Οι Έλληνες νίκησαν

Οι Έλληνες νίκησαν

Του Νίκου Κωστόπουλου*

σΤα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των δημοτικών/περιφερειακών εκλογών σηματοδοτούν την απόλυτη απάντηση ότι οι Έλληνες απαιτούν σοβαρότητα και ζητούν αλλαγή. Η σοβαρότητα αφορά τον πολιτικό πολιτισμό και ειδικότερα τον σεβασμό των πραγματικών αναγκών των πολιτών με βιώσιμες και ρεαλιστικές προτάσεις στα προβλήματα της κοινωνίας.

To ίδιο βάρος έχει και το θέμα της αλλαγής: όχι η ψευδεπίγραφη αλλαγή που παρέσυρε εκατομμύρια Έλληνες την δεκαετία του 1980, ούτε η αλλαγή που επικαλέστηκε ο σημερινός πρωθυπουργός πριν πέντε χρόνια για να καταλήξει στον εθνικό εφιάλτη και πιο μνημονιακό πρωθυπουργό που γνώρισε ποτέ η χώρα.

Τώρα έχουμε περάσει στην τελική φάση της μετάβασης. Είναι αυτό που καλούμε «Μετακρίση», δηλαδή τώρα που τελείωσε η βαρβαρότητα των μνημονίων τελειώνουν και τα άλλοθι του λαϊκισμού. Ο λαϊκισμός έπαιξε και παίζει μεγάλο ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής, ειδικότερα στο επίπεδο του επηρεασμού της κοινωνίας.

Πάντα, η κοινωνία όταν «αιμορραγεί» είναι εύπιστη σε «εντυπωσιακές» ιδέες χωρίς υπόβαθρο και κυρίως χωρίς καμία βάση στην πραγματικότητα. Θεωρίες συνωμοσίας, φοβικές μισές αλήθειες και κυρίως διασπορά φόβου. Όλα αυτά με τη σειρά τους οδηγούν σε πολίτες τεχνηέντως πολωμένους και άρα ανοικτούς στο «εύκολο» ψέμα και εχθρικούς στη δημιουργική αλήθεια.

Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα στις τελευταίες εκλογές δείχνουν ότι οι πολίτες είναι πρόθυμοι να ξεχωρίσουν το ψέμα από την αλήθεια. Ότι ενδιαφέρονται για καθαρές κουβέντες: αυτό είναι το πρόβλημα, αυτές είναι οι πιθανές λύσεις, αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί.

Όλοι μαζί, δηλαδή μια κυβέρνηση από όλους τους Έλληνες για όλους τους Έλληνες. Με αντίπαλο τα πραγματικά προβλήματα και με λύσεις που δεν φοβούνται να ξεβολέψουν ούτε τους πολιτικούς ούτε τους πολίτες.
Σε αυτό το πλαίσιο, μετά τη διαφυγή από τους βάλτους του τάχα αριστερού λαϊκισμού μπορούμε να δούμε ένα ξέφωτο αλήθειας, δημιουργίας και προοπτικής για να αναδειχθούν τα ακόλουθα:

- Κοινωνία ισχυρή με θεσμούς και ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο.
- Οικογένεια που στηρίζεται για να στηρίξει το εθνικό σχέδιο.
- Οικονομία ανοικτή, με προσέλκυση επενδύσεων.
- Φορολογικό σταθερό με ξεκάθαρους κανόνες και αναπτυξιακά κίνητρα.
- Καινοτομία στη Δημόσια Διοίκηση με έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα και την ψηφιοποίηση.
- Παιδεία με έμφαση την καινοτομία, την εξωστρέφεια και την αριστεία.
- Σύστημα υγείας δίκαιο, ανταγωνιστικό και ευέλικτο.

Η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε μέσα σε πέντε χρόνια να εξοβελίσει κάθε αίσθηση αξιοκρατίας, ρεαλισμού, εθνικής στρατηγικής και σεβασμού των κοινωνικών αξιών. Προσέφυγε στα κατώτατα επίπεδα ξεπεσμού, αλώνοντας το κράτος, προωθώντας «ημετέρους» και προδίδοντας την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Η σημερινή κυβέρνηση έχει θέσει πολύ χαμηλά τον πήχη και άρα οφείλουμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση άμεσα, με σχέδιο και σεβασμό σε όλους τους Ελληνες. Για αυτό η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η τελευταία ελπίδα της Μεταπολίτευσης για τους Ελληνες. Δεν δικαιούται κανείς να μη συνειδητοποιεί το βάρος της ευθύνης του. Κανείς δεν μπορεί να μη συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια.

*Ο Νίκος Κωστόπουλος είναι υποψήφιος Βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

*Το άρθρο δημοσιεύτηκε στον Φιλελεύθερο στις 14 Ιουνίου.