Οι πρόωρες εκλογές σημαίνουν λίστα!

Όταν θέλεις να αποφύγεις τον πόλεμο, θα πρέπει να προετοιμάζεσαι γι αυτόν. Ομοίως, όταν θέλεις να αποφύγεις την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει να προετοιμάζεσαι για εκλογές και μάλιστα με λίστα! Μόνο έτσι μπορούμε να ερμηνεύσουμε την «βιασύνη» του κ. Μητσοτάκη να φέρει έναν εκλογικό νόμο στο καταχείμωνο και μάλιστα χωρίς να έχει εξασφαλίσει περισσότερους από τους 158 ψήφους διαθέτει. 

Οι προεδρικές εκλογές θα μπορούσαν να είναι και πάλι το θέρετρο των πολιτικών εξελίξεων, όπως συνέβη και το 2014. Ο κ. Τσίπρας είναι συνηθισμένος σε κάτι τέτοια! Και δεν είναι τυχαία η επιμονή του να προτείνει την επανεκλογή του κ. Παυλόπουλου. Είναι γι αυτόν μία κίνηση win – win. Είτε θα «αναγκάσει»  τον κ. Μητσοτάκη να κάνει αυτό που δεν έκανε το 2015 και να τον εγκλωβίσει έτσι σε μία ιδιότυπη εσωκομματική ομηρεία, είτε θα τον πάει «απέναντι» από την Καραμανλική πτέρυγα, προκαλώντας του σοβαρούς τριγμούς και οδηγώντας τον με αυτό τον τρόπο αργά ή γρήγορα στις κάλπες. Ακόμη κι αν ο ίδιος ο κ. Παυλόπουλος αρνηθεί την πρόταση, είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να επιμείνει και πάλι σε κάποιον … Καραμανλικό υποψήφιο. 

Ο κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος σε κάθε περίπτωση να σηκώσει το γάντι. Να είναι έτοιμος για εκλογές, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς το εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και προς τους πολιτικούς του αντιπάλους. Οι βουλευτές του θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα είναι με λίστα. Αν λοιπόν θέλουν να σηκώσουν το λάβαρο της επανάστασης θα πρέπει να είναι έτοιμοι να διεκδικήσουν στην συνέχεια την είσοδο τους στην Βουλή μέσω ενός άλλου κόμματος. Και οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη, από την άλλη πλευρά, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι … χτεσινός! Έχει πλούσια πολιτική εμπειρία και μπορεί να ξεχωρίσει και να αντιμετωπίσει τις κακοτοπιές από μακριά. 

Εκλογές; Ο Πρωθυπουργός δεν θα διστάσει ούτε στιγμή να προχωρήσει σε μία τέτοια επιλογή, αν κρίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα καταστεί όμηρος συμφερόντων. Αντέχει ο κ. Τσίπρας μία νέα εκλογική ήττα; Αντέχουν οι «ιδιοκτήτες» της κεντροδεξιάς, όπως αυτοαποκαλούνται, ένα ακόμη Βατερλό; 

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του κ. Μητσοτάκη θα επικαλεστούν σε μία τέτοια περίπτωση την κακή κατάσταση της χώρας. Απ’ ότι φάνηκε και από τον τρόπο που αντιμετώπισαν την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ένα βήμα για να υπάρξει συναίνεση, ούτε καν στα στοιχειώδη. Θα χρησιμοποιήσουν, λοιπόν, την κρίση, για άλλη μία φορά, προκειμένου να πετύχουν τους στόχους τους. Μία διπλή εκλογική αναμέτρηση στο κοντινό μέλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή για την ίδια την χώρα. Αλλά η διολίσθησή της στον λαϊκισμό είναι ένα ακόμη χειρότερο σενάριο κι αυτό θα πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία. 

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]