Ποια εμβόλια covid πρέπει να κάνουν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και οι έγκυες

Ποια εμβόλια covid πρέπει να κάνουν οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας και οι έγκυες

Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, έχουν αλλάξει αρκετές φορές οι επιστημονικές οδηγίες για τον covid εμβολιασμό κατά την εγκυμοσύνη, με συνέπεια, οι έγκυες να βρίσκονται σε δικαιολογημένη σύγχυση για το τι πρέπει να κάνουν, μετά από αυτή την πολυφωνία.

Όπως επισημαίνει η καθηγήτρια παιδιατρικής-λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η αρχική θέση των επιστημονικών εταιριών-κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας- ήταν πως οι έγκυες δεν έπρεπε να εμβολιαστούν με τα covid εμβόλια, καθώς δεν είχαμε συναφή επιστημονικά δεδομένα για να υποστηρίξουμε την ασφαλή χορήγησή τους κατά την κύηση.

Κατά το 2ο κύμα, ωστόσο, το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτικής -Γυναικολογίας εξέδωσε νέα σύσταση σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες που έχουν υψηλό κίνδυνο να εκτεθούν στην λοίμωξη του κορονοϊού (όπως οι υγειονομικοί) πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν, ενώ θολό παράμενε το τοπίο για τον υπόλοιπο γυναικείο πληθυσμό αναπαραγωγικής ηλικίας.

Πλέον μετά και το 3ο κύμα, συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα δεδομένα που αποδεικνύουν πως τα mRNA εμβόλια είναι ασφαλή για χορήγηση κατά την κύηση και συνεπώς συνιστάται από την επιστημονική κοινότητα ο εμβολιασμός των εγκύων είτε με το εμβόλιο της Pfizer είτε με το σκεύασμα της Moderna.

Στην εύλογη απορία εκατομμυρίων γυναικών, γιατί δεν συνιστώνται τα άλλα δύο εγκεκριμένα εμβόλια ιικού φορέα (της AstraZeneca και της Johnson & Johnson) η απάντηση δεν είναι αυτή που σας έρχεται πρώτη στο μυαλό.

Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος κίνδυνος σχετικά με αυτά τα δύο εμβόλια της τεχνολογίας του ιικού φορέα, ούτε οι έγκυες κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν θρόμβωση σαν πολύ σπάνια παρενέργεια του εμβολιασμού. Απλώς δεν έχουν ακόμα συγκεντρωθεί τα απαραίτητα δεδομένα που να αποδεικνύουν πως η χορήγησή τους είναι ασφαλής. Ωστόσο, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εκτιμά ότι είναι θέμα χρόνου να μαζευτούν τα απαραίτητα ευρήματα, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την χρήση τους και στην κύηση.

Προσώρας, λοιπόν, οι γυναίκες σε εγκυμοσύνη πρέπει να εμβολιάζονται με τα σκευάσματα των Pfizer ή Moderna, ενώ οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας γενικώς μπορούν να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια που έχει η φαρέτσα. O λόγος γι αυτήν την «προτίμηση» είναι πως στις ΗΠΑ, κατά τη χορήγηση των εμβολίων της Pfizer πολλές γυναίκες που εμβολιάστηκαν ήταν έγκυες χωρίς να το γνωρίζουν κι έτσι μαζεύτηκαν τα απαιτούμενα κλινικά δεδομένα που αποδεικνύουν πως η χορήγηση του εμβολίου δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στην έγκυο ούτε στο έμβρυο. Τα δεδομένα ήταν επαρκή γιατί στις ΗΠΑ δεν κυκλοφόρησε το εμβόλιο της Astra Zeneca και ο αριθμός των ατόμων που εμβολιάστηκε -και συνεχίζεται να εμβολιάζεται- με το σκεύασμα της Pfizer είναι αρκούντως μεγάλος, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.