Πρόστιμα αντί για λύσεις στο Μάτι: Εννέα μήνες μετά η κυβέρνηση εμπαίζει τους πυρόπληκτους!

Πρόστιμα αντί για λύσεις στο Μάτι: Εννέα μήνες μετά η κυβέρνηση εμπαίζει τους πυρόπληκτους!

Της Εύης Χριστοφιλοπούλου*

ΣΟι φυσικές καταστροφές αποτελούν κατ' εξοχήν πεδίο κρατικής παρέμβασης.

Εκεί κρίνεται η ικανότητα της Πολιτείας να δράσει αποτελεσματικά την ώρα της κρίσης και να επαναφέρει την κανονικότητα στην πληγείσα περιοχή.

Εκεί κρίνεται η κοινωνική ευαισθησία και η αλληλεγγύη, με τη λήψη προστατευτικών μέτρων.

Εκεί κρίνεται η σωφροσύνη και η διορατικότητα να αποφευχθούν, με κατάλληλη προπαρασκευή, ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.

Εκεί κρίνεται, τέλος, η πολιτική υπευθυνότητα και η πίστη στη δικαιοσύνη, με την ταχεία διερεύνηση και την πλήρη απόδοση των ευθυνών στον κάθε υπαίτιο.

Σε όλα αυτά τα πεδία η Κυβέρνηση έχει ηττηθεί πολλαπλώς.

Η αδιαφορία, ο πολιτικαντισμός και η ανικανότητά της είναι παροιμιώδης.

Αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή ως επικοινωνιακό γεγονός την φονική και καταστροφική πυρκαγιά της 23/7/18.

Οι χειρισμοί της είναι γνωστοί:

-η σύσκεψη το μοιραίο βράδυ όπου Πρωθυπουργός και Υπουργοί μπροστά στις κάμερες απέκρυπταν την ύπαρξη νεκρών ενώ ανέβαζαν φωτό του κ.Τσίπρα στο instagram,

-οι μεγαλόστομες εξαγγελίες όσο η επικαιρότητα κυριαρχείτο από το δράμα των πυροπλήκτων,

-η προσπάθεια να εστιαστούν οι ευθύνες στην αυθαίρετη δόμηση που έφτασε στο σημείο να καταγγέλονται οι ίδιοι οι πυρόπληκτοι.

Όσο τα φώτα της δημοσιότητας έσβηναν, ανάλογα μειωνόταν το κυβερνητικό ενδιαφέρον. Την αβελτηρία διακόπτουν πρόσκαιρες κυβερνητικές “αναλαμπές” υποκριτικού ενδιαφέροντος όταν τα ΜΜΕ στρέφουν ξανά την προσοχή τους στο δράμα της περιοχής.

Έτσι έγινε και πρόσφατα με αφορμή τις αποκαλύψεις για τα υπέρογκα πρόστιμα για παλαιές πολεοδομικές παραβάσεις που η διοίκηση φαίνεται να θυμήθηκε όψιμα.

Εν τω μεταξύ, οι πυρόπληκτοι εγκαταλείπονται αβοήθητοι στον δικό τους Γολγοθά.

Πρώτον, από αβελτηρία και μόνον, τα περισσότερα σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα, δεν έχουν ακόμη κατεδαφιστεί. Άνθρωποι έχουν ξεσπιτωθεί και η Κυβέρνηση σφυρίζει αμέριμνα.

Δεύτερον, καμία πρόοδος δεν έχει συντελεστεί για την αποκομιδή του αμιάντου. Παραμένει, έτσι, μια εν δυνάμει περιβαλλοντική και υγειονομική βόμβα.

Τρίτον, ο ειδικός λογαριασμός πυροπλήκτων, όπου έχουν συγκεντρωθεί ήδη 37,7 εκ. €, παραμένει αναξιοποίητος και βαλτώνει.

Τέταρτον η αναλγησία έναντι του κύριου αιτήματος των πυροπλήκτων, να επιταχυνθεί η έκδοση αδειών επισκευής είναι εξοργιστική.

Ως Κίνημα Αλλαγής προτείναμε απλές λύσεις, με θεσμική καθαρότητα:

α) άμεση έκδοση των αδειών, εφόσον περιορίζονται στην επαναφορά των πραγμάτων στην προτέρα κατάσταση (status quo ante), με πλήρη διατήρηση όλων των δικαιωμάτων του δημοσίου σε περιπτώσεις παραβίασης της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας,

β) εξαίρεση από την υποχρέωση προσκόμισης βεβαίωσης του δασαρχείου για όσους διαθέτουν οικοδομική άδεια ή έχουν τακτοποιήσει πολεοδομικά το ακίνητο,

γ) αυστηρές προθεσμίες ενεργείας για τη διοίκηση.

Δηλώσαμε εκ προοιμίου τη στήριξή μας και την συμμετοχή μας στη διαδικασία διαμόρφωσης σε οποιοδήποτε εξ αυτών των λύσεων ή/και σε άλλες εναλλακτικές που θα πρότεινε η κυβέρνηση ή τα άλλα κόμματα.

Ποια η κυβερνητική αντίδραση; Εκκωφαντική σιωπή και απραξία.

Πέμπτον, η επάνοδος στην κανονικότητα συνδέεται άρρηκτα με την επίσπευση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, την ορθολογική πολεοδόμηση και την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Στο μέτρο που τα παραπάνω υπερβαίνουν τον εκλογικό ορίζοντα, και πάλι, παραπέμπονται στις συριζαϊκές καλένδες.

Έκτον, καθυστερεί η πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας. Αντί ριζικού ανασχεδιασμού και τολμηρής κατάργησης των αλληλοεπικαλύψεων, η χώρα κινείται με βάση το νόμο της αδράνειας.

Τέλος, δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε η ελάχιστη ευαισθησία για την πραγματική απόδοση ευθυνών.

Για να ενισχυθεί το κυβερνητικό αφήγημα ότι για όλα φταίνε οι ίδιοι οι αυθαιρετούχοι κάτοικοι, επιχειρήθηκε, όπως είδαμε, ακόμη και η επιβολή υπέρογκων προστίμων επί δικαίων και αδίκων.

Βλέποντας οι συναρμόδιοι Υπουργοί ότι προκαλούν την μήνιν των πάντων, οπισθοχωρούν, τώρα, υποσχόμενοι τροπολογία για άρση των προστίμων.

Το πολιτικό ζήτημα δεν είναι μόνο ότι οι παλινωδίες εκθέτουν μια Κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς στερείται σοβαρότητάς και αξιοπιστίας. Είναι κυρίως ότι καταδεικνύουν πόσο χαμηλά στις προτεραιότητές της βρίσκεται η πραγματική στήριξη όσων το έχουν ανάγκη. Διότι η ανευθυνότητα, η αβελτηρία, και η αναλγησία δεν ναρκοθετούν μόνο το μέλλον για το Μάτι, το Νέο Βουτζά το Κόκκινο Λιμανάκι και την Κινέττα. Ναρκοθετούν πρωτίστως το μέλλον της χώρας.

 

*Η κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου είναι Βουλευτής Αττικής με το Κίνημα Αλλαγής.