώτες 10, ως η 6η πιο μποτιλιαρισμένη πόλη του κόσμου.

Σύμφωνα με την ανάλυση που προέρχεται από τη χρήση του συστήματος GPS της εταιρίας, οι καθυστερήσεις στις μετακινήσεις που παρουσιάζονται λόγω κυκλοφοριακών προβλημάτων δείχνουν πως τα πρωϊνά μποτιλιαρίσματα αυξάνουν κατά 83% το χρόνο που απαιτείται στις μετακινήσεις, ενώ το απόγευμα με την επιστροφή των περισσότερων εργαζομένων από την εργασία ο χρόνος που παραμένουν στα αυτοκίνητά τους είναι μεγαλύτερος κατά 87% σε σχέση με το αν ίσχυαν κανονικές κυκλοφοριακές συνθήκες.

Όλα αυτά την ώρα που ήδη σειρά λεωφόρων της Ρουμανικής πρωτεύουσας υφίστανται μεγάλες παρεμβάσεις.

ΥΓ. Η οικονομική ανάπτυξη του Βουκουρεστίου «τρέχει» πιο γρήγορα από τις παρεμβάσεις των αρχών. Έργα άνω των 500 εκ. Ευρώ έχουν σχεδιασθεί για τα επόμενα χρόνια

Ελέγχονται από τη Ρουμάνικη Εφορία το Facebook και το Google

Μιλώντας στη Ρουμάνικη τηλεόραση, ο διευθυντής της υπηρεσίας ANAF (Δίωξη Φορολογικού Εγκλήματος, το αντίστοιχο ΣΔΟΕ) κ. Dragos Doros ανέφερε πως οι δημοφιλείς εταιρίες Facebook και Google ελέγχονται από την υπηρεσία του αναφορικά με τα εισοδήματα που δηλώνουν από τη δραστηριότητά τους στη Ρουμανία.

Ο κ. Doros ανέφερε πως μπορεί οι εταιρίες αυτές να δηλώνουν έσοδα και να πληρώνουν φόρους στη Ρουμανία, αλλά αυτή τη στιγμή εξετάζεται ο τρόπος που πληρώνουν τους φόρους τους και ποιες είναι οι πηγές του εισοδήματός τους. Προσέθεσε επίσης πως αν υπάρχουν έσοδα που προέρχονται από τη Ρουμανία, αλλά δεν εμφανίζονται επειδή πραγματοποιούνται μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών θα είναι ένα στοιχείο της έρευνας που εξετάζεται με ιδιαίτερη προσοχή από την υπηρεσία.

ΥΓ. Άλλη μία Ευρωπαϊκή χώρα προχωρά προς την ίδια κατεύθυνση.

Πρίγκηπας, Πρώην Πρωθυπουργός και μεγαλοϊδιοκτήτης ΜΜΕ από κοινού αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη

Η Εθνική Υπηρεσία κατά της Διαφθοράς (DNA) ζήτησε την περασμένη Τρίτη τη δίωξη για ψευδορκία του πρώην Πρωθυπουργού και εν ενεργείας προέδρου της Γερουσίας της Βουλής κ. Calin Popescu Tariceanu. Είναι ο τρίτος Πρωθυπουργός που διώκεται, μετά από τον Adrian Nastase (φυλακίσθηκε δύο φορές, μετά από αντίστοιχες καταδικαστικές αποφάσεις) και Victor Ponta (εκκρεμεί η δίκη του).

Η υπόθεση σχετίζεται με εικαζόμενη παράνομη επανάκτηση περιουσίας από τον κ. Paul Lambrino (Πρίγκηπας Παύλος), ανιψιού του Βασιλιά Καρόλου του δεύτερου της Ρουμανίας, σε συνεργασία με τον ιδιοκτήτη μέσων ενημέρωσης κ. Dan Andronic*.

O κ.  Tariceanu, πρώην Πρωθυπουργός και εν ενεργεία Πρόεδρος της Γερουσίας, κατηγορείται για ψευδορκία. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε ερωτήσεις των ανακριτών απάντησε πως δεν γνωρίζει τους κ.κ. Lambrino – Andronic και δεν τους σύστησε σε άλλους πολιτικούς (για να τους διευκολύνει στην πράξη αυτή), ενώ η DNA θεωρεί ότι έχει αποδείξεις περί του αντιθέτου.

*Ή υπόθεση αφορά το δάσος Baneasa κοντά στο Βουκουρέστι. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Πρίγκηπας Παύλος ζήτησε να περιέλθει στην ιδιοκτησία του, στα πλαίσια της επιστροφής περιουσιών μετά την πτώση του κομμουνισμού. Ο Πρίγκηπας και ο ιδιοκτήτης ΜΜΕ βρίσκονται σε κατ' οίκο περιορισμό, αναμένοντας τη δίκη τους, ενώ και άλλοι επιχειρηματίες εμπλέκονται στην υπόθεση, που σύμφωνα με τη DNA ζημίωσε το Ρουμάνικο Δημόσιο με πολλά εκατομμύρια.

ΥΓ. Σε άλλη περίπτωση παράνομης επιστροφής δασών, διάσημοι πολιτικοί και επιχειρηματίες έχουν ήδη αποδεχθεί την ενοχή τους.

 

*Επιμέλεια: More Group of Companies (www.more-group.eu) – Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης ([email protected])