Ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος δεν ζητώ

Ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος δεν ζητώ

Την 1η Σεπτεμβρίου ο Δήμος Μαραθώνα θα διοικείται από τον νέο του δήμαρχο τον κ. Στέργιο Τσίρκα. Ίσως για πρώτη φορά η έκφραση "παραλάβαμε καμμένη γη" του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981, ανταποκρίνεται τόσο στην πραγματικότητα. Το Μάτι ανήκει στον Δήμο Μαραθώνα και ο νέος Δήμαρχος της περιοχής μίλησε αποκλειστικά στο www.liberal.gr για τα σχέδια του και τον προγραμματισμό του ώστε όχι μόνο να αναγεννήσει το Μάτι αλλά και να δημιουργήσει ανάπτυξη για όλο τον Δήμο.

Ο Μαραθώνας, σημείο της χώρας με έντονο συμβολισμό και ιστορία, πρέπει να αναδείξει όλο του το δυναμικό και ο κ. Τσίρκας έχει όπως φαίνεται τη θέληση να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο. " Για την ανάπτυξη μίας περιοχής, οι «σωστοί» επιχειρηματίες είναι το Α και το Ω" δηλώνει ενώ για τι δήμο παραλαμβάνει " Δυστυχώς η περασμένη πενταετία, η πενταετία Ψινάκη δηλαδή, ήταν καταστροφική για τον δήμο μας".

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Κύριε Τσίρκα συγχαρητήρια για την εκλογή σας. Τον Σεπτέμβριο θα αναλάβετε και επίσημα δήμαρχος Μαραθώνα. Βαρύ φορτίο ειδικά μετά τα δραματικά γεγονότα στο Μάτι. Είστε διατεθειμένος να κάνετε ότι χρειαστεί ώστε να θωρακίσετε τον δήμο σας για να μην συμβούν τέτοια γεγονότα στο μέλλον;

Κατ'' αρχάς σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία κ. Ράπτη. Ο Δήμος μας τους τελευταίους 11 μήνες θρηνεί 102 συνανθρώπους μας. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου θα κάνουμε πραγματικά ότι περνά από το χέρια μας, για να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν οι καταστροφές και για να μην επαναληφθεί οποιαδήποτε νέα τραγωδία στον τόπο μας. Η καταστροφή της 23ης Ιουλίου 2018 πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους μας.

- Οι κάτοικοι στο Μάτι "γλύφουν" ακόμη τις πληγές τους και θρηνούν για την απώλεια ανθρώπων και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Ποιες θα είναι οι πρώτες δράσεις σας μόλις αναλάβετε τα καθήκοντα σας και ποιος τελικά ευθύνεται για ότι συνέβη;

Όπως δεσμευτήκαμε προεκλογικά, οι πυρόπληκτοι συμπολίτες μας θα τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τις υπηρεσίες του Δήμου. Θα δημιουργήσουμε συνθήκες για ευνοϊκή και γρήγορη αποκατάσταση. Βασικός μας στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα οι πληγείσες περιοχές να επιστρέψουν στην κανονικότητα ώστε να ξαναζωντανέψουν, που τόσο το έχουν ανάγκη, κάτοικοι και επαγγελματίες. Θα συμβάλλουμε στο σχεδιασμό και την ανοικοδόμηση με προτάσεις κι ενεργές παρεμβάσεις. Άμεσα στις εγκαταστάσεις του ΝΑΤ θα στηθεί μόνιμο γραφείο με πλήρη απασχόληση τεχνικού και νομικού προσωπικού για να δίνει λύσεις στα προβλήματα των πυρόπληκτων κατοίκων.

- Οι προθέσεις και ο σχεδιασμός σας μπορεί να σκοντάψουν επειδή δεν έχετε πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο, λόγω απλής αναλογικής;

Η απλή αναλογική όντως είναι κάτι καινούργιο για την τοπική αυτοδιοίκηση. Είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε χωρίς προβλήματα. Πρώτον γιατί η πρώτη Κυριακή των πρόσφατων εκλογών μας έδωσε μια ισχυρή πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεύτερον, γιατί ειλικρινά το πιστεύω ότι η αντιπολίτευση στο Δήμο μας αποτελείται από ανθρώπους που είναι και γνώστες της σημερινής κρίσιμης κατάστασης, αλλά το βασικό, προσωπικότητες με στόχο και όραμα για τον Μαραθώνα του αύριο. Όλοι μαζί θα συνεργαστούμε και θα τα καταφέρουμε αφού τα «θέλω μας» είναι ουσιαστικά ίδια.

