Οι φιλοζωικές οργανώσεις εκπέμπουν SOS

Η ανοιχτή επιστολή προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας που έδωσαν στη δημοσιότητα φιλοζωϊκά σωματεία θέτει μια σειρά από ζητήματα που θα απαριθμήσουμε πιο κάτω αλλά βασικά υπογραμμίζει μια αλήθεια: η προστασία των αδέσποτων στη χώρα μας είναι μια υπόθεση ιδιωτών που έχουν αφοσιωθεί με αυταπάρνηση στον αγώνα να διασώσουν μαζί με τα αδέσποτα και την ανθρωπιά στη χώρα μας. Και όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται με περιορισμένους ιδιωτικούς πόρους, κόντρα σε κρατικές αγκυλώσεις αλλά και σε δεισιδαιμονίες και θεωρίες συνομωσίας.

Αυτές, οι θεωρίες συνωμοσίας που έφτασαν μέχρι και τη Βουλή με στόχο να απαξιώσουν την εθελοντική προσφορά πολλών Ελλήνων, είναι το κεντρικό θέμα της ανοιχτής επιστολής των φιλοζωικών οργανώσεων.

Ποιο ακριβώς είναι το θέμα της ανοιχτής επιστολής;

Οι διασυνοριακές υιοθεσίες ζώων είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται παγκοσμίως. Φιλοζωικές οργανώσεις σε αναπτυσσόμενες χώρες και σε χώρες με τεράστιο πρόβλημα αδέσποτων ζώων στηρίζονται σε υιοθεσίες στην Ευρώπη, στην Αμερική και στον Καναδά. Πολλά ζώα από τις βαλκανικές χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία και την Κύπρο υιοθετούνται στην Κεντρική Ευρώπη. Πολλά ζώα από τη Λατινική Αμερική και τις Μπαχάμες υιοθετούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά. Πολλοί σκύλοι από την Ταϊλάνδη, τη Νότια Κορέα και τη φρικτή αγορά κρέατος της Κίνας διασώζονται και υιοθετούνται στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Η Ελλάδα αν και έχει μεγάλο πρόβλημα αδέσποτων ζώων, τα αδέσποτα ζώα υπολογίζονται γύρω στο 1 εκατομμύριο.

Και ποιο είναι το πρόβλημα;

Στην Ελλάδα αυτή η πρακτική γίνεται σχεδόν εν κρυπτώ γιατί κάποιοι κύκλοι που έχουν και πολιτική σχέση με ψεκασμένους στα δύο άκρα κατηγορούν τις φιλοζωικές οργανώσεις ότι έχουν οργανώσει κύκλωμα εμπορίας ζώων που χρησιμοποιούνται είτε ως πειράματα είτε σε οίκους ανοχής.

Εδώ αφού ζητήσουμε ειλικρινή συγγνώμη από τους αναγνώστες που τους εκθέτουμε σε αυτές τις ασχήμιες, πρέπει να το εξηγήσουμε λίγο. Στο πλαίσιο της αντι ευρωπαϊκής, αντι δυτικής ρητορικής των τελευταίων ετών, κάποιοι, για να δαιμονοποιήσουν Γερμανούς κυρίως και δευτερευόντως Ολλανδούς διέδιδαν ότι σε οίκους ανοχής στη Γερμανία διέθεταν σε πελάτες που το επιθυμούσαν σκύλους από την Ελλάδα.

Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο το έλεγαν και λένε ακόμα.

Είναι βέβαιο ότι δεν γίνονται πειράματα στα ζώα αυτά;

Είναι παραπάνω από βέβαιο. Τα ζώα στα οποία γίνονται ιατρικά πειράματα εκτρέφονται γι αυτό το σκοπό. Για να μπορούν τα πειράματα να δώσουν αποτελέσματα πρέπει τα ζώα στα οποία θα γίνουν να είναι συγκεκριμένων «προδιαγραφών» και φυλών. Τα αδέσποτα δεν εξυπηρετούν απολύτως καμία ανάγκη εργαστηρίου για πειράματα. 

Κι εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι οι ευρωπαίοι που υιοθετούν αδέσποτα και από την Ελλάδα ανήκουν σε φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται κατά των πειραμάτων στα ζώα. 

Τι άλλο πρέπει να ξέρουμε γι αυτές τις υιοθεσίες;

Οι συνωμοσιολόγοι κατηγορούν τις οργανώσεις ότι εμπορεύονται τα ζώα επειδή καταβάλλεται στη φιλοζωική οργάνωση που οργανώνει την υιοθεσία ένα «τέλος υιοθεσίας». Πρόκειται για ένα μικρό ποσό που καλύπτει έξοδα διατροφής και περίθαλψης των ζώων. 

Το δεύτερο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι οι διασυνοριακές κινήσεις ζώων συνοδεύονται από ένα πιστοποιητικό που ονομάζεται traces/ίχνη. Στην Ελλάδα αυτό το πιστοποιητικό είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκδοθεί. Πρέπει να πιέσουμε την ελληνική πολιτεία να διευκολύνει τις οργανώσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Στην Ελλάδα η φιλοζωία είναι μια υπόθεση αυτοθυσίας. Αν το οργανωμένο κράτος δεν επιθυμεί να βοηθήσει τους φιλόζωους μπορεί να μην του δημιουργεί προβλήματα αν και πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να συνομιλήσει στα σοβαρά μαζί τους.