Ο σουρεαλισμός της προκαταβολής φόρου

Τετάρτη 02 Οκτωβρίου 2019, 00:02
-A +A

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Λίγες μέρες πριν, συναντήθηκα για πρώτη φορά μετά τις διακοπές με έναν καλό επαγγελματία με τον οποίο συνεργάζομαι. Όταν τον ρώτησα πώς πέρασε το καλοκαίρι του, μου απάντησε ότι φέτος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να πάει διακοπές. Υποψιαζόμενος τι συνέβη, τον ξαναρώτησα αν η αιτία γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι φέτος οι δουλειές του πάνε πολύ καλά. Μου απάντησε ναι.

Αυτή η σουρεαλιστική συζήτηση δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί λίγα χρόνια πριν. Κι αυτό, γιατί η παράλογη απαίτηση της προκαταβολής φόρου από τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι κάτι που μόλις τα τελευταία χρόνια επιβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης.

Σκεφτείτε το. Αν φέτος οι δουλειές σας πάνε καλά, θα κληθείτε να προκαταβάλετε επιπλέον φόρο αντίστοιχο του φετινού σας τζίρου για του χρόνου. Στην καλύτερη περίπτωση να χρειαστεί να κάνετε κάποιες επιμέρους θυσίες για να πληρώσετε τα χρέη σας, όπως με το να μην πάτε θερινές διακοπές. Στη χειρότερη, θα φορτωθείτε ένα χρέος που θα αυγατίζει τοκιζόμενο. Πάντως, για το κράτος μας δεν έχει καμία σημασία αν τα φετινά σας έσοδα δεν σας επαρκούν. Δεν έχει καμία σημασία αν το επάγγελμά σας, λόγω των ειδικών του χαρακτηριστικών ή λόγω συγκυρίας δεν σας επιτρέπει να έχετε τόσο μεγάλα έσοδα παρά μόνο μια φορά στα τόσα χρόνια. Εσείς οφείλετε να προκαταβάλετε τον φόρο.

Πρόκειται για μια παράλογη και βαθιά ανήθικη απαίτηση του κράτους. Πέραν των ηθικών προβλημάτων που ήδη έχει η φορολόγηση στα κατά τα άλλα σημερινά της επίπεδα, πλέον φορολογείστε και για ποσά που δεν έχετε καν εισπράξει. Το κράτος τεκμαίρει, ή καλύτερα υποθέτει, πόσα χρήματα θα κερδίσετε του χρόνου, χωρίς να βασίζεται σε τίποτα περισσότερο ή πιο περίπλοκο από το ποσό των φετινών σας εσόδων. Αν, ο μη γένοιτο, του χρόνου τραυματιστείτε, ή θέλετε να κάνετε ένα διάλειμμα, ή μείνετε έγκυος, ε τότε ας προσέχατε. Σε ό,τι αφορά το κράτος, θα έπρεπε να διασφαλίσετε ότι τουλάχιστον τα χρήματα που κερδίσατε τη μια χρονιά θα τα κερδίσετε και την επόμενη.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη κάνει κάποια βήματα στην κατεύθυνση της ελάφρυνσης του φορολογικού βάρους που επωμίζονται νοικοκυριά, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Η κατάργηση της παράλογης προκαταβολής φόρου για το επόμενο έτος θα πρέπει να είναι ένα από τα βήματα που θα ακολουθήσουν. Η κατάργηση του παραλογισμού, είναι μια από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα - για να επιστρέψουμε στη λογική. 

 

 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 02/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα