Ο γραμματέας Τζανακόπουλος

Ο Τζανακόπουλος λοιπόν, θα γίνει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως μάθαμε μετά τον προχθεσινό πρωινό καφέ του Τσίπρα. Λιγάκι αλλόκοτος τρόπος να αλλάζει ο επικεφαλής ενός κόμματος της αριστεράς, αλλά αφού δεν είμαστε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μας πέφτει και λόγος. Ο οποίος Τζανακόπουλος θα πάρει την θέση του αποτυχημένου Σκουρλέτη, ο οποίος -λέει- φεύγει επειδή έχασε τις εκλογές. Εδώ γελάνε. Ο Αλέξης διώχνει τον παλιό του συνεργάτη Πάνο, φορτώνοντας του την ευθύνη της εκλογικής ήττας. 

Όλο το σκηνικό της αλλαγής και η δικαιολόγηση του θυμίζει έντονα το ανέκδοτο με τον ψύλλο που καθόταν πάνω σ’ έναν ελέφαντα που κάλπαζε και που κάθε τόσο ανασήκωνε το κεφαλάκι του για να αναφωνήσει ‘’πω πω σκόνη που σηκώνουμε’’. Λες και ο Τσίπρας με τον Σκουρλέτη κάλπαζαν μαζί και σήκωναν από μισού την σκόνη. Αυτό όμως είναι δευτερεύον, ενδέχεται και ο ίδιος ο Σκουρλέτης να είδε με ανακούφιση το φευγιό του από την ηγεσία ενός κόμματος που δεν υπάρχει. Διότι κακά τα ψέματα, ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα υπάρχει μόνο κατ’ όνομα. 

Ο Τζανακόπουλος δεν πάει εκεί για να αναστήσει το κόμμα. Ούτε τις οργανώσεις θα ενεργοποιήσει, ούτε τα αραχνιασμένα γραφεία θα ξανανοίξει, ούτε τις κομματικές διαδικασίες θα επαναφέρει, ούτε τα μέλη θα κάνει πιο ζωηρά και παραγωγικά. Όλα τούτα λειτουργούσαν κατ’ επίφαση όσο το κόμμα κυβερνούσε την χώρα, διότι είχαν την ψευδαίσθηση ότι διαχειρίζονται ένα κομματάκι της εξουσίας και την ελπίδα ότι θα κατάφερναν να βολέψουν μερικούς δικούς τους στο κράτος. Μόλις χάθηκε η συγκολλητική ουσία που λέγεται εξουσία, σύσσωμος ο κομματικός μηχανισμός κατέρρευσε σαν πυργάκι από άμμο που το πιασε το κύμα. 

Τώρα το κόμμα περνά μια έρημο την οποία κανένας Τζανακόπουλος δεν μπορεί να μετατρέψει σε καταπράσινη γη της επαγγελίας. Πολλώ δε μάλλον όταν ο νέος γραμματέας παίρνει την θέση ως το μακρύ χέρι ενός αρχηγού που δεν έχει καμιά διάθεση να έχει από κάτω του ένα κανονικό κόμμα. Ένα άθροισμα χειροκροτητών θέλει ο Αλέξης, όχι ένα συλλογικό συνδιαμορφωτή πολιτικής που θα μπαίνει στα πόδια του. Αυτά είναι περσινά αριστερά ξινά σταφύλια. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ Πασοκοποιείται ραγδαία και το παλιό καλό Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ δεν προσποιούνταν ότι έλεγχε τον Ανδρέα ή συγκυβερνούσε μαζί του. Τον αποθέωνε απλώς και ήταν ευτυχισμένο μ’ αυτό. 

Ο Τζανακόπουλος θα φροντίσει να καθαρίσει το πεδίο των μεσαίων στελεχών που νομίζουν ότι ακόμα υφίσταται το παλιό κόμμα και κατά τούτο διεκδικούν το κομμάτι της κομματικής εξουσίας που τους αναλογεί. Σαν να λέμε, πάει εκεί σαν άνθρωπος του αρχηγού για να διαλύσει τις τελευταίες ψευδαισθήσεις του χώρου. Θα τα καταφέρει, είναι έξυπνος, σκληρός, γρήγορος κι έχει την άνωθεν νομιμοποίηση, άρα την απαραίτητη δύναμη. Αλλά οι μάζες των χειροκροτητών, των οπαδών και των αλαλαζόντων που θα ξαναζωντανέψουν την βάση του κόμματος, δεν θα ‘ρθουν επί του παρόντος παρά μόνο αν δουν προοπτική εξουσίας. Αν δηλαδή αυτοκτονήσει ο Μητσοτάκης. Διότι τον Αλέξη τον κόβω κομματάκι ανήμπορο να το καταφέρει.