- Η δομή και ο τρόπος λειτουργίας του κράτους αποτελούν διαχρονικά εστίες εμποδίων και προβλημάτων σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων και των πολιτών. Η πολυνομία, η συχνή έλλειψη σαφούς ιεραρχίας ή/και κατανομής αρμοδιοτήτων στο δημόσιο τομέα και οι πολλές αλλαγές στη δομή του κράτους, επέφεραν κατακερματισμό εξουσιών και ανάπτυξη γραφειοκρατίας. Πως θα ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια και ποιο θα ήταν το σωστό μοντέλο για να γίνονται γρήγορα τα έργα;

Δυστυχώς κ. Ράπτη περιγράψατε στην ερώτηση σας μία μεγάλη και σκληρή αλήθεια. Βασικός μας στόχος είναι ο Δήμος να συμβάλει πλέον ώστε να ξεπερνιούνται τέτοια εμπόδια. Για παράδειγμα, όπως σας ανέφερα, οι κάτοικοι στις πληγείσες από την μεγάλη πυρκαγιά περιοχές, είναι θύματα της κρατικής γραφειοκρατίας. Πως μπορούμε να βοηθήσουμε; Δημιουργώντας ειδικό γραφείο με μοναδικό στόχο οι διαδικασίες να προχωρούν ταχύτερα. Αντίστοιχες κινήσεις θα γίνουν και σε άλλους τομείς.

- Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών επιχειρήσεων δεν έχει έρθει σε επαφή με διεθνείς αγορές, συνεπώς δεν γνωρίζει τους κανόνες λειτουργίας τους. Ως δημοτική αρχή θα μπορούσατε να “επιμορφώσετε” τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο Δήμο σας;

Ως άνθρωπος της αγοράς, θεωρώ πως αυτό είναι βασικό και αναγκαίο. Οι επιχειρηματίες πρέπει συνεχώς να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται για τα νέα δεδομένα της αγοράς. Στις πρώτες μας κινήσεις από τον προσεχή Σεπτέμβριο περιλαμβάνονται τέτοιου είδους κινήσεις πχ. συμμετοχή του Δήμου μας με τους επαγγελματίες σε διεθνείς εκθέσεις. Για την ανάπτυξη μίας περιοχής, οι «σωστοί» επιχειρηματίες είναι το Α και το Ω.

- Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας, ενθάρρυνση της καινοτομίας και ενσωμάτωσης της ώστε να κλείσει το χάσμα με τις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει από τις τοπικές κοινωνίες με την κατάλληλη ενθάρρυνση της δημοτικής αρχής και ανάλογες δράσεις;

Φυσικά! Κάθε δημοτική αρχή, οφείλει να ενθαρρύνει τους επαγγελματίες της, να στηρίζει τις προσπάθειές τους, να ενημερώνεται και να μεριμνά γι αυτούς. 

- Συμφωνείτε πως απαιτούνται ενέργειες, για την επανένταξη κοινωνικών ομάδων οι οποίες βιώνουν τα τελευταία χρόνια συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού ώστε να παρέχουν ευκαιρίες και κίνητρα συμμετοχής των δημοτών στην κοινωνία με συγκεκριμένο ρόλο και ευθύνες; Βέβαια, αυτό προϋποθέτει εκπαίδευση, κατάρτιση-επανακατάρτιση ανέργων και εργαζομένων, την δικτύωση με την αγορά εργασίας, την κοινωνική ασφάλιση, μεταξύ άλλων.

Με βρίσκετε σύμφωνο… θα ήθελα να γνωρίζετε πως από το προσεχές φθινόπωρο, εντός του δήμου Μαραθώνα θα λειτουργήσει ειδικό γραφείο που θα ασχολείται με την εργασία και την απασχόληση. Η περιοχή μας έχει πληγεί σε πολλούς τομείς. Ένας από αυτούς είναι και η απασχόληση κυρίως των νέων ανθρώπων.

