Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο των Podemos

Οι Podemos εκτέθηκαν στην εξουσία για να αποδειχτεί ότι δεν είχαν κρυμμένο στο τσεπάκι το μαγικό ραβδάκι. Και καταποντίστηκαν. Στην Ελλάδα οι φίλοι του Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει την απόσυρσή τους από την πολιτική, όπως έκανε ο ίδιος. Θα συμβεί κι αυτό! Παράλληλοι βίοι, παράλληλοι δρόμοι. Το la Casa de Papel, για παράδειγμα, γυρίστηκε στην Ισπανία για το Netflix, αλλά το πραγματικό ριφιφί επιχειρήθηκε στην Ελλάδα το 2015.

Η αντισυστημικότητα ήταν μία μόδα που εμφανίστηκε σε ακροδεξιά και ακροαριστερά δίκτυα στην Ευρώπη, με μεγαλύτερη έμφαση στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Δεν ξέρουμε αν υπήρξε ρωσικός δάκτυλος, αλλά σίγουρα η αντίστοιχη ρητορική Τραμπ βοήθησε στην απενοχοποίηση των «ψεκασμένων» απόψεων. Και ναι μεν η ακροαριστερά δεν πίστευε ότι η γη ήταν επίπεδη, αλλά οι θεωρίες της για την εκτύπωση του χρήματος ήταν ανάλογου περιεχομένου. Επίσης, δεν ξέρουμε πόσο τυχαία ήταν η ενισχυμένη παρουσία των φίλων από τη Βενεζουέλα σε Ισπανία και Ελλάδα. Αυτό μένει να αποδειχτεί στο μέλλον.

Η ουσία είναι ότι ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ισπανία μπόρεσαν τελικά να γίνουν τα προπύργια της Μπολιβαριανής επανάστασης στην Ευρώπη. Και δεν φταίμε εμείς για τα φαντάσματα του Καράκας, καθώς οι σχετικές δηλώσεις έγιναν από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα λίγο πριν τις εκλογές που τον έφεραν στην εξουσία.

Στην εξέλιξη των πραγμάτων παρατηρούμε μία παράλληλη πορεία τον Podemos και του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δύο πολιτικοί σχηματισμοί ήταν παιδιά της κρίσης, αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν το μοναδικό στοιχείο που τους συνέδεε. Και στην Ιρλανδία υπήρξε κρίση, για παράδειγμα, αλλά εκεί δεν βρέθηκε ένας αντίστοιχος Τρίπρας ή Ιγκλέσιας. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που είναι βέβαιο είναι οι παράλληλοι βίοι των δύο πολιτικών ακροαριστερών σχηματισμών του ευρωπαϊκού νότου.

Η πολιτική χρεοκοπία των Podemos συνέβη μόλις τώρα. Είχε προηγηθεί η πολιτική χρεοκοπία του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, όμως, δεν έκανε αυτό που τόλμησε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Δεν παραιτήθηκε, δεν πήγε σπίτι του. Ίσως, γιατί τα πράγματα στην Ελλάδα συμβαίνουν πάντα με χρονοκαθυστέρηση. Όπως στις ληστείες των τραπεζών. Δεν είναι ίδιοι χαρακτήρες ο Ιγκλέσιας και ο Τσίπρας. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ταυτόσημη η πολιτική χρεοκοπία των δύο παιδιών της κρίσης, του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos. Σήμερα πληρώνουν το τίμημα οι Podemos. Είναι θέμα χρόνου να το πληρώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Θανάσης Μαυρίδης
[email protected]