Ο ιός των ορφανών κρουσμάτων και των ορφανών ψυχών

Ο ιός των ορφανών κρουσμάτων και των ορφανών ψυχών

Έχω σκεφτεί πάρα πολύ. Πως αυτός ο ιός έρχεται για να μας εκδικηθεί. Να εκδικηθεί τους μεγαλύτερους. Όλους όσοι ζούνε πιο πολύ, που δεν έχουνε γεννήσει, όλους εμάς που μαζί -και κυρίως χωρίς έγνοια- τα φάγαμε. Πώς αυτός ο ιός θα ξεκάνει τους μεγαλύτερους και θα λύσει το ασφαλιστικό και το δημογραφικό για πάντα.

Πώς είναι ο ιός που θα δώσει ένα καλό μάθημα και στους νεώτερους, όλους αυτούς που τόσο καιρό δεν ήθελαν να βγαίνουν έξω και επικοινωνούσαν με το instagram.

Ο ιός που μας υποχρεώνει να παραδώσουμε τα κινητά μας, τις επαφές μας, να ιχνηλατήσουμε τα ακουμπήγματα μας. Ο ιός που αφήνει ορφανά κρούσματα. Και ορφανές ψυχές.

Είναι ο ιός που παίρνει το αίμα του πίσω για όλες τις φορές που έλεγα έλα ρε θα μείνω σπίτι να δω netflix. Βαριέμαι να βγω. Κάτσε τώρα σπίτι. Εξήγησε στη μαμά σου που κλαίει πως όλα θα πάνε καλά.

Απάντησε σε όλα αυτά τα μηνύματα τηλεθεατών που έχουν μπερδευτεί. Στην αρχή όλοι είναι καθησυχαστικοί μετά όλοι να σε πανικοβάλλουν. Ανησύχησε για την κόρη σου που είναι γιατρός.

Πάθε κι εσύ πανικό όταν κάθε τόσο έρχονται ειδοποιήσεις push στο κινητό σου: Στους 72 οι νεκροί και σε λίγο άλλος ένας χωρίς υποκείμενο νόσημα. Έχω σκεφτεί κι άλλα. Πως είναι ο ιός που θα αλλάξει για πάντα όλες τις συνήθειες μας.

Θα τελειώσει η χειραψία λένε. Μα θα τελειώσει και η αγκαλιά, το φιλί, το πάμε χέρι χέρι. Εφιαλτικό.

Στέλνω το sms νούμερο 6 και περπατάω στο δρόμο και βλέπω ανθρώπους με μάσκες και γάντια να αποφεύγουν ο ένας τον άλλον. Είναι ο ιός της απόστασης. Social distancing το λένε κάποιοι, η απόσταση είναι στοργή λένε στην Γερμανία.

Είναι ο ιός που κάνει τους ανθρώπους να ναι ο ένας πιο καχύποπτος από τον άλλον. Ο ιός που κάνει τους ανθρώπους επικίνδυνους ο ένας για τον άλλον.

Σκέφτομαι και φεμινιστικά. Αυτός ο ιός, που προσβάλει χειρότερα τους άντρες ήρθε για να άρει προκαταλήψεις. Θα μείνουν τελικά περισσότερες γυναίκες στον πλανήτη. Και θα μείνουν τόσοι ώστε να χωράνε.

Είναι ο ιός που ξέρει από κλιματική αλλαγή. Ξέρει από ανθρώπινη παρέμβαση. Ξέρει και από οικονομικά. Δεν κάνει ταξικές διακρίσεις. Ξέρει να ακτινογραφεί την Ευρώπη, να δείχνει τις αδυναμίες της. Ξέρει να την κάνει να ομολογεί τα θύματα της, ξέρει να την κάνει να ομολογεί και την μη αλληλεγγύη της μην εκδίδοντας ευρω-ομόλογο. Ο ιός που καθιστά τα χρήματα την μεγαλύτερη εστία μόλυνσης. Τα κέρματα απολυμαίνονται τα χαρτονομίσματα όχι. Η ιός που απολυμαίνει τις επιθυμίες μας.

Είναι ο ιός που εκδικείται για την ταχύτητα στις μεταφορές, για την ευκολία των τηλεπικοινωνιών για την πρόσβαση στην πληροφορία και τον αποκλεισμό στην ζεστασιά του συνωστισμού.

Σε υποχρεώνει να τα βρεις με το ταίρι σου, να γίνεις πιο μόνος αν είσαι μόνος, να στερηθείς αυτούς που αγαπάς, να πετάξεις τα επουσιώδη και να κρατήσεις τα σημαντικά: Το σπίτι είναι πάλι σημείο αναφοράς. Κέντρο ασφάλειας. Η περιοχή της δικαιοδοσίας μας.

Το σύστημα υγείας πρέπει παγκόσμια να αλλάξει. Όλοι απέναντι στην αρρώστια είναι ίσοι. Αν αγαπάς πρέπει να κάνεις θυσίες. Μόνο με αλληλεγγύη μπορείς να προχωρήσεις. Να προχωρήσουμε.