Ο κίνδυνος ανατροπής της αναπτυξιακής πορείας της Ελλάδας

Αρκετοί αναγνώστες θεώρησαν ότι η χθεσινή αναφορά της στήλης στον κίνδυνο ενδεχόμενης οικονομικής εκτροπής, λόγω των παζαριών στο χώρο της αντιπολίτευσης, ήταν ίσως υπερβολική. Όμως δεν ήταν. Αν καταγράψουμε τις επιτυχίες της κυβέρνησης στον οικονομικό στίβο και αναλογιστούμε το τι θα σημάνει η αναστροφή αυτής της πορείας, τότε σίγουρα μιλάμε για εκτροπή και εκτροχιασμό.

Διότι δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, πως μέσα σε αυτή την πρωτοφανή παγκόσμια οικονομική κρίση, η ελληνική οικονομία στέκεται όρθια. Όρθια, ισορροπώντας πάνω σε μια εύθραυστη επιφάνεια. Μια επιφάνεια που θα αναταραχτεί σε περίπτωση ευόδωσης των παζαριών ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που αποσκοπούν στην πτώση της κυβέρνησης, στην ανατροπή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής και στην ανάδειξη μιας «προοδευτικής κυβέρνησης», ή μιας κυβέρνησης «δεύτερης φοράς αριστεράς», ή μιας «οικουμενικής κυβέρνησης».

Η επιτυχία της ελληνικής οικονομίας, δεν θα πρέπει να συνδυάζεται κυρίως με την έκτακτη και αναγκαστική άσκηση των επιδοματικών πολιτικών, αλλά με το βασικότερο και κυρίαρχο κριτήριο, που είναι τη μεγέθυνσή της. Διότι αν δεν υπήρχε αυτή η μεγέθυνση, οι δημοσιονομικές αντοχές θα ήταν ασθενέστερες. Και σίγουρα θα ήταν ανύπαρκτες, αν είχαν επικρατήσει και μετά το 2019, τα οικονομικά σενάρια Βαρουφάκη, Τσακαλώτου και Δραγασάκη.

Επομένως αντί να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο ύψος των επιδομάτων και των στηρίξεων, πάνω στο οποίο σπεκουλάρει σύσσωμη η αντιπολίτευση, μέσα από τη γνωστή ανέξοδη λογική του «δώσε κι εμένα μπάρμπα», ας εστιάσουμε στην ανάπτυξη που συντελείται.

Η αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έτρεχε με ρυθμούς της τάξης του 7%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 12,7%.

Οι καθαρές άμεσες ξένες επενδύσεις, έχουν φτάσει στο πρώτο εξάμηνο του 2022, στο 86% των αντίστοιχων συνολικών επενδύσεων του 2021.

Ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, βρίσκεται στο +32% σε σχέση με το αντίστοιχο μέγεθος του 2019.

Τα τουριστικά έσοδα, μέχρι σήμερα βρίσκονται ήδη στο 95% του συνόλου των εσόδων ολόκληρου του 2019, όταν οι εκτιμήσεις στην αρχή του έτους ήταν τα φετινά έσοδα θα προσέγγιζαν το 80% του 2019.

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κινούνται ανοδικά και έχουν φτάσει στο ιστορικό υψηλό ρεκόρ του 40% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Η ανεργία βρίσκεται στο 12,5% από 15,6% του 2021.

Η πολιτική της μειωμένης φορολογίας έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη εισπραξιμότητα των φόρων εισοδήματος και ακίνητης.

Η πολιτική της μείωσης των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, έχουν οδηγήσει σε μόνιμες και σταθερές αυξήσεις των εισοδημάτων των πολιτών.

Αυτό είναι το ζουμί της επιτυχίας της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Διότι αν δεν υπήρχε αυτή η επιτυχία, τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που κατευθύνονται στα νοικοκυριά που πλήττονται, απλά δεν θα είχαν δοθεί.

Οποιαδήποτε μεταβολή στην τρέχουσα οικονομική πορεία της χώρας, θα έχει τραγικές περιπτώσεις. Όσοι ονειρεύονται αριστερές κυβερνήσεις ή αδύναμες κυβερνήσεις, κοιτάζουν τα στενά προσωπικά ή και επιχειρηματικά τους συμφέροντα. Η οικονομία όμως σαν σύνολο, θα έχει υποστεί μια βλάβη που μπορεί να είναι και ανεπίστρεπτη, λόγω του ασταθούς παγκόσμιου περιβάλλοντος.