Οι αεροπειρατές του Εντέμπε - Όλη η ιστορία (Μέρος Α)

Οι αεροπειρατές του Εντέμπε - Όλη η ιστορία (Μέρος Α)

Το σαββατοκύριακο δημοσιεύθηκε στην Jerusalem Post ένα άρθρο σχετικά με την συγκλονιστική ιστορία της αεροπειρατείας στο Εντέμπε από τον Jonathan Spyer. Ομολογώ πως διαβάζοντας τη, θεώρησα μοναδική εύκαιρα να την μεταφέρω στο ελληνικό κοινό, διότι τον τελευταίο καιρό με χαρά διαπιστώνω πως το μεγαλύτερο κομμάτι του ελληνικού λαού διψάει για να μάθει ιστορικά -και όχι μόνο- γεγονότα από το Ισραήλ.

Την επιδρομή στο Εντέμπε στις 4 Ιουλίου 1976, τη θυμόμαστε ως υψηλό σημείο τρομοκρατικού πολέμου, και ιδιαίτερα θυμόμαστε τη συμβολή του Ισραήλ. Η επιδρομή περιείχε εκπληκτικό θάρρος, ακρίβεια και ακριβή ευφυΐα, μεγάλο θάρρος και επαγγελματικές στρατιωτικές δεξιότητες της υψηλότερης στρατιωτικής τάξης. Παραμένει αντικείμενο μελέτης σε στρατιωτικά ινστιτούτα σε όλο τον κόσμο.

Δόθηκε λιγότερη προσοχή στην ακριβή φύση του εχθρού που αντιμετώπισαν οι Sayeret Matkal και άλλες δυνάμεις της IDF εκείνο το βράδυ στο αεροδρόμιο της Ουγκάντα.

Η ομάδα που πραγματοποίησε την αεροπειρατεία της πτήσης 139 της Air France από το Τελ Αβίβ προς το Παρίσι στις 27 Ιουνίου 1976, αντιπροσώπευε την αιχμηρή άκρη μιας περίπλοκης δομής. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται μεγάλες παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες, γερμανικές ριζοσπαστικές αριστερές οργανώσεις και πίσω τους, η υλικοτεχνική και υλική υποστήριξη της ΕΣΣΔ και ορισμένων συμμαχικών αραβικών κρατών.

Η τρομοκρατική ομάδα που πραγματοποίησε την αεροπειρατεία ευθυγραμμίστηκε επισήμως με έναν οργανισμό που ονομάζεται Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Εξωτερικές Επιχειρήσεις (PFLP-EO).

Η ομάδα τεσσάρων ατόμων αποτελείται από δύο Παλαιστίνιους άνδρες Άραβες και, δύο Γερμανούς, έναν άνδρα και μια γυναίκα. Οι Παλαιστίνιοι, Jayel al-Arja και Fayez Abdul-Rahim al Jaber, ήταν ανώτεροι πράκτορες της PFLP. Οι Γερμανοί, ο Wilfried Bose και η Brigitte Kuhlmann, ήταν μέλη ενός παραστρατιωτικού δικτύου ακροαριστεράς στη Γερμανία, γνωστό ως Revolutionary Cells.

Οι τέσσερις τρομοκράτες ενώθηκαν με έξι ακόμη PFLP πράκτορες στο Εντέμπε. Οι τέσσερις αεροπειρατές και οι τρεις από τους έξι που τους ενώθηκαν στο Εντέμπε σκοτώθηκαν τη νύχτα της 4ης Ιουλίου.

Η παρουσία των δύο Γερμανών μεταξύ των αεροπειρατών που σκοτώθηκαν από την IDF στην Επιχείρηση Thunderbolt στο αεροδρόμιο του Εντέμπε είναι ένα από τα πιο γνωστά στοιχεία αυτής της ιστορίας. Το ιστορικό για το πώς αυτά τα άτομα -ένας ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου και πρώην εκπαιδευτικός, κάτοικοι της Φρανκφούρτης- ήταν παρόντες στο αεροδρόμιο είναι λιγότερο γνωστό.

Εξετάζοντας το οργανωτικό υπόβαθρο και τις βιογραφίες των αεροπειρατών στο Eντέμπε, βλέπουμε ένα συναρπαστικό παράθυρο για τη βασανισμένη πολιτική της μεταπολεμικής Ευρώπης και του Ψυχρού Πολέμου, το νεογέννητο παλαιστινιακό εθνικό κίνημα και ίσως επίσης τις ανεπίλυτες παθολογίες της Γερμανίας προς τους Εβραίους.

Η PFLP-EO, με επικεφαλής τον Δρ Wadie Haddad, μερικές φορές περιγράφεται ως «offshoot» ή «splinter» από το πιο γνωστό Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP). Ο Haddad, ένας Παλαιστίνιος Χριστιανός που γεννήθηκε στο Safed το 1927, ήταν στενός συνεργάτης του ιδρυτή του PFLP George Habash . Και οι δύο ήταν ιατροί και απόφοιτοι του αμερικανικού πανεπιστημίου της Βηρυτού. Όταν ο Habash ίδρυσε τη PFLP μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967, ο Haddad έγινε ο ηγέτης της στρατιωτικής της πτέρυγας. Κατά τα επόμενα χρόνια, ηγήθηκε μιας σειράς επιθέσεων υψηλών στόχων ενάντια του Ισραήλ και της Ιορδανίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπειρατειών του Dawsons το Σεπτέμβριο του 1970 και της αεροπειρατείας ενός αεροσκάφους El Al το 1968.

