Ο ιός προελαύνει παντού

Ο ιός προελαύνει παντού

Συναγερμό στην Ευρώπη σημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) καθώς ο ιός προελαύνει στην Ευρώπη και εξαπλώνεται με αμείωτη ταχύτητα για 77 ημέρες στη σειρά. Αντίστοιχα, αυξάνονται και οι θάνατοι επί 23 συνεχόμενες ημέρες.

Μετρήσεις των ειδικών του Κέντρου, χαρακτηρίζουν τον κίνδυνο προσβολής πολύ υψηλό για τον ευάλωτο πληθυσμό και υψηλό για τον γενικό πληθυσμό. Αυξημένος  χαρακτηρίζεται ο κίνδυνος νόσησης για ηλικιωμένους και επαγγελματίες υγείας και μέτριος για τον γενικό πληθυσμό, εξαιτίας των πολλών ήπιων και ασυμπτωματικών περιστατικών.

Το ECDC καλεί τα ευρωπαϊκά κράτη να αναλάβουν δράση, επισημαίνοντας πως η αύξηση της διασποράς του ιού, δείχνει ότι τα μέτρα δημόσιας υγείας δεν είχαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Είτε γιατί δεν εφαρμόζονται, είτε γιατί δεν επαρκούν για να μειώσουν ή να ελέγξουν την έκθεση του πληθυσμού στον ιό.

Ο βαθμός της σοβαρότητας του δεύτερου κύματος αποτυπώνεται στον δείκτη που μετρά το σύνολο των νέων κρουσμάτων ανά 14ήμερο σε αναλογία 100.000 πληθυσμού. Ο δείκτης αυτός έχει φτάσει ήδη «στο κόκκινο», και ο μέσος όρος του για την Ευρώπη είναι σήμερα στα 130,6 νέα κρούσματα, με τον μέγιστο κίνδυνο να ξεκινά από τα 120 περιστατικά. Μάλιστα, έχει καταγραφεί χώρα με τον δείκτη να υπερβαίνει τα 319 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα δύο εβδομάδων. Στην Ελλάδα, ο δείκτης αυτός σύμφωνα με τα στοιχεία του 14ημέρου, βρίσκεται στο 48,75 ανά 100.000 πληθυσμού πλησιάζοντας το υψηλό επίπεδο που ξεκινά από τα 60 κρούσματα το 14ήμερο.

Το ECDC παρατηρεί ότι η αύξηση των κρουσμάτων συχνά παρατηρείται λόγω αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του ιού ή σε αύξηση της μετάδοσης μεταξύ νέων ατόμων ηλικίας 15-49 ετών. Παρόλα αυτά, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις μετάδοσης σε ηλικιωμένους που συνεπάγονται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται νοσηλεία.

pdf

Οι δείκτες των κρουσμάτων

Στα «ψηλά» των 60 περιστατικών το 14ήμερο ανά 100.000 πληθυσμού βρίσκονται 28 χώρες της Ευρώπης και συγκεκριμένα οι Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής, βρίσκονται οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών σε χώρες όπως η Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχία, Εσθονία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Πολλά τα θετικά τεστ

Η διενέργεια τεστ τείνει να αυξάνεται στις χώρες, και την εβδομάδα που πέρασε κυμάνθηκε από 380 έως 6.293 τεστ ανά 100.000 πληθυσμού. Το Λουξεμβούργο είχε το υψηλότερο ποσοστό, και ακολουθούν η Δανία, Ισλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος.

Αυξανόμενα όμως είναι και τα τεστ που αναδεικνύονται θετικά, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον 3% σε 14 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία.

Νοσηλεία

Ο δείκτης νοσηλείας, δηλαδή η ανάγκη εισαγωγής σε νοσοκομείο σε σχέση με τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένει στο αναμενόμενο 21%, αν και ανάλογα με την πολιτική της κάθε χώρας νοσηλεύεται τελικά το 4-67% των κρουσμάτων. Στοιχεία από 15 χώρες δείχνουν ότι συνολικά το 8% των νοσηλευόμενων χρειάστηκε ΜΕΘ ή και αναπνευστική υποστήριξη. Αυτές οι αναλογίες διαφέρουν σημαντικά ανά ηλικία και φύλο και ενδέχεται να επηρεάζονται από τις εθνικές πολιτικές και πρακτικές.

Θνησιμότητα

Η  θνησιμότητα αυξάνεται επί 23 ημέρες συνέχεια και το ποσοστό των 14 ημερών ανά εκατομμύριο πληθυσμού φθάνει πλέον κατά μέσο όρο στο 10,5  με ανώτατο ποσοστό τους 40,5 θανάτους ανά 14ήμερο σε ένα εκατομμύριο πληθυσμού.

Το ποσοστό πάνω από 10 ανά εκατομμύριο πληθυσμού χαρακτηρίζεται υψηλό και εντοπίζεται σε Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία, Ισπανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

AP Photo/Manu Fernandez