Οδύσσεια στην θάλασσα του λαϊκισμού

Οδύσσεια στην θάλασσα του λαϊκισμού

Αν πιστεύετε ότι θα λειτουργήσουν οι φόροι και οι κόφτες, αποσύρουμε αμέσως την όποια διάθεση κριτικής μας προς την κυβέρνηση. Αλλά δεν θα λειτουργήσουν! Όπως δεν λειτούργησε η… «διαπραγμάτευση», οι θεωρίες παιγνίων, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το παράλληλο πρόγραμμα. Ο μόνος πραγματικά χαρούμενος άνθρωπος από αυτή την συμφωνία είναι ο Δόκτορ Σόιμπλε. Όλοι οι άλλοι πρέπει να ανησυχούμε!

Έπειτα από επτά χρόνια κρίσης η Ελλάδα δεν είναι ίδια με εκείνη που γνωρίσαμε στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Μας λείπουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας που αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό. Μας λείπει όμως και το κουράγιο για να πάμε παρακάτω. Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα είναι η Ελλάδα έπειτα από άλλα επτά ή δεκαεπτά χρόνια κρίσης. Δεν ξέρω καν τι ακριβώς θα υπάρχει έπειτα από τόση μεγάλη διαδρομή σε περιβάλλον μαυρίλας.

Κάτι για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι μόνο τρελοί θα περίμεναν ανάπτυξη με αύξηση των φόρων. Μόνο παράφρονες θα δεχόντουσαν να οδηγήσουν έναν ολόκληρο λαό στην σφαγή, μόνο και μόνο για να κερδίσουν λίγο ακόμη χρόνο στην εξουσία.

Τα σημερινά αδιέξοδα είναι επιλογές της κυβέρνησης. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην συνεχή «διαπραγμάτευση», αλλά και στην πρόσφατη γκάφα με το ΔΝΤ. Στο τέλος οι ίδιοι πρότειναν το απόλυτο σενάριο καταστροφής! Η πρόταση Τσίπρα είναι ο προθάλαμος για το μεγάλο πείραμα του διπλού νομίσματος.  Ο κόφτης σε συνδυασμό με τα φορομπηχτικά μέτρα είναι το διαβατήριο της δραχμής για την επάνοδό της από τον κόσμο των νεκρών. Κυρίες και κύριοι, υποδεχτείτε το σχέδιο Σόιμπλε! Βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη…

Είμαστε ήδη σε μνημόνιο διαρκείας. Είναι άγνωστο αν καταφέρουμε ποτέ να βγούμε από τα σημερινά μας αδιέξοδα και σίγουρα όχι με αυτές τις πρακτικές που ακολουθούνται σήμερα. Μία φορά ο Ιησούς πολλαπλασίασε τα ψωμιά. Δεν γίνονται κάθε ημέρα τέτοια θαύματα. Ο πλούτος μπορεί να προέλθει μόνο από επενδύσεις και οι επενδύσεις χρειάζονται ένα άλλο κλίμα από αυτό που διαμορφώνουν οι προτάσεις Τσίπρα προς τους δανειστές.

Χρειάζεται άλλο μείγμα πολιτικής για να αποκρούσουμε τα σχέδια Σόιμπλε. Πολύ φοβόμαστε, όμως, ότι δεν προφταίνουμε. Κάθε ημέρα που περνάει απομακρύνεται και η πιθανότητα αντιστροφής της κατάστασης. Στο επόμενο διάστημα κι εφόσον υπάρξει συμφωνία, η Οικονομία θα ανακουφιστεί από την εισροή των νέων χρημάτων του μνημονίου. Αλλά αυτό θα κρατήσει λίγο. Δυστυχώς! Ζούμε σε αυτή την χώρα και θα θέλαμε να δούμε κάτι διαφορετικό. Αλλά αυτό είναι αδύνατον με Καμμένους και Κατρούγκαλους, όπως νωρίτερα ήταν αδύνατο και με τους λαϊκιστές της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]