Ο καπιταλισμός δεν είναι ποινικό αδίκημα, είπε ο Νικολάκης, ο θεούλης

Η αγωνία του Νίκου του Παππά στο ηχογραφημένο της Κύπρου αφορούσε κυρίως δύο πράγματα. Το πρώτο μην τυχόν και τους πουν κατσαπλιάδες. Και το δεύτερο μην τυχόν και αποδειχτούν «αριστερή παρένθεση». Ο δεύτερος φόβος αποδείχτηκε ότι είχε πραγματική βάση. Για το κατσαπλιάδες δεν είμαστε ακόμη σίγουροι.

Ο καλός φίλος Σάκης Μουμτζής σημείωνε σε ένα παλιότερο άρθρο στο liberal: «Η λέξη "κατσαπλιάς" κατ΄άλλους έχει άγνωστη ετυμολογία, κατ΄άλλους έχει την ρίζα της στην, αλβανικής προελεύσεως, λέξη "πλιάτσικο". Όπως και να έχει στην καθομιλουμένη σημαίνει αυτόν που λεηλατεί, αρπάζει και φεύγει. Όταν επέστρεψε ο Ν.Ζαχαριάδης στην Ελλάδα (29/5/1945) από το Νταχάου όπου εκρατείτο, σε μια ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή είπε, απαξιωτικά, πως ο ΕΛΑΣ είχε πνεύμα κατσαπλιάδικο. Έκτοτε πέρασαν 75 χρόνια και η λέξη χρησιμοποιείτο κατά κόρον από τους νικητές του Εμφυλίου πολέμου εναντίον των αντιπάλων τους. Τους αποκαλούσαν κατσαπλιάδες».

Είναι σαφές ότι η ιστορία δημιούργησε με τον καιρό ορισμένα στερεότυπα και οι αριστεροί, οι ηττημένοι του Εμφυλίου και οι ταλαιπωρημένοι από το σκληρό μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς, δημιούργησαν ως αντίβαρο ορισμένες γραμμές άμυνας, μεταξύ των οποίων και αυτό το γνωστό περί «ηθικής υπεροχής» της παράταξής τους. Αφού έχαναν στην πραγματική ζωή, κάπου αλλού θα έπρεπε να κερδίζουν. Και η αριστερά δεν πίστευε στην μετά θάνατον ζωή. Έτσι ανακαλύφθηκε το ηθικό πλεονέκτημα.

Η αλήθεια όμως είναι ότι όταν κανείς προσπαθεί να ξορκίσει τους δαίμονες που τον καταδιώκουν, πολλές φορές πέφτει θύμα τους. Η αριστερά ήρθε στην εξουσία το 2015 θέλοντας να πάρει την εκδίκησή της για τον χαμένο εμφύλιο. Από εκεί ξεκίνησαν όλα. Δεν θα μπορούσε να κερδίσει τον τρίτο γύρο του εμφυλίου αν η χώρα δεν έμπαινε και πάλι σε μια κατάσταση εμφυλίου.

Η συνομιλία Παππά - Μιωνή δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός. Πρόκειται απλά για μία συνομιλία που είδε το φως της δημοσιότητας. Προσέξτε δύο αποσπάσματα:

1. Νίκος Παππάς: «Δηλαδή δεν είναι να πεις ότι βάλαμε έναν κατσαπλιά επειδή είναι κολλητάρι μας και τον βάζουμε να καλωδιώνει τους πολιτικούς αντιπάλους». Θα μπορούσαν, δηλαδή, και να έχουν βάλει. Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε είναι τι περισσότερο από την καλωδίωση των πολιτικών τους αντιπάλων θα μπορούσε να κάνει ένας κατσαπλιάς, αν είχαν διορίσει τελικά έναν τέτοιον στην ΕΥΠ. Σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Παππάς θεωρεί φυσιολογικό να έχει δίπλα του κάποιον κατσαπλιά...

2. Νίκος Παππάς: «Βγάλανε για αριστερή παρένθεση». Σάμπυ Μιωνής: «Καλά εσείς δεν πέφτετε ακόμα, για 2 χρόνια είστε κύριοι». Νίκος Παππάς: «Τώρα που θα κλείσει το πακέτο; Μα δεν έχει story telling η ΝΔ. Είναι στρατηγικό το πρόβλημα, δεν είναι... ξέρω εγώ». Ξεκίνησε μόνος του να μιλά ο Νίκος Παππάς για να πει τον πόνο του. Τον ενοχλούσε η συζήτηση για την αριστερή παρένθεση. Τον εξόργιζε. Ακριβώς επειδή υποψιαζόταν ότι ήταν απολύτως σωστή. Για την εκτίμησή του για την Νέα Δημοκρατία να μην το συζητάμε καλύτερα! Μοιάζει με εκείνες τις εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών του Ιουλίου του 2019.

Κατά τα λοιπά θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι ο κ. Παππάς είναι ο άνθρωπος που θα θέλατε να έχετε για οικονομικό διευθυντή. Προσέξτε πως συντονίζει την συζήτηση, πως την μαζεύει προς την κατεύθυνση που θέλει και πως καιροφυλακτεί για να αρπάξει το θήραμά του σε κάθε στροφή. Δεν ξέρω αν θα τον θέλατε για γαμπρό σας, αλλά οι ικανότητές του στο κυνήγι είναι αναμφισβήτητες. Το έφερε από εδώ, το έφερε από εκεί, στο τέλος κατέληξε να ζητήσει το κεφάλι της Μαρέβας. Και το σπουδαιότερο; Δεν ντρέπεται να ρωτήσει. Ρουφάει την γνώση για τα νέα πράγματα σαν το σφουγγάρι. Εκεί που ο Μιωνής αρχίζει και του λέει κάτι ακατάληπτα για τον οποιονδήποτε ξερόλα Έλληνα πολιτικό, ο Νίκος ρώτησε: «Η διαδικασία αυτή το audit τι είναι»;

Ο Νίκος ο Παππάς είναι ένας άνθρωπος φαινόμενο. Απλά είχε την ατυχία να γεννηθεί αριστερός και να παντρευτεί την πιο απάνθρωπη ιδεολογία του κόσμου. Όπως είπε ο ίδιος στον Σάμπυ, «ο καπιταλισμός δεν είναι ποινικό αδίκημα». Αλλά έχει σημασία τι τύπου καπιταλισμός είναι. Δυτικού και φιλελεύθερου τύπου ή καπιταλισμός όπως αυτός που υπάρχει σε χώρες κατσαπλιάδων; Ο φιλομαθής Νίκος θα το εμπεδώσει σύντομα κι αυτό το μάθημα. Είναι το μόνο βέβαιο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]