Πατούν τις νάρκες που οι ίδιοι έστρωσαν

Η κυβέρνηση πορεύεται σ’ έναν δρόμο στρωμένο με νάρκες. Αρρώστιες με διαρκείς αναζωπυρώσεις, οικονομικά lock downs σε υποχρεωτική επανάληψη, κλείδωμα του πληθυσμού στο σπίτι του με αστυνομικά μέτρα έξω από τις πόρτες, τι να σου κάνει κι αυτή η κυβέρνηση. Η πλάκα είναι ότι σε αντίστοιχο ναρκοπέδιο κινείται διαρκώς και ο μεγάλος ανταγωνιστής της, ο Σύριζα, με μια μικρή διαφορά. Τις νάρκες που πατάει σήμερα, τις είχε στρώσει ο ίδιος στον δρόμο του όταν κατείχε την εξουσία.

Όπως και να το κάνουμε, η φάση έχει μια αίσθηση ιστορικού παιχνιδίσματος. Λες και η μοίρα το βάλει σκοπό να μην αφήσει τον Αλέξη να πάρει ούτε μια τόση δα χαρά. Κάθε φορά που πάει να υψώσει την φωνή απέναντι στην κυβέρνηση, έρχεται από το πουθενά ένα άσχετο γεγονός να υπενθυμίσει στον κόσμο ότι τελικά ο Σύριζα ως μηχανισμός εξουσίας ήταν πολύ χειρότερος ακόμα κι από την χειρότερη δεξιά που περιγράφει ο ίδιος. Κι έρχεται μεν από τις πιο απρόσμενες πηγές, πάντα όμως την κατάλληλη ώρα, λες και η τιμωρία είναι χρονικά ρυθμισμένη να σκάει ακριβώς την στιγμή που οι Συριζαίοι πιστεύουν ότι σήκωσαν κεφάλι.

Διότι στο τέλος-τέλος, μια παράταξη που τάσσεται υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιχειρηματικότητας, μπορεί κάποια στιγμή και να διαπλακεί μαζί τους, κανένας δεν είναι τέλειος και το χρήμα είναι πολύ. Το ίδιο και η ακραιφνής σοσιαλδημοκρατία, που μπορεί να διαφέρει από την δεξιά στον τρόπο που γίνεται η διανομή του πλούτου, συμφωνεί όμως μια χαρά μαζί της στον τρόπο παραγωγής του πλούτου αυτού, κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Δεν έχει νόημα να κρύψουμε ότι και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κατά καιρούς μπλέχτηκαν μέσα στα γρανάζια ενός οικονομικού συστήματος με σκοτεινές πλευρές.

Αλλά να δούμε τον επαναστατικό και ακροαριστερό Σύριζα να το κάνει, αυτό εμπεριέχει μια ικανή δόση ιστορικής ειρωνείας. Εντάξει, ένας πολιτικός εκπρόσωπος του μεγάλου κεφαλαίου θα ήταν αναμενόμενο να είναι φίλος των Κουτσολιούτσων, αλλά ο μέντωρ Φλαμπουράρης και ο σχεδόν 17Νοεμβρίτης Μπαλαούρας; Αυτοί έβαζαν πλάτη για να ξελασπώσουν οι Κουτσολιούτσοι που είναι 25 Φιλιππινέζους υπηρέτες μόνο στο εξοχικό τους στις Σπέτσες; Μην μου πείτε ότι δεν υπάρχει κάτι το πραγματικά ειρωνικό σ’ όλο αυτό.

Ο Λένιν είχε γράψει ότι «οι καπιταλιστές θα μας πουλήσουν το σχοινί με το οποίο θα τους κρεμάσουμε». Προφανώς ο Σύριζα πιστεύει ακραδάντως στο λενινιστικό αυτό θέσφατο, αλλά όπως και δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο του σε άλλους τομείς, έτσι και με τους Κουτσολιούτσους βρισκόταν στις διαπραγματεύσεις για την αγορά του σχοινιού όταν ήρθαν οι εκλογές. Οπότε εξηγούνται οι σχέσεις που αποκαλύπτονται τώρα από τα mails (ήταν το πρώτο στάδιο πριν το τελικό κρέμασμα που δεν ολοκληρώθηκε), τα οποία η νεοφιλελεύθερη αντίδραση εκμεταλλεύεται για να καλύψει τις πομπές της.

Γελάσαμε πάλι, καθώς είναι μεν τραγικό αλλά και κωμικό ενίοτε να βλέπεις τον άλλον να πατά τις νάρκες που ο ίδιος έστρωσε και μετά να κατηγορεί τον απέναντι ότι τον τραυμάτισε. Το βέβαιο είναι πως ενώ έμοιαζαν να είναι οι μόνοι που θα έκαναν σχετικά χαρούμενα Χριστούγεννα, μαύρες γιορτές θα περάσουν και τούτοι. Κρίμα. Άτιμο 2020, να μην αφήνεις κανέναν να χαρεί.