Ουδείς αναντικατάστατος

Γράφαμε πριν από έναν ακριβώς χρόνο από αυτή εδώ την στήλη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να γίνει ο νέος ηγέτης για την χώρα κι όχι ένας ακόμη (αναλώσιμος) πρωθυπουργός της κρίσης. Η διαχείριση δύο μεγάλων κρίσεων απέδειξε ότι έχει το μέταλλο του ηγέτη. Τα πραγματικά δύσκολα, πάντως, είναι μπροστά μας. Και οι διαθέσιμες δυνάμεις σε έμψυχο υλικό είναι περιορισμένες. 

Στις δύσκολες μάχες των χαρακωμάτων αναδεικνύονται εκείνοι που έχουν τις αντικειμενικές δυνατότητες να προσφέρουν στην χώρα. Καλώς ή κακώς δεν είναι ολόκληρο το πολιτικό προσωπικό κι αυτό είναι ένα πρόβλημα. Μπορεί οι χειρότεροι υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας να μην συγκρίνονται με τα «αστέρια» των κυβερνήσεων του Αλέξη Τσίπρα, αλλά αυτή δεν είναι αναγκαία συνθήκη για να πάμε παρακάτω. Δεν χρειαζόμαστε απλά υπουργούς που να φροντίζουν για την  επανεκλογή τους. Η χώρα χρειάζεται υπουργούς με όραμα και τόλμη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρειάζεται στρατιώτες πρόθυμους να πέσουν στην φωτιά και να θυσιαστούν στην ιδέα μιας καλύτερης Ελλάδας. 

Η κρίση ανέδειξε τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά, τον Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Θόδωρο Σκυλακάκη, τον  Γιώργο Γεραπετρίτη, τον Άκη Σκέρτσο, τον Γρηγόρη Δημητριάδη. Χρειάζονται κι άλλοι άνθρωποι με αυτή την λογική. Κι άλλα ικανά στελέχη. 

Θα λογαριαστούμε! Μετά την κρίση θα… λογαριαστούμε. Κυρίως με όσους κρύφτηκαν αυτές τις δύσκολες μέρες και έβγαλαν το κεφάλι τους μόνο όταν φάνηκε ότι η πλάστιγγα έγερνε υπέρ της κυβέρνησης. Δεν είναι σήμερα αυτή η ώρα. Αλλά δεν μπορεί να υπάρχουν υπουργοί ή στελέχη που σκοτώνονται για το κοινό καλό κι άλλοι που είναι στην κυριολεξία εξαφανισμένοι. Που δεν υπογράφουν όχι μόνο υπουργικές αποφάσεις, αλλά ούτε καν τις αποδείξεις αγοράς με τις πιστωτικές τους κάρτες. Για να μην ξεχνάμε και τον Περιφερειάρχη Πατούλη, ο οποίος βρήκε στην κρίση την ευκαιρία να αναδείξει τα … ηγετικά του προσόντα! Να ποντάρει, με άλλα λόγια, στην αποτυχία της κυβέρνησης. Πότε; Πάνω στην κορύφωση της κρίσης. Αλλά δεν ήταν ο μόνος… 

Οι μέρες που έρχονται είναι δύσκολες. Ο ελληνικός λαός θα ανεχτεί τα πάντα. Εκτός από ένα πράγμα: Την ιδιοτέλεια. Όσοι λοιπόν σκεφτούν κάτι διαφορετικό από αυτό που ορίζεται ως δίκαιο και ηθικό, θα συγκεντρώσουν την οργή του κόσμου. Το κακό είναι ότι δεν θα χάσουν μόνο αυτοί. Και θα είναι κρίμα. 

Νέες πολιτικές; Σύμφωνοι! Μεγάλες τομές στην κοινωνία; Σύμφωνοι! Αυτά, όμως, δεν γίνονται από μόνα τους.  Χρειάζονται ανθρώπους για να τα κάνουν. Ανθρώπους που να τους θαυμάζει για το έργο τους η κοινωνία και όχι για να σκέφτεται κανείς αν θα τους δώσει το χέρι του. Τα πέντε χρόνια της αντιπολίτευσης δεν ήταν αρκετά για πολλούς σημερινούς υπουργούς της κυβέρνησης. Γρήγορα ξέχασαν.  Τα πάρτι, οι ανούσιες ως και ανόητες αναρτήσεις στα social media και η τα κολλητιλίκια με γνωστούς αρουραίους της διαπλοκής, δεν είναι καλά σημάδια. Και κυρίως δεν αρμόζουν στο στυλ και στις οδηγίες του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγαίνει παντοδύναμος από αυτή την διπλή κρίση. Και είναι αποφασισμένος να πάει αυτό το έργο μέχρι το τέλος του. Χωρίς αβαρίες, χωρίς υποχρεώσεις. Δεν οφείλει σε κάποιον άλλον παρά μόνο στον ελληνικό λαό.  Ουδείς αναντικατάστατος και ουδείς πιο σημαντικός από το ίδιο το έργο. 

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]