Ο σκοταδισμός στα πανεπιστήμια

Του Θανάση Χειμωνά

Πριν λίγες ημέρες (και με αφορμή την συνάντηση του Βασίλη Τσιάρτα με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο) είχα γράψει πως ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία και η ξενοφοβία ανταμείβονται πάντα στην Ελλαδάρα μας. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα έχουμε και δεύτερο κρούσμα που απλώς επιβεβαιώνει τον συλλογισμό μου. Η Εκκλησία της Ελλάδας είναι ξανά παρούσα- τη φορά αυτή στον ρόλο του βραβευθέντα.

 Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης  Άνθιμος λοιπόν πρόκειται την ερχόμενη Δευτέρα να αναγορευθεί σε επίσημο διδάκτορα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο Σαλονικιός ιερέας είναι διάσημος για τις ακραίες θέσεις του σχετικά με τους μετανάστες, τους μουσουλμάνους, τους ομοφυλόφιλους αλλά και τις εξαιρετικές σχέσεις του με την Χρυσή Αυγή, τον ηγέτη της οποίας  Νίκο Μιχαλολιάκο είχε καλέσει προσωπικά στο γραφείο του την 25η Μαρτίου που μας πέρασε. Σύμφωνα ωστόσο με ομόφωνη απόφαση του τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ ο Άνθιμος είναι ένας παπάς «με υψηλό αίσθημα ποιμαντικής ευθύνης, ρέκτης του βιβλίου (σ.σ. sic!) και της πολιτιστικής δημιουργίας, βοηθός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες της ακαδημαϊκής θεολογικής κοινότητας». Δεν αρνούμαι πως όλα αυτά ενδεχομένως και να ισχύουν. Και ο Γιόζεφ Μένγκελε όμως υπήρξε –πιθανότατα- εξαιρετικός γιατρός. Αν δηλαδή ζούσε θα έπρεπε να τον κάνουμε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών;

Είχαμε λίγο πάρει τα πάνω μας με την ποινική δίωξη σε βάρος του Αμβρόσιου για τα ρατσιστικά τέρατα που έχει κατά καιρούς εκστομίσει. Τώρα όμως πρέπει να ξαναβάλουμε τα κεφάλια μέσα καθώς το συντηρητικότερο κομμάτι του ελληνικού κλήρου μπουκάρει πλέον και στο Πανεπιστήμιο. Σαν να μην έφταναν οι τραμπουκισμοί, τα ναρκωτικά και η γενικότερη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να ανεχτούμε και τον μισαλλόδοξο σκοταδισμό μέσα στα πανεπιστημιακά κτήρια.

Θυμάστε την, κοινότοπη, φράση «Όλα ξεκινούν από την Παιδεία»; Μεγάλη αλήθεια. Η Ελλάδα του 2017 το αποδεικνύει περίτρανα.