Ο Μητσοτάκης και η σημαία στο Καστελόριζο

Ο Μητσοτάκης και η σημαία στο Καστελόριζο

Τι κοινό έχουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική σημαία που κυματίζει στο ύψωμα πάνω από το Καστελόριζο; Και τα δύο σε κάνουν να αισθάνεσαι υπερηφάνεια.

Τι προάλλες ήταν το βίντεο με την ελληνική σημαία να κυματίζει από ψηλά στο ακριτικό νησί της Ελλάδος. Την Πέμπτη το απόγευμα, το διάγγελμα για την αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

1.290 λέξεις, εννέα λεπτά και 44 δευτερόλεπτα, τρεις φορές «Συμπολίτες μου». Τόσα χρειάστηκαν για να παραδώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ένα ακόμη μάθημα πολιτικής επικοινωνίας και διαχείρισης κρίσεων.

Τα δημοσκοπικά στοιχεία καταδεικνύουν συνεχώς ευρεία αποδοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τους πολίτες, η πλειοψηφία των Ελλήνων δίνει καλούς βαθμούς στο πρωθυπουργό για τη διαχείριση της τετραπλής κρίσης (Έβρο, κορονοϊό, οικονομία, Αιγαίο), ενώ το προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται σταθερά στο 20%.

«Μία ελκυστική πολιτική προσωπικότητα στην Ελλάδα η οποία πριν από μία δεκαετία βυθιζόταν στο τέλμα του χρέους και την πολιτική διαίρεση», γράφει σε άρθρο της η Washington Post. «Ένα ακόμη πλεονέκτημα για τον Μητσοτάκη υπήρξε η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Λιγότερα άτομα πέθαναν στην Ελλάδα από ό,τι στην περιοχή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα στατιστικά του Πανεπιστημίου Johns Hopkins».

Στην Ευρώπη πάλι, το γερμανικό ntv ανακηρύσσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόσωπο της εβδομάδος. «Η Ελλάδα πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλές κρίσεις. Αλλά, σε αντίθεση με το παρελθόν, η χώρα κυβερνάται με σύνεση και ευφυΐα», αναφέρει το δημοσίευμα. «Προς έκπληξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η Αθήνα τα κατάφερε εντυπωσιακά το καταστροφικό έτος 2020. Το αλλοτινό προβληματικό παιδί της Ευρώπης μεταλλάσσεται εμφανώς σε πρότυπο».

«Η πολιτική της σύνεσης φέρει το όνομα Μητσοτάκης. Εξαιρετικά κοσμοπολίτης και πολύγλωσσος. Χάρβαρντ, Στάνφορντ Μακίνζι, εκλεπτυσμένα αγγλικά. Επιπλέον, μια ευέλικτη, διπλωματική συμπεριφορά με χάρισμα, ώστε κάποιοι να τον βλέπουν ήδη ως τον Κένεντι των Ελλήνων», αναφέρει ο αρθρογράφος του ntv, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παρέμεινε μέσα στο τετραπλό χάος προπάντων ψύχραιμος.

«Διαχειρίστηκε τη μια κρίση μετά την άλλη με το στιλ ενός γιατρού στα επείγοντα που διατηρεί απόλυτο έλεγχο της κατάστασης. Ο Μητσοτάκης παραμένει συνετός στην κρίση του Αιγαίου, επιδιώκει παρασκηνιακά ήσυχα την εγγύτητα με τους συμμάχους στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ και επιλύει κάποιες συγκρούσεις διπλωματικά, προτού κλιμακωθούν εντελώς. Με επιδεξιότητα έβαλε στο παιχνίδι το Διεθνές Δικαστήριο, αλλά ταυτόχρονα επέδειξε αυτοπεποίθηση και βούληση να αμυνθεί».

Αυτά γράφουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, για να διαβάζουν Έλληνες και γείτονες.