- Ποιο είναι το δικό σας αναπτυξιακό μοντέλο για τον δήμο Μαραθώνα; Μια περιοχή με ιστορία και πολιτισμό που όμως φαίνεται να έχει μείνει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ο προκάτοχος σας, αναφέρονταν σε επενδυτές από το εξωτερικό και αν δεν κάνουμε λάθος έκανε και σχετικά ταξίδια ώστε να διαφημίσει την περιοχή και να προσελκύσει το ενδιαφέρον τους. Εσείς θα στραφείτε σε ιδιωτικά κεφάλαια χρηματοδότησης;

Θα ήθελα να μην αναφερθούμε στις «εξορμήσεις» του προκατόχου μου, καθώς όπως αποδείχτηκε τα συγκεκριμένα ταξίδια και οι επαφές ήταν τουριστικού χαρακτήρα και μόνο. Με σοβαρές μελέτες και διεξοδική συζήτηση με τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς για κάθε έργο, θα επιδιώξουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις στον δήμο μας.

- Σε ποια κατάσταση εικάζετε πως θα είναι ο δήμος Μαραθώνα -όταν αναλάβετε- οικονομικά, οργανωτικά και πόσο χρόνο θα χρειαστείτε ώστε να βάλετε την "μηχανή να δουλεύει" ρολόι;

Δυστυχώς η περασμένη πενταετία, η πενταετία Ψινάκη δηλαδή, ήταν καταστροφική για τον δήμο μας. Πρέπει να σας αποκαλύψω, όπως δεσμεύτηκα και δημόσια, ότι από την Δευτέρα 3 Ιουνίου, βρίσκομαι καθημερινά στα γραφεία του δήμου και ενημερώνομαι για όλα τα τρέχοντα θέματα. Τα προβλήματα, τις εξελίξεις στα έργα και τις ελλείψεις από τους αρμοδίους σε κάθε τομέα. Συνεπώς, δεν πρόκειται να ζητήσω ούτε μία ημέρα περίοδο χάριτος. Από την 1η Σεπτεμβρίου - και ας είναι Κυριακή- ξεκινάει η πλήρης υλοποίηση του προγράμματός μας.

- Αναφέρεστε σε μια ανθρώπινη κοινωνία, επίσης. Προφανώς έχετε στο πρόγραμμα σας σειρά έργων και δράσεων προς αυτή την κατεύθυνση. Θα θέλαμε λεπτομέρειες για όσα όμως πιστεύετε πως είναι εφικτό να γίνουν. Ας είναι έστω και 1 έργο αρκεί να είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί. Συγχωρέστε μας αλλά είμαστε κορεσμένοι από τα "πλούσια αλλά κούφια" λόγια.

Αν μελετήσατε Κ. Ράπτη το πρόγραμμά μας, θα διαπιστώσατε πως όλα όσα έχουμε εξαγγείλει είναι εφικτά… άλλωστε είμαστε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Η επανένταξη των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές, η μη λειτουργία του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στο Γραμματικό και η άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των τεσσάρων περιοχών του Δήμου μας, είναι στις άμεσες προτεραιότητές μας.

- Στον Δήμο Μαραθώνα δραστηριοποιούνται και πολλοί παραγωγοί. Πως θα τονώσετε περαιτέρω την τοπική οικονομία και θα συνδράμετε στην εξωστρέφεια και προώθηση αυτών των προϊόντων;

Κατά την προεκλογική περίοδο επισκέφτηκα με τους συνεργάτες μου τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κύριο Αραχωβίτη και του εκθέσαμε τα προβλήματα των παραγωγών μας. Θα υπάρξει διαρκής πίεση για λύσεις προς την κυβέρνηση για τα προβλήματα των παραγωγών μας. Αυτό είναι δεδομένο γιατί θεωρώ τον αγρότη - παραγωγό ισχυρό πυλώνα στον πρωτογενή τομέα για την οικονομία ενός τόπου. 

- Τέλος, προσθέστε ότι εσείς επιθυμείτε σε αυτή την πρώτη γνωριμία με τον αναγνωστικό κοινό μας;

Θέλω να ζητήσω από τους χιλιάδες καθημερινούς αναγνώστες σας, που πιθανότατα δεν έχουν επισκεφθεί τον τόπο μας, να το κάνουν φέτος το καλοκαίρι. Ο Μαραθώνας παρουσιάζει ένα εξαιρετικό φυσικό τοπίο που συνδυάζει βουνό, θάλασσα, αρχαιολογικούς και θρησκευτικούς τόπους, καλό φαγητό και φιλόξενη διαμονή. Είναι ιδανικός τόπος για μικρούς και μεγάλους. Είμαι σίγουρος πως θα το απολαύσουν!