Ο Τσακαλώτος ομολογεί το «γνήσιο» πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ

Οι απουσίες του Ευ. Τσακαλώτου από τις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις τηλε-συσκέψεις του Αλ. Τσίπρα τυπικά έχουν δικαιολογηθεί επαρκώς μετά τον «κοινή συναινέσει» εσωτερικό ανασχηματισμό της Κουμουνδούρου.

Είναι, δε, ευεργετικές για τις επιδιώξεις και τις διαφορετικές στρατηγικές των δυο ανδρών που ξέρουν πως να συμπορεύονται ακόμη κι όταν ο ένας «υπονομεύει» τον άλλο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και το περιβάλλον του χρεώνει βολικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών το εκλογικό στραπάτσο από τη μεσαία τάξη. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απορρίπτει το εσωκομματικό ανάθεμα στο οποίο πρωτοστατεί ο Παύλος Πολάκης και θεωρεί -ακόμη και σήμερα- πως το μεγαλύτερο κομμάτι των μεσαίων στρωμάτων είδε επί των ημερών του «έστω και μικρή βελτίωση».

Αλλά πλέον δεν μπαίνει σε αυτή τη συζήτηση. Δεν απαντάει ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη που ανακοινώνει μέτρα αποκατάστασης της μεσαίας τάξης στη λογική «σας επιστρέφω ότι σας πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ». Αντιθέτως, αφήνει στον κ. Τσίπρα και όσους απαρτίζουν πλέον το οικονομικό επιτελείο στην Κουμουνδούρου να τσακώνονται με την κυβέρνηση για τη μεσαία τάξη.

Η τελευταία του εμφάνισή έγινε με μια συνέντευξη στην οποία με τον δικό του πονηρό τρόπο, βάζει στον Αλέξη Τσίπρα τον πήχη πολύ ψηλά και πάντα πολύ αριστερά. Βαθμολογώντας την κυβέρνηση «πολύ κάτω από τη βάση», εμμέσως βάζει τον «ίδιο βαθμό» στον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Εφόσον οι πολίτες ζώντας αφύσικα μέσα στην πανδημία εδώ και μήνες αρχίζουν να αμφιβάλουν και για την κυβερνητική αποτελεσματικότητα. Αλλά η αμφιβολία και αμφισβήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι για το τι θα μπορούσε να κάνει ως κυβέρνηση αλλά για αυτό που κάνει ως αντιπολίτευση είναι σημαντικά μεγαλύτερη!

Κι αυτό ο Τσακαλώτος το εκλαμβάνει ως αποτυχία και απόρριψη της στρατηγικής και της πορείας που έχει χαράξει ο Αλέξης Τσίπρας. Μόνο που και το δικό του παράγγελμα «πιο αριστερά» συγκρούεται με τη διαπίστωσή του «ο κόσμος θα σε ψηφίσει όταν εκφράζεις γνήσια αυτό που είσαι».

Επειδή αυτό είναι ακριβώς το πρόβλημα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Ο γνήσιος καιροσκοπισμός συνοδεία ατόφιου λαϊκισμού : Λέω αυτά, λέω και τα ανάποδα τους. Όπως και να τον δεις αριστερόστροφα, δεξιόστροφα ή ευθεία από το κέντρο.