Οι… κεραίες του Παπαγγελόπουλου, οι «κασέτες» και η εθνική ομοψυχία

Οι… κεραίες του Παπαγγελόπουλου, οι «κασέτες» και η εθνική ομοψυχία

Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιχείρησαν να ταυτίσουν τις εξελίξεις σχετικά με την παραπομπή του δεύτερου με την εθνική ομοψυχία. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης όμως προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και στην ομιλία του στη Βουλή αναφέρθηκε σε δύο πρόσωπα. Τον Μιχάλη Καλογήρου και τον Γιώργο Βασιλειάδη καθώς και στα όσα πιάνουν οι… κεραίες του σχετικά με κασέτες που τους αφορούν.

Η αποστροφή του λόγου του Αλέξη Τσίπρα και η συνέχεια που έδωσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προκάλεσαν εντυπώσεις. Η ταύτιση που επιχειρήθηκε ως προς τις εξελίξεις με την ομοψυχία έναντι των εθνικών θεμάτων και της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας ήταν χαρακτηριστική, αφού και οι δύο υποστήριξαν πως δεν έπρεπε αυτές τις ημέρες να συζητείται στη Βουλή η παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού στο ειδικό δικαστήριο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι έγινε λόγος και για την Αγία Σοφία και για τη «φωνή του μουεζίνη» που δεν θα καλυφθεί όπως τονίστηκε από την παραπομπή και τα όσα θα ακολουθήσουν.

Και ας είναι οι ίδιοι οι οποίοι το 2018 έστησαν κάλπες για την παραπομπή 10 πολιτικών προσώπων με μόνους μάρτυρες τρεις κουκουλοφόρους εκ των οποίων ο ένας έχει τεθεί πλέον εκτός προστασίας οι οποίοι σε διαδοχικές καταθέσεις αναφέρθηκαν σε αυτά χωρίς κανένα στοιχείο. Ούτε καν προσωπικές μαρτυρίες.

Είχε προηγηθεί λίγους μήνες πριν τον Φεβρουάριο του 2018, ένα συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη συμφωνία που προωθούσε τότε ο Αλέξης Τσίπρας, και μια σειρά γεγονότων, όπως για παράδειγμα η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μια σύσκεψη με τη συμμετοχή του Δ. Παπαγγελόπουλου ο οποίος εξερχόμενος είπε και τη γνωστή πλέον φράση, ότι δηλαδή η υπόθεση Novarts αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο «από την ίδρυση του ελληνικού κράτους».

Οι… κασέτες, ο Καλογήρου και ο Βασιλειάδης

Ο Δ. Παπαγγελοπουλος όμως ταυτίστηκε και με τον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά. Υπερασπίστηκε τον Νίκο Παππά και την Όλγα Γεροβασίλη, έκανε λόγο για παράνομες κασέτες και αντισυνταγματικές διαδικασίες και αφού στήριξε και την Ελένη Τουλουπάκη μίλησε για δύο πρόσωπα που μετείχαν στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο λόγος για τον Μιχάλη Καλογήρου και τον Γιώργο Βασιλειάδη. «Οι κεραίες μου πιάνουν μηνύματα σχετικά με κασέτες» που αφορούν τον πρώην υπουργό και τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά. Οι… κεραίες του Δ. Παπαγγελόπουλου αφήνουν να εννοηθεί πως υπάρχει συνέχεια. Ότι αποκαλύψεις όπως αυτή που αφορούν τον Νίκο Παππά και τη συνομιλία του με τον Σάμπυ Μιωνή θα έχουν συνέχεια. Και στο πρόσωπο του πρώην υπουργού θα προστεθούν και άλλα από τις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Και αυτός δείχνει να είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας στήριξε, στηρίζει και θα στηρίζει τόσο τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης όσο και τον Νίκο Παππά. Η εμπλοκή και άλλων προσώπων και η δημοσιοποίηση, ενδεχομένως, συνομιλιών οδηγούν στην ανάγκη μια συνολικής στήριξης.

Άλλωστε η ταύτιση που επιχειρείται με την… Δημοκρατία όταν οι καταγγελίες αφορούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η φυσική συνέχεια του ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς.

Στο εξής κάθε θέμα που θα ανακύπτει και θα αφορά την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια κατάληψης των αρμών της εξουσίας θα τυγχάνει της συνολικής στήριξης ακόμη και στην περίπτωση που αφορά πρόσωπα τα οποία δεν τυγχάνουν ανάλογης αποδοχής στο εσωτερικό του κόμματος.

Τόσο ο Δ. Παπαγγελόπουλος όσο και ο Νίκος Παππάς ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Και είναι ορατό πως τα λεγόμενα κορυφαία και παλαιά στελέχη τηρούν διακριτικές αποστάσεις αποφεύγοντας τις πολλές εμφανίσεις αυτή την περίοδο. Έχουν φυσικά αποδεχθεί την απαίτηση του προέδρου τους για συνολική στήριξη αλλά έχουν επιλέξει την εκ του ασφαλούς επιλεκτική παρουσία στις δημόσιες συζητήσεις.