Ο (πρωτόγνωρος) ορθολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο (πρωτόγνωρος) ορθολογισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη

Της Νίκης Τζαβέλα

Έχει διαπιστωθεί, ότι όταν γίνεται μια αλλαγή σε αυτά που έχουμε βαθιά συνηθίσει, νοιώθουμε αμήχανα. Χρειάζεται κάποιος χρόνος -ακαθόριστος- για να χωνέψουμε αυτό το διαφορετικό που είδαμε ή ακούσαμε.

Αυτή ήταν και η αντίδραση του κοινού που άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ΔΕΘ και στη συνέντευξη Τύπου: Μια εκκωφαντική αμηχανία -από φίλους, οπαδούς, εχθρούς και αντιπάλους- απέναντι σε αυτόν τον νέο λόγο και  «στυλ», που διαθέτει ο τεχνοκράτης πολιτικός Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ούτε τσιτάτα, ούτε πιασάρικα συνθήματα για αναπαραγωγή, και θα έλεγα, ούτε πάθος. Έντονο ύφος, ναι, αλλά όχι πάθος για να σε συνεπάρει. Και το χειροκρότημα του κοινού του, στην ΔΕΘ, αμήχανο ήταν. Πρώτη φορά άκουγαν ορθολογικό κομματικό λόγο... Στην δε συνέντευξη Τύπου, είδαμε μια πολιτική συνέντευξη, όχι μια παραπολιτική κουβεντούλα. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είπε σε όλους μας: «Έχουμε όλοι μεγάλο πρόβλημα με την κρίση στην χώρα μας. Ως τεχνοκράτης πολιτικός, ξέρω τα θέματα  και είτε έχω βρει λύση (που είναι αυτή η συγκεκριμένη), είτε προσπαθώ να βρω την λύση».

Μια πρωτόγνωρη προσέγγιση από Έλληνα πολιτικό. Η αμηχανία από πλευράς κυβερνώντων και συμπαθούντων τους, ήταν έκδηλη. Εκφράστηκε με τρόπους παλιάς κοπής: εσκεμμένες παρερμηνείες, εξυπναδίστικες παραινέσεις, χυδαιότητες και μπρουταλισμοί. Dead (politically) men walking...

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εγκαινίασε την νέα γενιά πολιτικής, από την Θεσσαλονίκη: σαφής και τεκμηριωμένος λόγος, με τεχνογνωσία και όραμα εφικτό. Είναι γνήσιος εκπρόσωπος της προσοντούχας και ταλαντούχας γενιάς των Ελλήνων, της γενιάς των «ήντα», που ακόμη παράγει και δημιουργεί, που ακόμη παλεύει για να προχωρήσει. Μιλάει την γλώσσα μιας γενιάς που αγνοεί συνειδητά αυτά που μας χωρίζουνε και προχωρά με αυτά που μας ενώνουν: χτίζει το μέλλον με γνώση, θέληση και εμπειρία, με αυτοκριτική και κριτική, που τον οδηγεί σε ρεαλιστικές λύσεις. Και στέλνει ευοίωνα μηνύματα στις νέες και παλαιότερες γενιές.

Επαναφέρει την πολιτική και αγνοεί την παραπολιτική, από όπου και αν προέρχεται. Είναι το νέο προϊόν στην καθοδήγηση της χώρας. Μας λέει καθαρά και ξάστερα:

«Δεν θέλω να σας είμαι αρεστός. Δεν με απασχολεί αν σας αρέσω ως ρήτορας. Θέλω μόνον να με εμπιστευτείτε για να προχωρήσουμε μαζί». Μας διαπαιδαγωγεί να θέλουμε αποτελεσματικούς πολιτικούς, και όχι λαοπρόβλητους δημαγωγούς - αυτό το είδος πλανεύει συστηματικά εμάς τους Έλληνες... Και καταλήξαμε στα σημερινά αδιέξοδα…

Κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης, πάντα με τρώει το ερώτημα αν τελικά, αυτή η δοκιμασία όλων μας, θα φέρει κάτι άλλο στο τόπο. Η κρίση μέχρι τώρα ξεβράζει ό,τι σκουπίδι είχε η κοινωνία και το κράτος μας. Οι ταγοί μας, όμως, δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει. Η πολιτική, πνευματική, οικονομική, δικαστική, εκκλησιαστική κ.λπ. ελίτ, αναπαράγει τα πρότυπα που μας οδήγησαν στην παρακμή. Ηθελημένα ή μη, διαπαιδαγώγησαν τον λαό μας, να γίνεται σαν τους κακούς εαυτούς τους. Έγραψαν στα παλιά τους παπούτσια την ευθύνη των ορθών προτύπων – γιατί αφού θέλανε να αναδειχθούν σε ελίτ, είχανε και την ευθύνη της ορθής δημόσιας παρουσίας!

Και έρχεται ο Κυριάκος να μας υπενθυμίσει και να υιοθετήσει την πολιτική ορθότητα. Μήνυμα για ορθότητα σε όλα τα μέτωπα...

Δεν έχω σκοπό να κάνω την αγιογραφία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Πρέπει να τον δούμε σε πολλές ακόμη καταστάσεις ευθύνης.  Απλώς, θέλω να επισημάνω δημόσια, ότι κάτι καινούργιο βγήκε στον πολιτικό μας ορίζοντα. Η κρίση άρχισε να αποδίδει θετικά στην Ελλάδα. Νέο πρόσωπο πολιτικού αρχηγού.

Τα λεχθέντα από τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, θα «δουλέψουν» στο υποσυνείδητο όσων τον άκουσαν. Και έτσι θα διαμορφωθεί η άποψη γι' αυτόν.

Πάντως όσοι βυσσοδομούν από αμηχανία, κατά βάθος καταλαβαίνουν ότι έχουμε αλλαγή σελίδας...

* Η κ. Νίκη Τζαβέλα είναι πρώην Ευρωβουλευτής της Νέα Δημοκρατίας