7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Πρέπει ο εμβολιασμός να γίνει υποχρεωτικός;

«Καρότο και μαστίγιο». Έτσι περιγράφει η εφημερίδα Wall Street Journal τη στρατηγική που σκοπεύουν να εφαρμόσουν πολύ μεγάλες εταιρείες στις ΗΠΑ αναφορικά με τον υποχρεωτικό χαρακτήρα του εμβολιασμού.

Μπορεί στο ρεπορτάζ οι εκπρόσωποι εταιρειών κολοσσών να δηλώνουν ότι προκρίνουν τις ατομικές ελευθερίες αλλά στην πραγματικότητα τυχόν υποχρέωση των εργαζόμενων να εμβολιαστούν συνεπάγεται και νομικές ευθύνες της εταιρείας εφόσον κάποιος από αυτούς εμφανίσει παρενέργειες.

Σε κάθε περίπτωση οι ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ σκοπεύουν να ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό δελεάζοντας τους υπαλλήλους τους ακόμα και με οικονομικές απολαβές (καρότο) ενώ θα δυσκολέψουν την καθημερινότητα όσων τον αρνηθούν (μαστίγιο). Το ρεπορτάζ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν πρόσβαση σε όλα τα σημεία της εταιρείας και βέβαια θα αποκλειστούν από τις κοινωνικές εκδηλώσεις ακόμα και τα εταιρικά ταξίδια.

Στην Ελλάδα φτάνουν στα αυτιά μας διάφορα ακόμα και για το υγειονομικό προσωπικό. Μας είναι αδιανόητο ότι θα κυκλοφορεί στα νοσοκομεία και στους οίκους ευγηρίας ανεμβολίαστο προσωπικό. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε πως μία γιατρός ή ένας νοσοκόμος που αρνείται να εμβολιαστεί θα συνεχίζει να εργάζεται σε δομή του ΕΣΥ.

Αλλά και οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων. Τι θα γίνει με αυτούς; Και γι' αυτούς ο εμβολιασμός θα έχει προαιρετικό χαρακτήρα; Κι αν ναι, τι συνέπειες θα έχουν εφόσον δηλώσουν ότι δεν θα εμβολιαστούν;

Αν αύριο μια ιδιωτική επιχείρηση, για παράδειγμα εστίασης, μας ζητάει πιστοποιητικά εμβολιασμού (το ελπίζουμε!) οι δομές του δημοσίου δεν θα το κάνουν για τους υπαλλήλους τους; Κι αν έχουμε την επιλογή να μην επισκεφθούμε ένα εστιατόριο που ζητάει πιστοποιητικό εμβολιασμού, έχουμε ανάλογη επιλογή αν πρέπει να μεταβούμε στο νοσοκομείο;

Αντιλαμβανόμαστε γιατί οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να επιβάλλουν τον εμβολιασμό και μάλλον αυτό είναι το σωστό. Όμως την ίδια στιγμή κάθε επιλογή θα πρέπει να έχει τις ανάλογες συνέπειες. Όσοι δεν εμβολιαστούν θα πρέπει να βρεθούν ενώπιον των συνεπειών της απόφασής τους.

Να θυμίσουμε στην κυβέρνηση πως όσες φορές έδρασε με σχέδιο αλλά κυρίως με αποφασιστικότητα και έκανε το σωστό κλείνοντας τ’ αυτιά της σε εκλογικεύσεις και λαϊκιστικές κραυγές η κοινωνία ανταποκρίθηκε πολύ θετικά. Να θυμηθούμε μόνο τις επιφυλάξεις που είχαν διατυπωθεί για την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει τον αντικαπνιστικό νόμο. Όσοι την αμφισβητούσαν διαψεύστηκαν.

Η ελληνική κοινωνία είναι πανέτοιμη να στηρίξει δύσκολες αλλά αναγκαίες αποφάσεις, αποζητά καθοδήγηση γιατί έχει κουραστεί από τις συνέπειες της αναποφασιστικότητας και της ανασφάλειας.