Ο Λεβέντης και οι προδότες…

Του Γιάννη Παντελάκη

Ο Λεβέντης βλέπει προδοσία στο Μακεδονικό, θεωρεί ότι σ'' αυτή συμμετέχουν ο Τσίπρας, ο Μητσοτάκης και η Γεννηματά, ζητάει να δώσουμε χρήματα στα Σκόπια για να μας δώσουν τ'' όνομα και επίσης γνωρίζει, έχει πληροφορίες, για την ονομασία που τελικά θα δοθεί στη γειτονική χώρα. Δεν υπάρχει ημέρα στην οποία ο Λεβέντης δεν θα κάνει κάποιες εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης, ο Λεβέντης έχει ενταχθεί σε μια πολιτική κανονικότητα και μιλάει για προδότες. Το αξίζει ο πολιτικός διάλογος της χώρας αυτό;

Τον Σεπτέμβριο του 2015 περίπου 187.000 πολίτες της χώρας επέλεξαν να στείλουν στη Βουλή τον άλλοτε γραφικό τύπο που περιφερόταν σε παρακμιακά κανάλια, εκτόξευε βρισιές και κατάρες στους πολιτικούς και προσπαθούσε να πείσει ότι έχει πολιτικό λόγο ικανό ώστε να μπει στη Βουλή και να μας εκπροσωπήσει. Και πολλές χιλιάδες τον πίστεψαν, ο Λεβέντης έχει πάψει πια ν'' αποτελεί αυτό το φαινόμενο που γνωρίζαμε. Τα κανάλια και οι μεγάλες εφημερίδες του ζητούν συνεντεύξεις, αλλά αυτή τη φορά όχι για να παρουσιάσουν ένα περίεργο τύπο που προσπαθούσε μάταια για χρόνια να μπει μπει στη Βουλή.

Τώρα, ο Λεβέντης παρελαύνει από τα μέσα ενημέρωσης σαν ένας ακόμα πολιτικός με βαρύνουσα άποψη. Την νομιμοποίηση που έδωσαν στο φαινόμενο Λεβέντης οι χιλιάδες ψηφοφόροι, την συνέχισαν είτε τα ΜΜΕ, είτε ακόμα και άλλοι πολιτικοί οι οποίοι – για λόγους πολιτικής ιδιοτέλειας – έβλεπαν ότι «Οι διακηρύξεις του Λεβέντη, τους βρίσκουν σύμφωνους» (Φλαμπουράρης) και πως «Ο κ. Λεβέντης, έχει σε ορισμένες περιπτώσεις επιδείξει πολιτική ωριμότητα την οποία μοιάζουν να στερούνται πολιτικοί ηγέτες της αντιπολίτευσης (Παππάς).

Στην προσπάθεια επίλυσης ενός μακροχρόνιου προβλήματος με την γειτονική FYROM, υπάρχουν και οι θέσεις του Λεβέντη τον οποίο ακούν καθημερινά οι πολίτες της χώρας να εκτοξεύει κραυγές για «την πλάγια προδοσία που έρχεται» με την συμμετοχή σχεδόν όλων των κομμάτων. Κάποτε, ανάλογες φωνές είχαν την επένδυση της γραφικότητας και διακινούντο μέσα από παρακμιακά κανάλια, τώρα οι βολές για προδοσία στη διαχείριση ενός σοβαρού θέματος δεν έρχονται μόνο από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής, άλλα και τον «νομιμοποιημένο» πολιτικά Λεβέντη.

Όλες οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δεν επαναφέρουν το κόμμα Λεβέντη στα ελάχιστα ποσοστά πριν αυτό μπει στη Βουλή. Δείχνουν πως με αναγωγή ψήφων, είναι πολύ πιθανό να ξαναμπεί στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, πολλές χιλιάδες άνθρωποι φαίνεται πως θα τον ξαναψηφίσουν. Ανεξάρτητα από πολιτικές διαφωνίες και διαφορές μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων (θεμιτές όλες), είναι δυνατόν σ'' αυτή τη χώρα να συνδιαμορφώνεται η πολιτική έκφραση από φαινόμενα τύπου Λεβέντη;