Ορισμένοι συμπαθούντες της PFLP ισχυρίζονται ότι κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Wadie Haddad εκδιώχθηκε από την οργάνωση και στη συνέχεια συνέχισε να δραστηριοποιείται στον τομέα της διεθνούς τρομοκρατίας, χρησιμοποιώντας το όνομα PFLP-EO. Ο λόγος που αναφέρεται για την υποτιθέμενη εκδίωξη του είναι η αρνητική επίδραση των γεγονότων του Dawsons Field στη θέση των Παλαιστινίων στην Ιορδανία.

Τα κίνητρα για αυτόν τον ισχυρισμό είναι προφανή. Το PFLP ήταν και παραμένει αναπόσπαστο μέρος της PLO. Η PLO με τη σειρά της ασχολείται με τη διεθνή διπλωματία και την επίσημη πολιτική δραστηριότητα. Η ανοιχτή συνεργασία με έναν οργανισμό που ασχολήθηκε με τη σκόπιμη στόχευση πολιτών και πολιτικής αεροπορίας, το να ξεχωρίσουν οι Εβραίοι ως θύματα και η σύνδεση με αντισημιτικούς Γερμανούς τρομοκράτες δεν θα συνέβαλε στην επιτυχία σε αυτές τις προσπάθειες.

Δεν έχει παρουσιαστεί καμία απόδειξη για την υποτιθέμενη «εκδίωξη» του Wadie Haddad από τη PFLP. Αντίθετα, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η PFLP-EO ήταν χρήσιμη για την ίδιο τη PFLP.

Το μεγαλύτερο κίνημα της Παλαιστινιακής Φατάχ το χρησιμοποίησε επίσης με τη δημιουργία της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβριος» κατά την ίδια χρονική περίοδο για να συγκαλύψει τις δραστηριότητες της Φατάχ στον ίδιο τομέα της διεθνούς τρομοκρατίας.

Όταν ο Haddad πέθανε το 1978 (σύμφωνα με πληροφορίες ως αποτέλεσμα επιτυχημένης δηλητηρίασης από το Ισραήλ Mossad), του αποδόθηκε μια μεγάλη κηδεία από τη PFLP στη Βαγδάτη τον Απρίλιο του ίδιου έτους. Δεν έγινε καμία αναφορά σε διαχωρισμό ή διαίρεση στο κίνημα. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης , Bassam Abu Sharif , ευλόγησε τον Haddad ως «ιδρυτικό μέλος» της PFLP. Περιέγραψε τον Haddad ως «άμεση ευθύνη του κλάδου ειδικών επιχειρήσεων στη PFLP. Ήταν ο ηγέτης των ειδικών επιχειρήσεων κατά του εχθρού. "

Τα έγγραφα της Επιτροπής Κρατικής Ασφάλειας της ΕΣΣΔ, γνωστότερη ως KGB, μεταφράστηκαν κρυφά από το αρχείο KGB από τον Σοβιετικό αντιφρονούντα Βλαντιμίρ Μπουκόφσκι το 1992 και υποστηρίζουν περαιτέρω τον ισχυρισμό ότι οποιαδήποτε διάκριση μεταξύ της PFLP και της οργάνωσης του Haddad είναι ψευδής.

Σε ένα έγγραφο της 23ης Απριλίου 1974, ο τότε επικεφαλής της KGB Yuri Andropov περιγράφει τον Haddad ως «μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών επιχειρήσεων της PFLP». Το έγγραφο ασχολείται με το αίτημα του Haddad για βοήθεια της PFLP από την ΕΣΣΔ για τις εξωτερικές λειτουργίες της και συνιστά θετική απάντηση.

Περαιτέρω έγγραφα στο αρχείο δείχνουν ότι αυτή η βοήθεια ήταν επικείμενη. Περιγράφουν επίσης τον Haddad ως της σοβιετικής οργάνωσης πληροφοριών.

Ο Vasili Mitrokhin, πρώην ανώτερος αρχειοφύλακας της KGB που αυτομόλησε στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1992, επιβεβαίωσε ότι ο Haddad προσελήφθη ως πράκτορας από τους Σοβιετικούς το 1970.

Έτσι, το πρώτο και σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κατανοήσουμε σχετικά με την αεροπειρατεία της πτήσης 139 είναι ότι πραγματοποιήθηκε από την PFLP, η οποίο ήταν και παραμένει αναπόσπαστο μέρος της PLO. Το δεύτερο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι κατά τη στιγμή της πειρατείας, η PFLP ήταν ο αποδέκτης βοήθειας από τη Σοβιετική Ένωση. Συνεπώς, μπορεί λογικά να πούμε ότι η ΕΣΣΔ γνώριζε τα σχέδια για την επιχείρηση, αν και αυτό δεν μπορεί να δηλωθεί με βεβαιότητα.

*   *   *

Πηγή: https://www.jpost.com/arab-israeli-conflict/the-hijackers-of-entebbe-the-full-story-636042?utm_source=ActiveCampaign&utm_medium=email&utm_content=The+hijackers+of+Entebbe+-+The+full+story&utm_campaign=Saturday+Features+07+24+2020